Oscars 2018: «Τρέξε! και «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» ψήφισε το Σωματείο Σεναριογράφων - cinemagazine.gr
9:42
12/2

Oscars 2018: «Τρέξε! και «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» ψήφισε το Σωματείο Σεναριογράφων

Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής ανακοίνωσε τις καλύτερες δουλειές των μελών του για το 2017, δίνοντας το «λόγο» στα φαβορί!

Από τον Πάνο Γκένα

Δεν έκανε το μεγάλο treble τελικά το «The Shape of Water» του Γκιγιέμο ντελ Τόρο, που είχε κερδίσει τις προηγούμενες ημέρες τα βραβεία των Σκηνοθετών και των Παραγωγών. Οι σεναριογράφοι των ΗΠΑ το είχαν στην πεντάδα με τα καλύτερα πρωτότυπα σενάρια της χρονιάς και μαζί με το «Τρεξε!» και το «Ladybird» λογίζονταν ως τα τρία μεγάλα φαβορί για την επικράτηση, Το ρεύμα όμως πήγε με το «Τρέξε!», το θαυμάσιο θρίλερ του Τζόρνταν Πιλ που αυτομάτως γίνεται φαβορί για την αντίστοιχη κατηγορία των Όσκαρ. Το ίδιο ισχύει για το «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» στην κατηγορία των διασκευασμένων, καθώς το κείμενο του Τζέιμς Άιβορι πήρε το βραβείο για το καλύτερο της χρονιάς. 

Η πρόβλεψη ότι οι 2 νικητές είναι πολύ πιθανό να πάρουν και τα αντίστοιχα Όσκαρ βασίζεται στην προϊστορία του θεσμού, καθώς στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου, 13 από τις 18 ταινίες που βραβεύτηκαν μετά το 2000, επικράτησαν στο τέλος, ενώ 12 στις 18 ταινίες κέρδισαν το Διασκευασμένο Σενάριο. Στην πεντάδα των Όσκαρ βρίσκονται πάντως και οι «Τρείς Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» που το Σωματείο Σεναριογράφων απορρίφθηκαν ως «μη επιλέξιμες» για λόγους που σχετίζονται με το καταστατικό τους. Να θυμίσουμε πως πέρσι τα βραβεία του Σωματείου είχαν κερδίσει το «Moonlight» (Πρωτότυπο) και η «Άφιξη» (Διασκευασμένο) ενώ το 2015 το «Birdman» είχε κριθεί ως «μη επιλέξιμο», αλλά κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου εκείνη τη χρονιά.

Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ κέρδισε το «Jane» του Μπρετ Μόργκεν, ενώ μεγάλος συναγωνισμός υπήρξε και στα τηλεοπτικά βραβεία. Το «The Handmaid's Tale» κέρδισε το βραβείο για δραματική σειρά (όπως και το αντίστοιχο για νέα σειρά), το «Veep» για κωμική, το «Flint» ως πρωτότυπο long form σενάριο και το «Big Little Lies» για διασκευασμένο long form σενάριο.

Αναλυτικά οι νικητές στις βασικές κατηγορίες:

Πρωτότυπο Σενάριο
Έρωτας μετ' Εμποδίων
Τρέξε!
Εγώ, η Τόνια
Lady Bird
Η Μορφή του Νερού

Διασκευασμένο Σενάριο
Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
The Disaster Artist
Logan
Molly’s Game
Mudbound

Ντοκιμαντέρ
Betting on Zero
Jane
No Stone Unturned
Oklahoma City

Δραματική σειρά
The Americans
Better Call Saul
Game of Thrones
The Handmaid’s Tale
Stranger Things

Κωμική σειρά
Curb Your Enthusiasm
GLOW
Master of None
Silicon Valley
Veep

Νέα σειρά
American Vandal
The Deuce
GLOW
The Handmaid’s Tale
Ozark

Πρωτότυπο σενάριο Μίνι σειράς ή Τηλεταινίας
American Horror Story: Cult
Feud: Bette and Joan
Flint
Godless
Manhunt: Unabomber

Διασκευασμένο σενάριο Μίνι σειράς ή Τηλεταινίας
Big Little Lies
Fargo
The Immortal Life of Henrietta Lacks
The Wizard of Lies