«Favourite», «ROMA» και... «Bohemian Rhapsody» στο TOP 10 της χρονιάς από το TIME! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:31
16/11

«Favourite», «ROMA» και... «Bohemian Rhapsody» στο TOP 10 της χρονιάς από το TIME!

To TIME ξεκινά τον κύκλο με τα καλύτερα της χρονιάς και ανακοινώνει ένα ανατρεπτικό TOP 10 ταινιών.

Από τον Πάνο Γκένα

Η κινηματογραφική χρονιά ολοκληρώνεται, ο χορός των βραβείων ακολουθεί, και το εναρκτήριο λάκτισμα δίνουν παραδοσιακά οι λίστες TOP 10 κινηματογραφικών εντύπων και sites, καθώς και τα Βραβεία των Ενώσεων Κριτικών της Αμερικής. Φέτος την αρχή έκανε η κριτικός κινηματογράφου Στέφανι Ζακαρεκ του περιοδικού ΤΙΜΕ, με ένα ανατρεπτικό TOP 10 που χωρά βραβευμένες ταινίες σε Φεστιβάλ, όπως το «ROMA» και το «The Favourite», αλλά και το «Bohemian Rhapsody» που έλαβε σχετικά μέτριες κριτικές ή το (αγαπημένο) σίκουελ «Paddington 2».

Πριν τη λίστα της, η Ζακαρεκ αναφέρει πως: «Κάθε χρόνο, υπάρχει κάποιος που λέει "Ήταν κακή χρονιά για τις ταινίες", κι εγώ απαντώ "Νομίζω πως ήταν μια σπουδαία χρονιά!". Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, οπότε το πρόβλημα - αν το βλέπετε έτσι - είναι δικό μου. Το θέμα δεν είναι πόσες κακές ταινίες βγαίνουν το χρόνο, αλλά πως πάνε οι καλές».

Όσο για την επιλογή της να τοποθετήσει στην κορυφή το «ROMA» του Κουαρόν, μία ταινία που σχεδόν παράλληλα θα προβάλλεται και στο Netflix, η Ζακαρεκ ξεκαθαρίζει: «Αναγνωρίζω πως είναι ένα σημάδι της εποχής μας, η κορυφαία ταινία της χρονιάς, το "ROMA" του Αλφόνσο Κουαρόν να είναι σύντομα διαθέσιμη στο Netflix, πράγμα που σημαίνει ότι το κοινό δεν χρειάζεται να πάει σινεμά για να τη δει. Το καλό σε αυτό είναι πως θα τη δουν περισσότεροι άνθρωποι. Αλλά μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός θα απολαύσει την έντονη, ντελικάτη οπτική ομορφιά της ταινίας στη μεγάλη οθόνη».

Στη λίστα της Ζακαρεκ θα βρείτε το «Bohemian Rhapsody», με την κριτικό να δικαιολογεί την παρουσία του γράφοντας «Μπορεί να είναι κάπως τσαπατσούλικο, αλλά πρόκειται για έναν λαμπρό, πολύχρωμο ύμνο στο τι σημαίνει να ζεις για αγάπη και σεξ, rock 'n' roll και ομορφιά», το ντοκιμαντέρ «Won’t You Be My Neighbor?» για τον αγαπητό παρουσιαστή Φρεντ Ρότζερς (η βιογραφία του ετοιμάζεται ήδη με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς) και το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου στην πρώτη πεντάδα, μία ταινία που «βρίσκει κέντρο ανάμεσα στην τοξικότητα και την τρυφερότητα».

Αναλυτικά το TOP 10 (διαβάστε εδώ το άρθρο στο σάιτ του ΤΙΜΕ)

1. «Roma»
2. «Won’t You Be My Neighbor?»
3. «First Reformed»
4. «Eighth Grade»
5. «The Favourite»
6. «Can You Ever Forgive Me?»
7. «A Star Is Born»
8. «If Beale Street Could Talk»
9. «Bohemian Rhapsody»
10. «Paddington 2»