Έχουμε ήδη δει τα «director's cut» των ταινιών του Μάρτιν Σκορσέζε - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:01
17/10

Έχουμε ήδη δει τα «director's cut» των ταινιών του Μάρτιν Σκορσέζε

Ο αμερικανός σκηνοθέτης δεν ξανασχολήθηκε ποτέ με νέο μοντάζ παλιότερων ταινιών του, θεωρώντας τους όποιους συμβιβασμούς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ως μέρος της διαδικασίας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Μάρτιν Σκορσέζε μίλησε και θα μιλά πολύ το επόμενο διάσημα, με αφορμή την προώθηση του «The Irishman»,όχι πως δεν του αξίζει να μιλά και χωρίς αυτήν. Μετά τα σχόλιά του για τη Marvel που έγιναν viral την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός σκηνοθέτης είχε μια κουβέντα με το Entertainment Weekly στην οποία του τέθηκε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ «director's cut» εκδόσεις των ταινιών του. 

«Το "director's cut" είναι για μένα το φιλμ που κυκλοφόρησε κανονικά, εκτός αν έχει φύγει εντελώς από τον έλεγχο του σκηνοθέτη και ξαναμονταριστεί από τους παραγωγούς ή το στούντιο. Ο σκηνοθέτης έχει πάρει τις αποφάσεις του με βάση μια συγκεκριμένη διαδικασία. Μπορεί να υπάρχουν θέματα με τα χρήματα, μπορεί κάποιος να πεθάνει όσο γυρίζεται η ταινία ή να αλλάξει διευθυντή ένα στούντιο που θα έχει άλλη γνώμη γι' αυτό που γίνεται. Πάντα ο σκηνοθέτης θα σκεφτεί πως "μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να ξαναφτιάξω αυτό που έκανα". Συμβαίνουν αυτά. Αλλά πιστεύω πως όταν όλα ολοκληρωθούν, θα πρέπει να πει πως αυτή την ταινία μπόρεσε να κάνει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. 

Κοινώς, δεν υφίσταται για τον ίδιο η έννοια του director's cut, ειδικά όσων κυκλοφορούν κατά καιρούς στην αγορά με ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με την αρχική έκδοση μιας ταινίας, που σκοπό έχουν στην εμπορική ενίσχυση μιας επανακυκλοφορίας παρά σε κάτι πιο ουσιώδες. Αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις: «Πάντα θα θέλουμε να δούμε μεγαλύτερες εκδοχές ταινιών που κόπηκαν πολύ. Για παράδειγμα θυμάμαι το "Pat Garrett and Billy the Kid" του Πέκινπα το 1973. Είδα το τελικό cut σε μια συνάντηση λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία της ταινίας και ήταν περίπου 140 λεπτά. Μετά από αυτό, η MGM κυκλοφόρησε τη δική της εκδοχή και ήταν 90 λεπτά. Όλοι λέγαμε πως αυτό που είδαμε εμείς ήταν αριστούργημα και ευτυχώς ο μοντέρ κράτησε μια κόπια αυτής της εκδοχής, την οποία μπορεί να δει το κοινό σήμερα, Αυτό, ναι, είναι director's cut.»

Πρόσφατα ο Σκορσέζε είχε αναφερθεί στο καταστροφικό test screening της ταινίας του «Τα Καλά Παιδιά» και τις αλλαγές που έκανε εξαιτίας αυτού, χωρίς να θεωρεί ότι έκαναν τελικά κακό στο φιλμ. Για την ιστορία, όταν πρόσφατα ανακοίνωσε πως το «The Irishman» θα διαρκεί 210 λεπτά, δέχθηκε κάποιες αρνητικές αντιδράσεις από τους παραγωγούς του, διαβεβαιώνοντας ανεπίσημα πως θα ξανακοιτάξει το μοντάζ. Τελικά, έκοψε 1 λεπτό κατεβάζοντας τη διάρκεια στα 209, πράξη που πρώτον πιστοποιεί ότι δε θα χρειαστεί στο μέλλον director's cut και δεύτερον είναι πολύ μεγάλος πια για τέτοιους συμβιβασμούς.