Το φεστιβάλ κινηματογράφου της Τραϊμπέκα ετοιμάζεται για μια virtual εκδοχή του - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:11
31/3

Το φεστιβάλ κινηματογράφου της Τραϊμπέκα ετοιμάζεται για μια virtual εκδοχή του

Προγραμματισμένο να γίνει στο διάστημα 15-26 Απριλίου, το νεοϋορκέζικο φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινώσει μια έκδοση ανάγκης, η ενδεχόμενη επιτυχία της οποίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα φεστιβάλ. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αμηχανία την τωρινή κατάσταση της πανδημίας, κάτι λογικό και αναμενόμενο καθώς η μαζική αναβολή τους είναι ένας πρωτοφανής παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Με τις Κάννες να έχουν αναβληθεί, αν και οι διοργανωτές τους πιστεύουν πως μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι, τη Βενετία λογικά να ακολουθεί και την αβεβαιότητα στον κινηματογραφικό κόσμο να παραμένει, έχουμε περάσει στην περίοδο των πειραματικών λύσεων. 

Το SXSW, το πρώτο από τα μεγάλα φεστιβάλ που ανακοίνωσε αναβολή, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει, έστειλε τις ταινίες που θα προβάλλονταν στην κριτική επιτροπή η οποία απένειμε βραβεία, βάζοντας στον διάλογο την ιδέα ενός φαντασιακού φεστιβάλ που μπορεί να μην είχε προβολές, είχε όμως κερδισμένους. Φυσικά το κοινό δεν είδα τίποτα, όμως τα υπόλοιπα φεστιβάλ μπορούν να οργανωθούν και σε αυτόν τον τομέα. Αυτό αφορά αρχικά το φεστιβάλ της Τραϊμπέκα που ήταν προγραμματισμένο να γίνει από τις 15 ως τις 26 Απριλίου και το οποίο ψάχνει κάποιου είδους δράσεις ώστε να δώσει ταινίες στο κοινό έστω και online. 

Η CEO της Tribeca Enterprises που τρέχει το φεστιβάλ, Τζέιν Ρόζενθαλ, εμφανίζεται σε ένα βίντεο στο Twitter λέγοντας πως «θα σας φέρουμε το φεστιβάλ της Τραϊμπέκα εικονικά πολύ σύντομα, μείνετε συντονισμένοι». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, όμως πλατφόρμες που διοργανώνουν online φεστιβάλ υπάρχουν ήδη και με αυτό τον τρόπο πιθανά να γίνουν κάποιες προβολές έναντι αντιτίμου - αρκεί να συμφωνούν και οι παραγωγοί των ταινιών βέβαια. Το τελευταίο δεν είναι και τόσο σίγουρο, καθώς οι δημιουργοί που δίνουν τις ταινίες τους σε μεγάλα φεστιβάλ προσβλέπουν σε προβολή σε μεγάλη οθόνη και πιθανότερα θα προτιμούν να περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα παρά να συμβιβαστούν με την ιδέα της οικιακής προβολής. 

Δείτε παρακάτω το tweet και το βίντεο.