O βραβευμένος σκηνοθέτης Αντρέας Ντρέζεν στην Αθήνα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:09
7/12

O βραβευμένος σκηνοθέτης Αντρέας Ντρέζεν στην Αθήνα

Ο διεθνώς βραβευμένος σκηνοθέτης Αντρέας Ντρέζεν έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Goethe-Institut και του Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Την Παρασκευή 8/12 θα παρουσιάσει 2 ταινίες του και το Σάββατο 9/12 θα δώσει master class με τίτλο «Χωρίς σενάριο».

Στην ιστοσελίδα της ταινίας «Καλοκαίρι στο Βερολίνο» (Sommer vorm Balkon) του Andreas Dresen (Αντρέας Ντρέζεν) διαβάζουμε «Έτσι είναι η ζωή. Στ’ αλήθεια όμως!». Διαβάζοντας, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πει: Έτσι είναι και το σινεμά του Andreas Dresen, σαν τη ζωή! Μελαγχολικό, αλλά και με λεπτό ακαταμάχητο χιούμορ, τραγικό, κωμικό, σκληρό, τρυφερό. 

Στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις ο Αντρέας Ντρέζεν αναζητά τις οριακές στιγμές της ζωής των ανθρώπων του, των πρωταγωνιστών του. Αφήνει τους ηθοποιούς του να αυτοσχεδιάζουν, αποκαλύπτοντας έτσι στιγμές της πραγματικότητάς τους ή της αλήθειας τους (έρωτα, θάνατο, φιλία, σεξ, γηρατειά, κοινωνικό αποκλεισμό) και δημιουργώντας ένα σινεμά πηγαίο σαν τη ζωή. Κι αυτό ακριβώς του δίνει μια ξεχωριστή θέση στο γερμανικό σινεμά – κι όχι μόνο.

Ο διεθνώς βραβευμένος σκηνοθέτης έρχεται τώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα, καλεσμένος του Goethe-Institut και του Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το Αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον συναντήσει από κοντά και να μιλήσει μαζί του στην παρουσίαση τριών από των ταινιών του καθώς και στο master class που θα δώσει στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


 

Ο Αντρέας Ντρέζεν γεννήθηκε το 1963 στη Γκέρα της Ανατολικής Γερμανίας, την κατάρρευση της οποίας θεματοποιεί συχνά στις ταινίες του, περιγράφοντας όχι τα γεγονότα, αλλά τον απόηχό τους. Άρχισε να γυρίζει ταινίες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Εργάστηκε στο θέατρο και μαθήτευσε στα στούντιο της DEFA (Κρατική Εταιρεία Παραγωγής Ταινιών της Α. Γερμανίας). Από το 1981 έως το 1991 σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Konrad Wolf», Potsdam-Babelsberg.

Με την πρώτη του κιόλας ταινία μεγάλου μήκους «Σιωπηλή χώρα» (Stilles Land), 1992, κερδίζει μεταξύ άλλων και το Βραβείο των Γερμανών κριτικών ενώ στη συνέχεια διακρίνεται και βραβεύεται για όλες σχεδόν τις ταινίες του στο γερμανικό και διεθνή χώρο, μεταξύ άλλων σε φεστιβάλ όπως του Βερολίνου, των Καννών, του Καρλόβι Βάρι. Από το 1992 μέχρι σήμερα εργάζεται ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Είναι μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών του Berlin-Brandenburg, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ιδρυτικό μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ζει στο Πότσνταμ. Τα τελευταία δυο χρόνια διδάσκει στην Ακαδημία Νέων Σκηνοθετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «FirstFilmsFirst» του Goethe-Institut.
 
Ο Αντρέας Ντρέζεν έχει γυρίσει ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Την εποχή αυτή βρίσκεται στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας.
 
Στο αφιέρωμα που θα ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν 8 ταινίες μυθοπλασίες. Ο ίδιος θα είναι παρών την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει 2 ταινίες και θα συνομιλήσει με το κοινό, καθώς και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, όπου θα δώσει master class με τίτλο «Χωρίς σενάριο», το οποίο θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Μικρά ψέματα, μεγάλες απιστίες».

Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του «Film Factory».

Προβολές-Αφιέρωμα στον Αντρέας Ντρέζεν

04.12. ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (1998, 104´) (NACHTGESTALTEN)
20:30 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

05.12. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (2005, 110´) (SOMMER VORM BALKON)
20:30 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

06.12. WHISKEY WITH WODKA (2007/8, 104´)
20:30 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

07.12. ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ (2010-2011, 106‘) (HALT AUF FREIER STRECKE)
19:00 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

07.12. ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ (2013-2015, 117´) (ALS WIR TRÄUMTEN)
21:00 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

08.12. ΣΙΩΠΗΛΗ ΧΩΡΑ(1992, 98´) (STILLES LAND)
19:00 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

08.12. ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΟ (2007/8, 100´) (WOLKE NEUN)
21:00 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

09.12. MASTERCLASS «ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟ»
17:00 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | MASTERCLASS

09.12. ΜΙΚΡΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΙΣΤΙΕΣ (2002, 111´) (HALBE TREPPE)
20:30 - GOETHE-INSTITUT ATHEN | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

4-11 Δεκεμβρίου 2017
Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Ταινίες: Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Παρουσιάσεις από τον Αντρέας Ντρέζεν: Σε γερμανική γλώσσα με ελληνική μετάφραση.
Μaster class: Σε αγγλική γλώσσα

Μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen με την εκπαιδευτική δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Film Factory».