Ο Μάρτιν Σκορσέζε μιλά για τη δική του καραντίνα σε εκπομπή του BBC - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:47
29/5

Ο Μάρτιν Σκορσέζε μιλά για τη δική του καραντίνα σε εκπομπή του BBC

Με τη βοήθεια 2 κλασικών ταινιών και μιας παλιάς συνομιλίας του με τον Αμπάς Κιαροστάμι, ο Σκορσέζε περιέγραψε τα συναισθήματά του γι' αυτήν την περίοδο, θυμίζοντας πως το δώρο του χρόνου δε δίνεται διηνεκώς.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ξεκίνημα με μια σκηνή από το «The Wrong Man» του Χίτσκοκ. Ο Χένρι Φόντα, πελαγωμένος από όσα του καταλογίζουν, μπαίνει στο κρατητήριο και παρατηρεί τον χώρο. Τοίχοι παντού, δεν κλείνουν μόνο την επαφή του με τον έξω κόσμο αλλά του αφαιρούν δχεδόν άμεσα το αίσθημα της ελευθερίας. Η κάμερα του κινητού μετακινείται από την ταινία, το παντζούρι ανοίγει και ο Μάρτιν Σκορσέζε εμφανίζεται μπροστά μας λέγοντας τις σκέψεις του για το πώς ξοδεύει τις μέρες της καραντίνας. 

Η είδηση πως η εκπομπή του BBC, «Lockdown Culture with Mary Beard» θα φιλοξενούσε μεταξύ άλλων και ένα βίντεο που γύρισε ο Σκορσέζε τις μέρες της καραντίνας στο σπίτι του έγινε αμέσως viral στην κινηματογραφική κοινότητα, μάλλον αναμενόνενα. Ο ίδιος δε μιλά απαραίτητα με την ιδιότητα του κινηματογραφικού σκηνοθέτη αλλά και με τις σκέψεις και τις φοβίες ενός 78χρονου. «Τις πρώτες μέρες νιώθεις κάτι σαν ανακούφιση που πηγαίνουν όλες οι δουλειές λίγο πίσω. Μοιάζει με απόλυτη ελευθερία, γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο και απλά περιμένεις. Μετά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σκορσέζε που περιμένει κι αυτός την επανεκκίνηση της παραγωγής. 

«Αυτό που σκέφτομαι για το μέλλον μου είναι αυτά που έμαθα ξανά μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο. Τα απαραίτητα δηλαδή. Τους ανθρώπους που αγαπάς. Να μπορείς να είσαι μαζί τους και να τους φροντίζεις όσο γίνεται. Θυμάμαι την τελευταία φορά που είδα τον Κιαροστάμι, ήταν σε ένα δείπνο στη Λιόν και μου έλεγε "μην κάνεις τίποτα που δεν θέλεις να κάνεις". Το καταλάβαινε καλά τότε, πως δεν μπορείς να βασίζεσαι στο ότι ο χρόνος δεν τελειώνει ποτέ. Γι' αυτό αξίζει η κάθε στιγμή, έστω και αυτή που απλά υπάρχεις, είσαι ζωντανός και αναπνέεις.»

Λίγο πριν κλείσει το βίντεο, ο Σκορσέζε ξαναγύρισε την κάμερα στην οθόνη του με μια σκηνή από το «The Killers» του Ρόμπερτ Σιόντμακ. Ξανά σε φυλακή, αυτή τη φορά ο συγκρατούμενος του Μπαρτ Λάνκαστερ του μιλά για τα αστέρια και το πως τα παρατηρεί σαν μια ανάγκη ώστε να μπορεί να ζει και να ονειρεύεται.