Κι ενώ ο «Joker» συνεχίζει να γελά, τα «Παράσιτα» έγραψαν ιστορία στο αμερικανικό box office - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:06
15/10

Κι ενώ ο «Joker» συνεχίζει να γελά, τα «Παράσιτα» έγραψαν ιστορία στο αμερικανικό box office

Σε μια χρονιά που οι σινεφίλ και ξενόγλωσσες (για τις ΗΠΑ) ταινίες δούλευαν υποτονικά, τα «Παράσιτα» άλλαξαν τα δεδομένα.

Τα «Παράσιτα» έγραψαν ιστορία στο αμερικανικό box office το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών έκανε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα με συνολικό box office $376.264 σε τρεις μόλις κινηματογράφους, The Landmark και Arclight Hollywood στο Λος Άντζελες και το IFC Center στη Νέα Υόρκη.

Η ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο κατέρριψε το ρεκόρ εισιτηρίων που είχε σημειώσει το «Μεγαλώνοντας» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ το 2014 και με μέσο όρο $125.000 ανά κινηματογράφο αποτελεί το μεγαλύτερο ειδικό άνοιγμα της χρονιάς. Σύμφωνα με τη Neon, την εταιρεία διανομής στην Αμερική, τα «Παράσιτα» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη 18η θέση στη λίστα με τους καλύτερους μέσους όρους ανά κινηματογράφο όλων των εποχών και επίσης το μεγαλύτερο platform release σε τρεις ή περισσότερους κινηματογράφους από την εποχή του «La La Land» το 2016.

Σύνοψη

Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ- ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων.

Κάθε νέα ταινία του Μπονγκ Τζουν-Χο είναι από μόνη της ένα γεγονός, αλλά για τα «Παράσιτα», η αναμονή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Έχοντας δουλέψει την τελευταία δεκαετία σε διεθνείς παραγωγές (Snowpiercer και Okja), ο Μπονγκ επέστρεψε στην πατρίδα του για μια ταινία που είναι επικεντρωμένη στο σκηνικό της, αλλά πιο φιλόδοξη στην εκτέλεση της. Τα «Παράσιτα» δεν είναι απλά μια νέα ταινία, αλλά μια καινούρια αρχή για την ήδη πετυχημένη καριέρα του Μπονγκ Τζουν-χο.

Ο σκηνοθέτης φρόντισε να μην αποκαλύψει πολλά πριν την πρεμιέρα της ταινίας, αλλά κατά μία έννοια, καμία προγενέστερη γνώση δε θα μπορούσε να μειώσει την εμπειρία των «Παράσιτων», όταν τη βλέπει κανείς για πρώτη φορά. Παντελώς απρόβλεπτη στην εξέλιξη της, η ταινία αντιστέκεται στην κατηγοριοποίηση και δεν ανήκει σε κανένα από τα υπάρχοντα είδη ταινιών. Ένα απολαυστικό μείγμα μαύρης κωμωδίας, κοινωνικού σχολιασμού, σάτιρας κι αγωνίας, τα «Παράσιτα» είναι μια ταινία που αρνείται να κατηγοριοποιηθεί σε κάποιο είδος ή ακόμα να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη.

Το σχόλιο που κάνουν τα «Παράσιτα» για τη σύγχρονη κοινωνία είναι ιδιαίτερα καυστικό. Σε μια εποχή που η οικονομική πόλωση και η ανισότητα δε δείχνουν να υποχωρούν, πολλοί άνθρωποι νοιώθουν όλο και περισσότερο πιο απελπισμένοι, υπάρχει ο πειρασμός της καταφυγής σε απλές μονοδιάστατες λύσεις. Τα «Παράσιτα» είναι μια ειλικρινής αλληγορία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σ’ έναν κόσμο όπου η συνύπαρξη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη να επιτευχθεί.

Διαβάστε ακόμη:
Τα «Παράσιτα» είμαστε εμείς! Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Μπονγκ Τζουν Χο μιλά στο cinemagazine.gr

Στην Αθήνα η ταινία κυκλοφορεί στις 17 Οκτώβρη στους κινηματογράφους Έλλη και Δαναό, συνεχίζοντας σε περισσότερες αίθουσες την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα στον κινηματογράφο Δαναό, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και τους δυο Χρυσούς Φοίνικες από 17 Οκτώβρη. H βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Κεκάτου «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό Κι Εμάς» (Βραβείο Α' Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας) θα προβάλλεται κάθε μέρα, πριν από τη βραδινή προβολή της επίσης βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας του Μπονγκ Τζουν-χο «Παράσιτα» στις 22:30 με το ίδιο εισιτήριο. Την Παρασκευή 18/10 και την Κυριακή 20/10 την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος.

INFO
Τα «Παράσιτα» πραγματοποίησαν την πανελλήνια πρώτη προβολή τους στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (Ταινία Έναρξης) και θα κυκλοφορήσουν στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Seven Films από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.