Τρέιλερ «Paterno»: Ο Αλ Πατσίνο επιστρέφει με το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης του Penn State - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:37
24/2

Τρέιλερ «Paterno»: Ο Αλ Πατσίνο επιστρέφει με το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης του Penn State

Το αθλητικό σκάνδαλο του Πανεπιστημίου Penn State έρχεται στο ΗΒΟ.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Αλ Πατσίνο πρωταγωνιστεί σε μία βιογραφική ταινία για τον προπονητή-θρύλο του αμερικανικού κολλεγιακού ποδοσφαίρου, Τζόι Πατέρνο, η φήμη του οποίου αμαυρώθηκε το 2010 όταν ξέσπασε στο Πανεπιστήμιο Penn State ένα πρωτοφανές σεξουαλικό σκάνδαλο: ο επί σειρά ετών βοηθός του κόουτς, Τζέρι Σαντάσκι κατηγορήθηκε από παίκτες, ακόμα και μικρά παιδιά, για κακοποίηση και ασέλγεια σε βάρος τους, κάτι που ο Πατέρνο φέρεται να γνώριζε, αλλά να συγκάλυπτε, προκειμένου να μη διαταράξει τις νικηφόρες σεζόν της ομάδας του.

Η ταινία σε σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον («Ο Άνθρωπος της Βροχής») που θα προβληθεί στο ΗΒΟ βασίζεται στο best seller του Τζο Ποσνάνσκι «Πατέρνο», μια βιογραφία που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, αλλά ενσωμάτωσε την τελευταία στιγμή την πιο απρόσμενη πτώση του «ειδώλου» που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς. Λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις ο προπονητής άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ αργότερα το άγαλμά του απομακρύνθηκε από τον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου. Ο δε Σαντάσκι καταδικάστηκε για 45 περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και αναμένεται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

«Η ερώτηση δεν είναι απλά αν ήξερε, αλλά τι έκανε γι' αυτό», δηλώνει ο Πατσίνο για τον χαρακτήρα του Πατέρνο. «Νομίζω πως ήξερε τα παράπονα. Ήξερε πως υπήρχαν φήμες. Από την άλλη δεν νομίζω πως συμπαθούσε τον Σαντάσκι, αλλά για άλλους λόγους».

Θυμίζουμε ότι ο Πατσίνο έχει υποδυθεί ξανά τον κόουτς στο «Any Given Sunday» του Όλιβερ Στόουν, αλλά τώρα δε θα αναλάβει απλώς το lead σε ένα τυπικό αθλητικό δράμα, αλλά καλέιται να ερμηνεύσει ένα πραγματικό πρόσωπο, που η σκοτεινή του πλευρά επικάλυψε τελικά τη δημοφιλία του και η σκιά του σκανδάλου έσβησε τις  πρωτοφανείς του επιτυχίες σε επίπεδο πρωταθλημάτων, που σημείωσε το πανεπιστήμιο.

Η δημοσιογράφος Σαρά Γκανιμ που κέρδισε Πούλιτζερ για το ρεπορτάζ που έκανε σχετικά με το σκάνδαλο, είναι σύμβουλος παραγωγής της ταινίας, η οποία αναμένεται να προβληθεί την άνοιξη του 2018. Το «Πατέρνο» αποτελεί την τέταρτη συνεργασία του Αλ Πατσίνο με το δημοφιλές ΗΒΟ μετά τα «Phil Spector» (2013). «You Don’t Know Jack» (2010, πάλι σε σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον) και του αριστουργηματικόυ «Angels in America» (2003).