10o Φεστιβάλ Balkans Beyond Borders ξεκινά! Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα - cinemagazine.gr
13:15
17/10

10o Φεστιβάλ Balkans Beyond Borders ξεκινά! Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα

Μετά από ένα ταξίδι εννέα χρόνων στα Βαλκάνια, το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Balkans Beyond Borders Short Film Festival γιορτάζει τη 10η έκδοσή του στην Αθήνα από τις 17 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου με κινηματογραφική διάθεση και εκπλήξεις στον Κινηματογράφο ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το Balkans Beyond Borders Short Film Festival με έμπνευση από την κίνηση και τη ... συν-κίνηση σας καλεί σε ένα πλούσιο 4ήμερο γεμάτο ταινίες μικρού μήκους, βιωματικά εργαστήρια, φωτογραφικά διαδραστικά events και ανοιχτές συζητήσεις, ειδικά αφιερώματα και παράλληλες δράσεις σε συνεργασία με οργανισμούς και φορείς από διαφορετικούς τομείς. «Δείτε» τα Βαλκάνια μέσα από το φακό του Φεστιβάλ!

Το Festival πλαισιώνεται από μια ομάδα συνεργατών που εγγυόνται για την αρτιότητα του: την Biennale of Western Balkans, το Youthmakers Hub, την ΑμΚΕ KINITRO, το HANDS UP και το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ και την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαίκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (04/10/2019)

Το Φεστιβάλ οργάνωσε μία προφεστιβαλική εκδήλωση στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 22:00 στον Κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

Οι ταινίες του προγράμματος:

«Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (2014)
«Springtime Suns» του Stefan Ivančić (2013)
«Escargot» του Manuel Sumperac (2010)
«Offiter» του Stefan Zaharia (2016)
«Botev is an idiot» του Deyan Bararev (2012)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

30 βαλκανικές παραγωγές και συμπαραγωγές εμπνευσμένες από τη θεματική e-motions και Q&A με καλεσμένους σκηνοθέτες. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Ismet Sijarina, Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας, Sunčica Fradelić μέλος του Cine Club Split και Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Διευθυντής Προώθησης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Τελετή έναρξης
Πέμπτη,  17/10 18.00 – ακολουθεί προβολή Διαγωνιστικού με τίτλο Crossing borders

Τελετή Λήξης
Κυριακή 21.40 – Βράβευση νικητών και προβολή νικήτριας ταινίας (BBB BEST 2019)

Η κριτική Επιτροπή θα απονείμει τα βραβεία ΒΒΒ BEST FILM, ΒΒΒ FIRST ENTRY και SPECIAL MENTIONS. Τα βραβεία είναι 3D printed με υλοποίησή τους από την Solid 3d Printing and Scanning.

ΜΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BBB FOCUS – ΣΚΩΤΙΑ

Σε συνεργασία με το Edinburgh Short Film Festival

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 21:30 - 23:00

Οι ταινίες του προγράμματος:

«The Wider Sun», Sophia Carr-Gomm  15'
«Slingshot», Robin Haig 15'
«Haud Close Tae Me», Eve McConnachie  5'
«Free Period», Alison Piper 6'
«Salt & Sauce», Alia Ghafar 11'
«Not Required Back», Peter Marsden 7'
«Oor Wally», Martin Lennon 12'
«Love Cake», Eleanor Yule 10'

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Νέοι και Εργασία / Γυναίκες και Εργασία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Μέσα από το επιλεγμένο πρόγραμμα θα γνωρίσουμε χαρακτήρες που αναγκάζονται να αφήσουν τη χώρα τους, πρόσωπα που βιώνουν εκμετάλλευση και καταπίεση στην εργασία ή έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα. Οι ιστορίες αυτές σκιαγραφούν χαρακτήρες που απορροφούν τα πολιτικοοικονομικά προβλήματα της εποχής μας και μάχονται να επιβιώσουν στο σύγχρονο περιβάλλον.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 18:00 - 19:50
«Amel», More Raja Κόσοβο,2012   
«Abigail», Μυθοπλασία , Soner Sert , Τουρκία, 2017 (πανελληνια πρεμιέρα)
«Black and white», Μυθοπλασία , Sandra Gjorgieva , Βόρεια Μακεδονία, 2019 Balkans 
«37 ημέρες» , Δράμα , Nikoleta Leousi , Ελλάδα, 2018  

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 17:00 - 18:15
«Lejla», Μυθοπλασία  , Stijn Bouma Βοσνία και Ερζεγοβίνη ,2017 (πανελληνια πρεμιέρα)
«Yelena», Drama ,  Dimitris Abatzis , Ελλάδα 
«Mishko», Μυθοπλασία  , Hanis Bagashov Βόρεια Μακεδονία, 2018 (πανελληνια πρεμιέρα)
«DOCTOR», Δράμα , Yavuz Üçer , Τουρκία, 2017 

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. H προβολή είναι προσβάσιμη σε κωφούς.

Το αφιέρωμα Νέοι και Εργασία / Γυναίκες και εργασία πλαισιώνεται και από δυο παράλληλες δράσεις:

Εργαστήρια capacity building powered by Youthmakers Hub
Παρασκευή 18/10 11: - 13:00 και Σάββατο, 19/10 13:30 – 15:30, πολυχώρος Φάμπρικα

Live Library: Η Γυναίκα στον 21ο αιώνα
Σάββατο, 19/10 16:00 – 18:00 στην Ταινιοθήκη, Κινηματογράφος Λαΐς

#EUandME

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 16:30 - 18:15

Ταινίες μικρού μήκους» σε συνεργασία με το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένους ομιλητές.

ΒΒB&co

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 19.45 -20:30

Επιλέμενες ταινίες ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Άγκυρας.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 18:30 19:50

Επιλεγμένες τανίες από το Πανεπιστήμιο της  και από το Κέντρο Κινηματογράφου του Μαυροβουνίου
Πρίστινας. 

ΜΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 18:30 – 19:30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ θα πλαισιώσουν παράλληλες δράσεις από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς:

Εργαστήρια capacity building powered by Youthmakers Hub
- Παρασκευή 18/10 11: - 13:00 και Σάββατο, 19/10 13:30 – 15:30, πολυχώρος Φάμπρικα

Live Library: Η Γυναίκα στον 21ο αιώνα
- Σάββατο, 19/10 16:00 – 18:00 στην Ταινιοθήκη, Κινηματογράφος Λαΐς

Labyrinth of Senses: Βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία powered by KINITRO
- 16:00 – 17:00 πριν τις προβολές τη; Παρασκευης, του Σαββάτου και της Κυριακής το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να εξοικειωθει με την αναπηρία μέσα από διάφορες δραστηριότητες.
πολυχώρος Φάμπρικα

Μουσικές αποδράσεις με τους: Balkan Familia (17/10) και τους Noriana (19/10)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BoWB) αποτελεί πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι μια νέα διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018 στα Ιωάννινα. Όραμα είναι η ένταξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και των αξιών του κοινοτισμού στο σύγχρονο πλαίσιο, σε σύνδεση με την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες. Σκοπός είναι η στήριξη και η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης, η οποία μπορεί να εμπλέξει πτυχές της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς των κοινοτήτων της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και του ευρύτερου ευρωπαϊκού και διεθνούς χώρου. Επιπλέον, η Μπιενάλε φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα κριτικό πλαίσιο για τη διάδοση της σύγχρονης σκέψης και έρευνας πάνω στην τέχνη και τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες και τα κοινά. Με γνώμονα την «παράδοση εκ νέου», η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων ασχολείται με διεπιστημονικά προγράμματα που ερευνούν ζητήματα όπως την έννοια της τοπικότητας, τη δυναμική της μικρής κλίμακας και των συλλογικών πρακτικών, την πολιτισμική και πολιτική οικολογία και τις δυνατότητες της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τη 10η επέτειο του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Balkans Beyond Borders, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων διαμόρφωσε μια πρωτότυπη διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα με την αξιοποίηση του εργαλείου δικτύωσης που βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό MAZIzone. Η πλατφόρμα επιτρέπει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, τον σχολιασμό, την ανταλλαγή εικόνων, αλλά και την ενημέρωση των θεατών σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις του φεστιβάλ. Επιπλέον, οι θεατές θα μπορούν να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους ταινίες μέσω της πλατφόρμας. Το δίκτυο θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στον χώρο του Λαΐς και θα είναι προσβάσιμο για όλους τους επισκέπτες μέσω laptop, tablet ή κινητού τηλεφώνου, ενώ για την χρήση του δεν απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά ούτε εγκατάσταση εφαρμογής.

Η υλοποίηση της πλατφόρμας έγινε από την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων με τη χρήση του DIY εργαλείου δικτύωσης MAZIzone.

Το MAZI παρέχει εύκολη πρόσβαση σε δίκτυα μέσω ασύρματης τεχνολογίας σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, επιτρέπει σε τοπικές κοινωνίες να έχουν στην κατοχή τους φθηνό δικτυακό εξοπλισμό, σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πολίτες να προσαρμόσουν πολύ εύκολα μία επικοινωνιακή λύση σύμφωνα με τις ανάγκες τους και να την παρουσιάσουν σε ένα δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα να διευκολύνει τις τοπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το MAZI χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια του Horizon 2020. Η ιδέα του ΜΑΖΙ ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (NitLab) και στην υλοποίησή του συμμετέχουν διακεκριμένα πανεπιστήμια και οργανισμοί από όλη την Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. Η ΑμΚΕ KINITRO και το HANDS UP αναλαμβάνουν να μεριμνήσουν για την προσβασιμότητα του Φεστιβάλ σε άτομα με αναπηρίες με ότι αυτό συνεπάγεται (χωροταξικά, παρακολούθηση δράσεων και από άποψη εκπαίδευσης εθελοντών κ.λπ.).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι προβολές έχουν εισιτήριο 2€. 
Εξαιρούνται οι προβολές «Νέοι και Εργασία/Γυναίκες και Εργασία» και «#EUandME». Η γενική είσοδος είναι Δωρεάν για Φοιτητές και ΑΜΕΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
www.balkansbeyondborders.eu,
Facebook (Balkans Beyond Borders)
Instagram (Balkansbeyond)
Twitter (BalkansBB)
Επικοινωνία: info@balkansbeyondborders.eu

Σχετικά με το Balkans Beyond Borders

Ο δυο φορές βραβευμένος από την ΕΕ για το έργο του οργανισμός Balkans Beyond Borders είναι μια αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που επιθυμεί να προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο και την μη τυπική μάθηση, αξιοποιώντας ως μέσο την Τέχνη του Κινηματογράφου και τα Νέα Μέσα. To ΒΒΒ επιδιώκει να ενισχύσει τους νέους “Δημιουργούς” των Βαλκανίων και να κάνει γνωστό το έργο τους στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτή. Πιστεύοντας πως οι άνθρωποι της τέχνης και ειδικά η νέα γενιά αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βάση για συνεργασία και ανάπτυξη για την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων της εποχής μας και τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου.