Ένοχος ο Χάρβεϊ Γουάινστιν για εγκληματική σεξουαλική πράξη και βιασμό - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:07
25/2

Ένοχος ο Χάρβεϊ Γουάινστιν για εγκληματική σεξουαλική πράξη και βιασμό

Ολοκληρώθηκε χθες η δίκη του πρώην μεγαλοπαραγωγού στη Νέα Υόρκη, με τον ίδιο να αντιμετωπίζει ποινές που μπορεί να φτάσουν ως και τα 30 χρόνια, ενώ εκκρεμεί εναντίον του αντίστοιχη νέα δίκη στο Λος Άντζελες

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Οι 12 ένορκοι της πολύκροτης δίκης του Χάρβεϊ Γουάινστιν έδωσαν χθες ομόφωνη απόφαση καταδικάζοντάς τον για 2 από τις 5 κατηγορίες που είχε ενταντίον του, στο δικαστήριο της ΝέαςΥόρκης. Ο Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού (υπόθεση Μίριαμ Χέιλι) και για βιασμό τρίτου βαθμού (υπόθεση Τζέσικα Μαν), ενώ τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για την ενοχή του στην κατηγορία του επαναλαμβανόμενου σεξουαλικού εκγλήματος που θα μπορούσε να επιφέρει την ισόβια ποινή. 
 
Με βάση την ενοχή στις 2 κατηγορίες, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινές από 5-25 χρόνια για τη σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού και από 18 μήνες ως 4 χρόνια για βιασμό τρίτου βαθμού.Επίσης, τα δικαστήρια δεν τελειώνουν εδώ, καθώς εκκρεμεί αντίστοιχη δίκη στο Λος Άντζελες για σεξουαλικά εγκλήματα που συνέβησαν εκεί, ενώ είναι δεδομένο πως οι δικηγόροι του θα ασκήσουν έφεση μετά το άκουσμα της ποινής. Οι ίδιοι ζήτησαν στο τέλος την προστασία του καθώς παρουσίασε προβλήματα στην καρδιά του, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο Άρθουρ Αντάλα, ο ίδιος μονολογούσε στο άκουσμα της ενοχής του «είμαι αθώος, δε μπορεί να συμβαίνει αυτό  στην Αμερική».
 
Η Αναμπέλα Σιόρα, στην κατάθεση της οποίας στηρίχθηκε η κατηγορία για επαναλαμβανόμενη σεξουαλική επίθεση δήλωσε «Όσο ελπίζουμε να συνεχιστούν τα σωστά αποτελέσματα που οδηγούν στη δικαιοσύνη, δεν πρέπει ποτέ να μετανιώσουμε που σπάσαμε τη σιωπή. Έτσι στρώνουμε το δρόμο προς έναν πιο δίκαιο πολιτισμό, απελευθερωμένο από μάστιγα της βίας εναντίον των γυναικών.»
 
Η βασική δικηγόρος υπεράσπισης του Γουάινστιν, Ντόνα Ροτούνο ανέφερε πως η χθεσινή ήταν μια «γλυκόπικρη μέρα» και πως ήδη ετοιμάζουν τη διαδικασία υπεράσπισης σε δεύτερο βαθμό. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα μια ουσιαστική συνεισφορά των κινημάτων Time's Up και #metoo, καθώς με την συμβουλευτική και οικονομική βοήθεια των οποίων στηρίχθηκαν ορθά οι κατηγορίες κατά του (πρώην πλέον) παραγωγού, αλλά κυρίως τα θύματά του ένιωσαν τη σιγουριά της υποστήριξης από ένα μεγάλο κύμα που δε θα τις άφηνε καμία στιγμή μόνες.