Αφιέρωμα στον Τέρενς Μάλικ από το Museum of the Moving Image και νέο τρέιλερ «A Hidden Life» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:00
23/10

Αφιέρωμα στον Τέρενς Μάλικ από το Museum of the Moving Image και νέο τρέιλερ «A Hidden Life»

Το Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης τιμά την «κινηματογραφική χάρη» του Τέρενς Μάλικ που φέτος επιστρέφει με το «A Hidden Life» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τον Πάνο Γκένα

Από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του «Badlands» (1973) και τις «Ημέρες Ευτυχίας» (1978), μέχρι την εικοσαετή σιωπή που έσπασε η «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» (1998) και την άνιση παραγωγικότητα των τελευταίων χρόνων (από το μεγαλείο του «Δέντρου της Ζωής» - Χρυσός Φοίνικας 2011 ως την ακατάσχετη φλυαρία των «Βαλές Κούπα» και «Μέχρι το Θαύμα»), ο Τέρενς Μάλικ είναι μία εξαιρετική περίπτωση δημιουργού. Μεγάλες ιδέες, ποιητική αφήγηση, πειραματισμοί με VR και νατουραλιστικά ντοκιμαντέρ αποτελούν κομμάτια της φιλμογραφίας του και οι τυχεροί επισκέπτες του Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης θα έχουν τη χαρά να γίνουν μάρτυρές της μέσα από το αφιέρωμα «Στιγμές Χάριτος: Ολόκληρος ο Τέρενς Μάλικ» (Moments of Grace: The Collected Terrence Malick) από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου.

Φέτος ο Μάλικ επιστρέφει με το δράμα Β' Παγκοσμίου Πολέμου «Μία Κρυφή Ζωή» (τα τελευταία δυο χρόνια η ταινία είχε τον τίτλο «Ράντεγκουντ») και ξεφεύγει από το  ατέρμονο, και μερικές φορές ανερμάτιστο, αφηγηματικό σχήμα του. Η ταινία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και μπορείτε να διαβάσετε την άποψή μας στο άρθρο Κάννες 2019: Ο Μάλικ εξακολουθεί να αναζητά τον Θεό στο «A Hidden Life», ευτυχώς αυτή τη φορά έχει σενάριο.

Εικοσιένα χρόνια μετά τη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» ο Μάλικ βουτά ξανά στα χαρακώματα του Β' Παγκόσμιου και επικεντρώνεται στην ιστορία ενός πραγματικού προσώπου, του Αυστριακού Φραντς Γαιγκερσταίτερ, ενός αντιρρησία συνείδησης που αρνήθηκε να καταταχθεί στον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου και θανατώθηκε στα 36 του γι' αυτή την απόφαση. Το 2007, ο Πάπας Βενέδικτος ανακήρυξε τον Γαιγκερσταίτερ Άγιο της Καθολικής Εκκλησίας για τη διεκδίκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία και τη στάση που κράτησε απέναντι στο ολοκληρωτικό μόρφωμα που απείλησε να καταπιεί την Ευρώπη. 

Επιλέγοντας δυο φρέσκα ονόματα, τον Άγκουστ Ντιλ (που θυμόμαστε σε μικρό ρόλο από τους «Αδωξους Μπάσταρδους» του Κουέντιν Ταραντίνο) και την Βάλερι Πάκνερ, ο Μάλικ θυμίζει λίγο τις επιλογές κάστινγκ που έκανε στο παρελθόν (θυμηθείτε τα άφθαρτα πρόσωπα της Σίσι Σπέισικ το 1973, τον Ρίτσαρντ Γκιρ το 1978, τον Τζίμι Καβίζελ στη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» αλλά και την Οριάνκα Κλίσερ στο «Νέο Κόσμο»). Πλάι τους οι αδικοχαμένοι Μίκαελ Νίκβιστ («Το Κορίτσι με το Τατουάζ») και Μπρούνο Γκανζ («Τα Φτερά του Έρωτα», «Η Πτώση») σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις τους στη μεγάλη οθόνη, ενώ το καστ συμπληρώνει ο ανερχόμενος Ματίας Σένερτς («Σώμα με Σώμα», «Μοσχαροκεφαλή»).

Με την ευκαιρία της ρετροσπεκτίβας του Museum of the Moving Image κυκλοφόρησε νέο τρέιλερ της ταινίας, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει 13 Δεκεμβρίου 2019 στις ΗΠΑ και 30 Ιανουαρίου στην Ελλάδα.