Ο Γουές Άντερσον γίνεται curator σε έκθεση μουσείου της Βιέννης - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:36
12/11

Ο Γουές Άντερσον γίνεται curator σε έκθεση μουσείου της Βιέννης

Το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης στη Βιέννη κάλεσε τον γνωστό σκηνοθέτη και τη σύντροφό του για να δώσουν την προσωπική τους πινελιά σε μια διαφορετική έκθεση. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το ότι ο Γουές Άντερσον ανέλαβε ρόλο επιμελητή σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο Ιστορίας Τέχνης στη Βιέννη δεν ακούγεται και πολύ παράλογο. Με ευαισθησίες και ενδιαφέροντα που σαφώς ξεπερνούν την αφηγηματική φόρμα του κινηματογράφου, ο Άντερσον τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε να σκηνοθετεί διαφημιστικά για εταιρίες με κύρος σε όλο τον κόσμο, να εικονογραφεί, να διακοσμεί εσωτερικούς χώρους και γενικώς να αποδεικνύει ότι δεν λέει όχι στην πρόκληση της δημιουργίας κάθε νέου εικονικού κόσμου. 

Στο πλαίσιο αυτής της ευρείας αντίληψης που έχει για την Τέχνη και την παρουσίασή της στο σημερινό κοινό, ο Άντερσον ανέλαβε, μαζί με τη σύντροφό του Τζουμάν Μαλούφ, την επιμέλεια μιας έκθεσης με τον διόλου εύγλωττο τίτλο «Η μούμια μιας μυγαλής σε φέρετρο και άλλοι θησαυροί» (Spitzmaus Mummy in a Coffin and Other Treasures). Ο Άντερσον είχε την απόλυτη ελευθερία να περιπλανηθεί σε 14 τεράστιες εκθέσεις του μουσείου και από εκεί να επιλέξει τα κομμάτια που ήθελε να προτείνει στο κοινό. 

Τι μπορεί να περιέχει λοιπόν ένα αφιέρωμα ενός τέτοιου μουσείου όταν βάλει το χέρι του ο Γουές Άντερσον; Μια αντιπαραβολή αντικειμένων που θεωρητικά δεν ταιριάζουν στο ίδιο μέρος, σαν να ακυρώνει ταυτόχρονα το ρόλο του curator, αλλά κυρίως μια μικρή ωδή σε κομμάτια που συνήθως δε βλέπει κανείς σε αντίστοιχες εκθέσεις. 

Δείτε παρακάτω τα βίντεο με την παρουσίαση της έκθεσης που θα παραμείνει στη Βιέννη ως τον Απρίλιο του 2019. Περισσότερες πληροφορίες εδώ