Τρέιλερ «Φαρενάιτ 451»: Το συγκλονιστικό βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι ανοίγει σελίδες στην οθόνη - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:11
6/4

Τρέιλερ «Φαρενάιτ 451»: Το συγκλονιστικό βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι ανοίγει σελίδες στην οθόνη

Το διαχρονικό βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι διασκευάζεται ξανά, αυτή τη φορά για λογαριασμό του γνωστού δικτύου HBO.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, το βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι είχε προηγουμένως μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τριφό το 1966, με τους Οσκαρ Βέρνερ και Τζούλι Κρίστι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η κλασική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «Φαρενάιτ 451», λαμβάνει χώρα σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου τα βιβλία έχουν απαγορευθεί. Κεντρικός ήρωας, είναι ένας «πυροσβέστης» που η δουλειά του είναι να αποτεφρώνει βιβλία. Μετά τη συνάντησή του, όμως, με μια νέα γυναίκα ονόματι Κλαρίς, ξεκινά να αμφισβητεί την αποστολή του και τους κανόνες της ίδιας της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει κι άλλες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας νέας φιλμικής προσαρμογής του έργου. Μάλιστα κάποια στιγμή είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Φρανκ Ντάραμποντ («Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», «Το Πράσινο Μίλι», «Η Ομίχλη»), για να συμμετάσχει σ’ ένα τέτοιο project. Τελικά η μικρή οθόνη κέρδισε τη μεγάλη και το ΗΒΟ ετοίμασε μία διασκευή σε σκηνοθεσία Ραμίν Μπαχράνι («99 Σπίτια»), ο οποίος ανέλαβε και την προσαρμογή του σεναρίου. Το καστ περιλαμβάνει τους Μάικλ Μπ. Τζόρνταν («Creed», «Black Panther») και Μάικλ Σάνον («Η Μορφή του Νερού»), με τον δεύτερο να συνεργάζεται ξανά με τον Μπαχράνι μετά το «99 Σπίτια».

Ευχόμαστε ο Μπαχράνι, που έχει αποδείξει την ευαισθησία του σε ζητήματα κοινωνικοπολιτικής σημασίας, να έχει μεταχειριστεί με τον δέοντα τρόπο το αριστούργημα του Μπράντμπερι, το οποίο αν και εκδόθηκε πριν από 65 χρόνια (1953), στο αποκορύφωμα της μακαρθικής περιόδου, σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι ένα απ’ τα πιο εύστοχα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ για τη λογοκρισία, έγινε το ίδιο αντικείμενο λογοκρισίας, καθώς απαγορεύτηκε σε διάφορα αμερικανικά σχολεία, εξαιτίας της τραχιάς γλώσσας του.