Τρέιλερ «Τα Λουλούδια της Σαγκάης»: Το κομψοτέχνημα του Χου Χσιάο-χσιεν σε 4Κ αποκατάσταση - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:15
30/11

Τρέιλερ «Τα Λουλούδια της Σαγκάης»: Το κομψοτέχνημα του Χου Χσιάο-χσιεν σε 4Κ αποκατάσταση

Μια από τις καλύτερες ταινίες του φορμαλιστή ταϊβανού σκηνοθέτη, που ως τώρα δεν ήταν ευρέως προσβάσιμη, κυκλοφορεί πρώτα στις ΗΠΑ 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Τη δεκαετία του '80, μια νέα γενιά σκηνοθετών που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στην Ταϊβάν, κατάφεραν να κάνουν τις δουλειές τους γνωστές σε όλο τον πλανήτη, μέσω των φεστιβάλ, παρουσιάζοντας μια νέα αισθητική καθως και μια διαφορετικού τύπου αφήγηση. Ο Χου Χσιαο-χσιεν ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του κύματος, μαζί με τον Έντουαρντ Γιανγκ, ξεκινώντας με ταινίες που βασίστηκαν κυρίως στις εμπειρίες που είχε από τα παδικά του χρόνια στη δεκαετία του '50.

Κερδίζοντας βραβεία από νωρίς, ο Χου Χσιάο-χσιεν μετατοπίστηκε και σε άλλες θεματολογίες, κάνοντας μεταξύ άλλων εικαστικά κομψοτεχνήματα όταν γυρνούσε πίσω το χρόνο σε παλιότερους αιώνες. Μια από τις πιο ιδιαίτερες δημιουργίες του είναι τα «Λουλούδια της Σαγκάης» του 1998, ένα φιλμ με ιστορίες που διασταυρώνονται γύρω από έναν οίκο ανοχής του 19ου αιώνα. Η εξαιρετική δουλειά στους φωτισμούς ήταν σχεδόν αδύνατο να φανεί ως τώρα λόγω ενός κάτω του μετρίου DVD που κυκλοφορούσε ως σήμερα και ήταν ο μοναδικός τρόπος να δει κάποιος την ταινία στο σπίτι του. 

Χάρη στη δουλειά που έκανε το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σαγκάης και θα παρουσιαστεί πρώτα στις ΗΠΑ μέσω του Film Forum, η ταινία αποκαταστάθηκε ψηφιακά σε 4Κ και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όπως φαίνεται στο παρακάτω τρέιλερ. Αυτό ανέβηκε στο διαδίκτυο μέσω της Janus, της εταιρίας διανομής που οργανώνει την Criterion Collection, άρα έρχεται όμορφο δισκάκι σύντομα.