Ο Ολίβερ Στόουν στο Ίραν: Ο Παναχί, οι ΗΠΑ και ο Μέγας Αλέξανδρος - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
17:42
26/4

Ο Ολίβερ Στόουν στο Ίραν: Ο Παναχί, οι ΗΠΑ και ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο γνωστός αμερικανός σκηνοθέτης βρέθηκε για πρώτη φορά στο Ιράν για μια σειρά συνεντεύξεων και masterclasses. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πάντα δραστήριος και έτοιμος να πάει σε διάφορα μέρη του κόσμου για να μιλήσει για κινηματογράφο και πολιτική, ο Όλιβερ Στόουν βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο Ιράν, ως καλεσμένος φεστιβάλ κινηματογράφου, κάνοντας παράλληλα masterclass στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και μιλώντας και στην ιρανική τηλεόραση. Εκεί, αν και του ζητήθηκε να μη θίξει θέματα πολιτικής φύσεως κριτίκαρε ανοιχτά την πολιτική του Τραμπ σε σχέση με τη χώρα. 

Ο Στόουν αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να μιλήσει υπέρ του Τζαφάρ Παναχί, κάτι που δεν κάνει για πρώτη φορά, καθώς είχε υπογράψει με άλλους σκηνοθέτες δήλωση στήριξης το 2010 όταν ανακοινώθηκε από την ιρανική κυβέρνηση η απόφασή της να του απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα αλλά και να μη μπορεί, επισήμως τουλάχιστον, να σκηνοθετήσει ταινίες. Το τελευταίο φυσικά δεν έγινε ποτέ, ο Παναχί έκανε 3 ταινίες από τότε, βρίσκοντας διάφορους ευρηματικούς τρόπους να τις στείλει στις Κάννες (υπάρχει η ιστορία του usb μέσα σε τούρτα που έφυγε από το αεροδρόμιο της χώρας). Ο Στόουν εξέφρασε τον θαυμασμό του πρώτα για το ότι ο Παναχί μπορεί υπό τέτοιες συνθήκες να γυρίζει ταινίες και αργότερα ανέφερε ότι ελπίζει σε αλλαγή της απόφασης της κυβέρνησης, ώστε να βρεθεί ο σκηνοθέτης στο φεστιβάλ των Καννών και να παρουσιάσει την ταινία του. 

Ακόμη, ο Στόουν δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για το «Alexander the Great», το οποίο δημοσιογράφοι της χώρας θεώρησαν αντι-περσικό, λόγω της επίθεσης του Μ. Αλεξάνδρου στην περσική αυτοκρατορία, σε εδάφη δηλαδή όπου βρίσκεται σήμερα το Ιράν. Ο Στόουν απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες ρίχνοντας τις ευθύνες στο στούντιο (κάτι που επίσης έχει κάνει στο παρελθόν), λέγοντας πως η κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας το 2004 έχει πολλές διαφορές με το director's cut που παρουσίασε 10 χρόνια. Ο σκηνοθέτης εξήγησε πως για τον ίδιο, ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν ένας αιμοσταγής στρατηγός που ήθελε να υποτάξει όποιον λαό έβρισκε μπροστά του, αλλά ένας οραματιστής που είχε στο μυαλό του την ένωση όλου του τότε γνωστού κόσμου με σκοπό την πρόοδο, χαρακτηρίζοντάς τον κάτι σαν το σημερινό ΟΗΕ. 

Σε ό,τι αφορά την σχέση των ΗΠΑ με τη  Μέση Ανατολή γενικότερα, επισήμανε πως είχε μιλήσει γι' αυτό στην ταινία του «W.» και ότι οι πολιτικές της χώρας καθορίζονται από τα ίδια συμφέροντα, άσχετα με το όνομα του προέδρου. «Είτε ήταν ο Μπους, είτε ο Ομπάμα, είτε ο Τραμπ, δεν αλλάζει κάτι.»

Θυμίζουμε πως ο Στόουν δεν αφήνει ποτέ θέματα και προσωπικότητες της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς πριν λίγους μήνες παρουσίασε μια σειρά συνεντεύξεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.