Το Indiewire βάζει στη σειρά όλους τους Χρυσούς Φοίνικες των Καννών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:55
14/5

Το Indiewire βάζει στη σειρά όλους τους Χρυσούς Φοίνικες των Καννών

Το γνωστό σάιτ συνέλεξε τις 71 ταινίες που έχουν τιμηθεί ως σήμερα με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ζήτησε από μια σειρά κριτικών να τις αξιολογήσουν. 

Αποστολή στις Κάννες: Νεκτάριος Σάκκας

Το βραβείο που θα μας απασχολήσει τις επόμενες 2 εβδομάδες, ο πολυπόθητος Χρυσός Φοίνικας, θα δοθεί σε μια από τις 19 ταινίες του Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ των Καννών που ξεκινά σήμερα. Βραβείο που ιστορικά συνοδεύει για χρόνια κάθε κάτοχό του, έχει καθορίσει πορείες σκηνοθετών και ρεύματα αποτελώντας άνοιγμα προς νέα κινηματογραφικά μονοπάτια. 

Μπορεί όμως κάποιος να συγκρίνει όλες τις ταινίες που τιμήθηκαν με το βραβείο; Αυτό επιχείρησε το team των κριτικών του Indiewire, μια συνολική αξιολόγηση των 71 ταινιών που έχουν κερδίσει Χρυσό Φοίνικα. Στη λίστα που παρουσιάζει, βλέπουμε την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» στη θέση 33. Για την ταινία, ο Ντέιβιντ Έρλιχ γράφει: 

«Ο Έλληνας δημιουργός Θόδωρος Αγγελόπουλος έπρεπε ήδη να είχε πάρει Χρυσό Φοίνικα πριν το 1998 που κέρδισε επικρατώντας σε ένα φτωχό διαγωνιστικό τμήμα που είχε ως καλύτερες στιγμές την «Τρύπα» του Τσάι Μινγκ Λιανκ, τους «Ηλίθιους» του Τρίερ και το «Velvet Goldmine» του Χέινς (ενώ εκτός διαγωνιστικού παίχτηκε μέχρι και ο «Γκοτζίλα» του Ρόλαντ Έμεριχ). Αν και το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» δεν είναι ακριβώς ισάξιο των αριστουργημάτων που έκανε ο Αγγελόπουλος νωρίτερα, όπως ο «Θίασος» ή το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», ο ποιητικός στοχασμός του σκηνοθέτη γύρω από το θάνατο παραμένει μια συγκινητική δουλειά ενός βαθυστόχαστου καλλιτέχνη. Μια κομψή περιπλάνηση ανάμεσα στην ομίχλη της μνήμης που συνοδεύεται από αξέχαστους συμβολισμούς πριν το τελικό πλάνο το οποίο διαχωρίζει την βαθειά, σημαντική αλήθεια από τις γλυκανάλατες ανοησίες.

Ο αείμνηστος Μπρούνο Γκανζ (ντουμπλαρισμένος στα ελληνικά) παίζει τον Αλέξανδρο, έναν συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη που πεθαίνει και οι τελευταίες του μέρες παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή όταν μπλέκει με ένα νεαρό αγόρι από την Αλβανία που βρίσκεται λαθραία στη χώρα. Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται με τον μελαγχολικό θρήνο ενός γέρου ανθρώπου που προσπαθεί να μετρήσει την αξία της ζωής του και το όλο ταξίδι κρατά αρκετά ως το τέλος, αποδεικνύοντας πως η αιωνιότητα και η μέρα διαρκούν πολύ. Αν και ο υπνοβατικός ρυθμός και οι πνευματικοί χρωματισμοί θυμίζουν τις τελευταίες δουλειές του Ταρκόφσκι, η ηθική υποχρέωση της πλοκής φέρνει στον νου το «Ικίρου» του Κουροσάβα, άλλη μια ιστορία με θέμα κάποιον που ψάχνει για νόημα τη στιγμή που αποχωρεί από τον μάταιο τούτο κόσμο. Αλλά όπως κάθε μεγάλο φιλμ αυτού του θέματος, το φιλμ του Αγγελόπουλου θα σας αφήσει να βρείτε το δικό σας».

Οι δέκα κορυφαίοι Χρυσοί Φοίνικες σύμφωνα με τη λίστα είναι οι:

10. «Κλέφτες Καταστημάτων» (2018)
9. «Padre Padrone» (1977)
8. «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» (1964)
7. «Pulp Fiction» (1994)
6. «Kagemusha» (1980)
5. «Αποκάλυψη Τώρα» (1979)
4. «Βιριδιάνα» (1961)
3. «La Dolce Vita» (1960)
2. «Ο Γατόπαρδος» (1963)
1. «Ο Ταξιτζής» (1976)

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο με γνώμες για κάθε ταινία εδώ.