Συμφωνία-ρεκόρ της Apple για τα δικαιώματα του «Emancipation» με τον Γουίλ Σμιθ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:52
2/7

Συμφωνία-ρεκόρ της Apple για τα δικαιώματα του «Emancipation» με τον Γουίλ Σμιθ

Με σκηνοθέτη τον Αντουάν Φουκουά, η ταινία εμπνέεται από την αληθινή ιστορία ενός σκλάβου του οποίου η μαστιγωμένη πλάτη φωτογραφήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως παγκόσμιο σύμβολο για την κατάργηση της δουλείας.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Γουίλ Σμιθ κάποτε ήταν βασικός υποψήφιος για τον ρόλο που τελικά πήρε ο Τζέιμι Φοξ στο «Django Unchained». Αρκετά χρόνια μετά θα πάρει το ρόλο ενός σκλάβου για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, ένα θρίλερ του Αντουάν Φουκουά με  τίτλο «Emancipation» που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, η μεταφορά της οποίας φαίνεται να κινείται προς το χώρο του action thriller. 

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Μπιλ Κόλατζ («Exodus: Gods and Kings») βασισμένο στην ιστορία του Πίτερ Γκόρντον, ενός σκλάβου σε φυτεία της Λουιζιάνα του οποίου η πλάτη έγινε κάτι σαν viral εικόνα, πολλά πολλά χρόνια πριν καν τη σύλληψη αυτής της ιδέας. Συγκεκριμένα, μετά από ένα μαστίγωμα από τον επιστάτη της φυτείας ο Πίτερ κατάφερε να διαφύγει, εν μέσω Αμερικανικού Εμφυλίου, και να βρεθεί στο Βορρά με σκοπό να πολεμήσει υπέρ των εκεί δυνάμεων. Όταν έδειξε στους γιατρούς τα σημάδια από το μαστίγωμα, αυτοί τα φωτογράφησαν και μία από τις φωτογραφίες δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες και έντυπα της εποχής. Η φωτογραφία ταξίδεψε μέσω των εντύπων σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο σκληρότητας των ιδιοκτητών απέναντι στους σκλάβους, ενέπνευσε πολλούς ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό των Βόρειων αλλά και να συνδέσουν οριστικά την ιδέα της δουλείας ως κάτι το επαίσχυντο. 

Η ταινία βρέθηκε ως project στη virtual αγορά των Καννών αυτές τις μέρες, με στούντιο και πλατφόρμες να σκοτώνονται για τα δικαιώματά της, τα οποία τελικά κατέληξαν στην Apple για το ποσό-ρεκόρ (για το πλαίσιο της συγκεκριμένης αγοράς) των 105 εκ. δολαρίων.  Η ταινία του Φουκουά θα ασχολείται με τη διαδρομή του Πίτερ Γκόρντον στο δρόμο προς την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση (όπως μεταφράζεται και ο τίτλος του πρότζεκτ), γι' αυτο και περιγράφηκε στους υποψήφιους διανομείς ως κάτι συγγενές με το «The Revenant». Πέρα από πρωταγωνιστής, ο Σμιθ θα είναι και συμπαραγωγός της ταινίας που, κορονοϊου επιτρέποντος, θα αρχίσει τα γυρίσματά της στις αρχές του 2021. 

Και αυτή είναι η ιστορική φωτογραφία.