O υπουργός πολιτισμού της Αγγλίας ζητά από το Netflix να καταχωρήσει το «The Crown» ως μυθοπλασία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:25
30/11

O υπουργός πολιτισμού της Αγγλίας ζητά από το Netflix να καταχωρήσει το «The Crown» ως μυθοπλασία

Ο τέταρτος κύκλος της δημοφιλούς σειράς και τα όσα παρουσιάζει για τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα προκάλεσε αντιδράσεις στην βρετανική κυβέρνηση που θεωρεί ότι οι νεότεροι θεατές θα τα εκλάβουν ως πραγματικά γενονότα. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

«Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».Το μήνυμα αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες σχεδόν τις ταινίες μυθοπλασίας σήμερα, στα ending credits, ώστε να κοιμάται πιο ήσυχο το νομικό τμήμα κάθε παραγωγής, χωρίς τους κινδύνους κάθε πιθανής και απίθανης απαίτησης από οποιονδήποτε νιώθει εξαπατημένος. 

Σε μερικές περιτπώσεις όμως, όταν μια ταινία ή σειρά καλύπτει πολύκροτες υποθέσεις της εποχής μας και με τον τρόπο της ρίχνει  φως σε αυτές, βλέπουμε μια παραλλαγή του συγκεκριμένου μηνύμαοτς να εμφανίζεται και στο ξεκίνημα με τη λογική ότι το μήνυμα θα το δει σίγουρα ο θεατής. Κάτι τέτοιο φαίνεται να ζητά τώρα ο υπουργός πολιτισμού της Αγγλίας, Όλιβερ Ντόουντεν, από το Netflix σχετικά με τον τέταρτο κύκλο του «The Crown». Η σειρά προσγειώνεται στη δεκαετία του '80 και βάζει στο προσκήνιο την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τα μέτωπα σχετικά με τη ζωή της στο παλάτι και τον τραγικό της θάνατο είναι ακόμη ανοιχτά, οπότε σύμφωνα με την αγλική κυβέρνηση οποιοδήποτε καλλιτεχνικό έργο «μπαίνει» στο παλάτι για να περιγράψει τα γεγονότα ή θα πρέπει να έχει αποδείξεις για την ορθότητά τους ή να έχει κάποιο σχετικό μήνυμα στην αρχή. 

«Είναι μια εξαιρετική δουλειά μυθοπλασίας, οπότε όπως συμβαίνει και με άλλες αντίστοιχες, το  Netflix πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαο πως πρόκειται για μυθοπλασία. Χωρίς κάποιο μήνυμα, φοβάμαι πως μια γενιά θεατών που δεν έζησαν εκείνη την εποχή θα θεωρήσουν πως ό,τι γίνεται στη σειρά έχει συμβεί» ανέφερε ο Ντόουντεν σε συνέντευξη που έδωσε στην Daily Mail.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αδερφός της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ανέφερε: «Θα βοηθούσε πολύ τη σειρά αν στην αρχή κάθε επεισοδίου έγραφε ένα μήνυμα του στυλ "μυθοπλασία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα" ώστε να αντιλαμβάνεται το κοινό αυτό που βλέπει.»