Τρέιλερ «They Shall Not Grow Old»: Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα του Πίτερ Τζάκσον - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:39
23/11

Τρέιλερ «They Shall Not Grow Old»: Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα του Πίτερ Τζάκσον

Ο νεοζηλανδός σκηνοθέτης απέκτησε πρόσβαση στο τεράστιο οπτικοακουστικό υλικό της Βρετανίας από την τετραετία 1914-1918 και παρουσιάζει το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τον Α' Παγκόσμιο, 100 χρόνια μετά τη λήξη του.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Φέτος, 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πίτερ Τζάκσον ετοίμασε το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τον Μεγάλο Πόλεμο σε συνεργασία με το BBC και μεγάλα μουσεία της Βρετανίας. Η ταινία με τίτλο «They Shall Not Grow Old», έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Λονδίνου στις 16 Οκτωβρίου.

Το «They Shall Not Grow Old» συνδυάζει τόνους αρχειακού υλικού που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν αποκτήσει χρώμα και ήχο (με τις ηχογραφημένες φωνές αληθινών πολεμιστών να μπαίνουν μέσα στην εικόνα) ενώ ένα μεγάλο μέρος του υλικού θα παρουσιαστεί σε 3D. Ο Τζάκσον ανέλαβε το project πριν από δυο χρόνια, όταν οι υπεύθυνοι του Πολεμικού Μουσείου της χώρας του παρουσίασαν μέρος του υλικου, ρωτώντας τον τί μπορεί να κάνει με αυτό και αν είναι εφικτο να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ που δε θα μοιάζει με κανένα άλλο ως τώρα για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Ήθελα να ψάξω μέσα στην ομίχλη του χρόνου και να βάλω αυτούς τους άνδρες στον μοντέρνο κόσμο, ώστε να φανεί η προσωπικότητά τους σήμερα και όχι να φαίνονται σαν φιγούρες που μοιάζουν με τον Τσάρλι Τσάπλιν. Με την τεχνολογία που έχουμε πλέον μπορούμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που είχε το σινεμά πριν 100 χρόνια και να δούμε τον Μεγάλο Πόλεμο όπως τον είδαν αυτοί. Δεν πρέπει να περιμένετε κάτι συνηθισμένο. Φτιάξαμε ένα φιλμ βασισμένο σε εκπληκτικό υλικό όπου πραγματικά θα εμφανίζονται άνθρωποι ανάμεσά σας, σαν να τους ξαναφέρνουμε στη ζωή. Ο στόχος είναι να δείξουμε πως ήταν τότε να πολεμάς σε ατομικό επίπεδο, δε θα μιλήσουμε για στρατηγική και μεγάλες μάχες», δήλωσε ο Τζάκσον.

Ο ίδιος έχει υπάρξει για χρόνια μελετητής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας επιμεληθεί έκθεση για το θέμα που παρουσιάστηκε στη Νέα Ζηλανδία παλιότερα, ενώ υπάρχει και μια μικρή σύνδεση του θέματος με τις διάσημες ταινίες του σκηνοθέτη, μιας και οι δυσάρεστες εμπειρίες του Τόλκιν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο γέννησαν στο κεφάλι του τον κόσμο της Μέσης Γης.