Οσμές, άνεμοι και «σεισμοί»: Η Sony επενδύει στο 4DX μέσα στο 2019 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:32
7/12

Οσμές, άνεμοι και «σεισμοί»: Η Sony επενδύει στο 4DX μέσα στο 2019

Το στούντιο προσαρμόζει τις 13 κυκλοφορίες της για την επόμενη χρονιά ώστε να μην τραβούν την προσοχή μόνο των ματιών των θεατών. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το 4DX δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στη χώρα μας, όπως και σε αρκετές άλλες, αλλά θα εμφανιστεί στο κοντινό μέλλον αν τα στούντιο αρχίζουν να το στηρίζουν, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες παραγωγές τους προσαρμοσμένες έτσι ώστε να προκαλούν τα αισθητήρια όργανα του κοινού περισσότερο - όπως υποτίθεται είναι ο στόχος της τεχνολογίας αυτής. 

Η κορεάτικη εταιρία CJ 4DPLEX που ευθύνεται για διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, ήρθε σε συμφωνία με τη Sony και η τελευταία θα κυκλοφορήσει, μέσα στο 2019, 13 ταινίες της και με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή οι θεατές θα «βιώνουν» τις ταινίες μέσω καθισμάτων που τρέμουν, οσμών, αέρα, υγρών (!) και ό,τι άλλο μπορεί να συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στις οθόνες και μπορεί να μεταφερθεί με όσο το δυνατό πιο αληθοφανή τρόπο - αλήθεια τί θα συμβαίνει σε σκηνές πολλαπλών εκρήξεων; 

Ξεκινώντας από το «Escape Room» στις αρχές της χρονιάς, του οποίου η προσαρμογή πιθανά να έχει όντως ενδιαφέρον, η Sony έβαλε στον κατάλογό της ταινίες όπως το «Men in Black International», το «Spider-Man: Far from Home», το «The Angry Birds Movie 2» και το νέο «Charlie’s Angels», δουλειές δηλαδή που βασίζονται σε μεγάλες σκηνές δράσης. Το αρνητικότερο ενδεχόμενο αυτής της κίνησης είναι η επέμβαση στο περιεχόμενο, δηλαδή να δημιουργούνται πλέον οι σκηνές με τη λογική του 4DX-friendly, χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για το αν ταιριάζουν στον κορμό της ταινίας και ενδιαφέρουν όσους τη βλέπουν σε 2D προβολή. 

Όπως και να 'χει, τα στούντιο προχώρησαν και στο παρελθόν σε αντίστοιχες κινήσεις, με τη λογική της προσαρμογής σε κάθε χρονική περίοδο, ενώ αντίσοιχα πειράματα στο παρελθόν δε στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία - πέρα από προβολές σε θεματικά πάρκα που ξεφεύγουν από τη συμβατική διανομή.