Η δύναμη στο Χόλιγουντ και η «προστασία» που της παρείχε ο γάμος με τον Τομ Κρουζ: Η Νικόλ Κίντμαν γράφει στο The Cut - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:52
16/10

Η δύναμη στο Χόλιγουντ και η «προστασία» που της παρείχε ο γάμος με τον Τομ Κρουζ: Η Νικόλ Κίντμαν γράφει στο The Cut

Η Νικόλ Κίντμαν γράφει στο The Cut του New York Magazine σχετικά με τη θέση των γυναικών στο Χόλιγουντ αλλά και τις εμπειρίες της σε μία σεξιστική βιομηχανία.

Από τον Πάνο Γκένα

Πολυβραβευμένη, ταλαντούχα, λαμπερή σταρ των κόκκινων χαλιών αλλά και ηθοποιός που προτείνει δημιουργούς και επιλέγει θαρραλέες συνεργασίες, η Νικόλ Κίντμαν αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα άρθρο στο The Cut, το διαδυκτιακό portal του εμβληματικού New York Magazine, σχετικά με τη θέση, τις εμπειρίες και τις ευθύνες της στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το άρθρο της Κίντμαν εντάσσεται στο γενικό αφιέρωμα του περιοδικού Powerful Women Talk About Power (And Powerlessness) - Δυναμικές Γυναίκες Μιλούν για Δύναμη (και Αδυναμία).

Στο κείμενό της η Νικόλ Κίντμαν, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, μιλά με ειλικρίνεια για το δικό της status quo, τις επιλογές της, αλλά και το πως ο γάμος της με τον Τομ Κρουζ την προστάτευσε σε νεαρή ηλικία.

«Η δύναμή μου στη βιομηχανία με έχει οδηγήσει στο εξής: "Μπορούμε να το κάνουμε αυτό;" Και οι άνθρωποι μου λένε, "Θα σας δώσουμε κάποια χρήματα". Έπειτα μπορώ να κάνω τις επιλογές: "Θέλω αυτό το καστ, θέλω αυτόν/-ή τον/την σκηνοθέτη". Είναι εκπληκτικό όταν ακούνε οι άνθρωποι. Αλλά δεν έχω ακόμα πολλή δύναμη. Το "Destroyer" ήταν δύσκολο να γίνει. Εχεις μία γυναίκα σκηνοθέτιδα, την Καρίν Κουσάμα. Έχεις εμένα στον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας εκδικητικής αστυνομικού με το πρόσωπο που έχετε δει στην ταινία - καθόλου γοητευτική. Πρόκειται για μια περίπλοκη, οργισμένη γυναίκα. Κανείς δεν θα πει "Ανυπομονούμε να κάνουμε αυτή την ταινία!"», σχολιάζει δηκτικά η ηθοποιός με αφορμή την πρόσφατη ταινία της «Destroyer», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και για την οποία η Κίντμαν, αγνώριστη κι απενδυμένη το γκλάμουρ άλλων ρόλων της, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Στη συνέχεια του άρθρου η Κίντμαν κάνει μία μοναδική εξαίρεση και μιλά για τον γάμο της με τον Τομ Κρουζ, κάτι που αποφεύγει να συζητήσει εδώ και πολλά χρόνια, δίνοντας όμως μία νέα οπτική σε σχέση με την «προστασία» που της παρείχε.

«Το γεγονός πως παντρεύτηκα στην ηλικία των 22 τον Τομ Κρουζ, είναι κάτι που πάντα με βρίσκει απρόθυμη να θίξω, επειδή τώρα είμαι παντρεμένη με τον άνθρωπο που είναι η μεγάλη αγάπη μου [Κιθ Ούρμπαν], και το αισθάνομαι ως ασέβεια. Τούτου λεχθέντος, παντρεύτηκα πολύ νέα, και σίγουρα δεν ήταν δύναμη για μένα - ήταν προστασία. Παντρεύτηκα από έρωτα, αλλά ο γάμος μου με έναν εξαιρετικά ισχυρό άντρα κρατούσε μακριά τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Εργαζόμουν, αλλά ήμουν σε ένα κουκούλι. Έτσι, όταν βγήκα από αυτό στα 32, 33 μου, ήταν σαν να έπρεπε να μεγαλώσω».

Το 2017 η Κίντμαν και το τηλεοπτικό «Big Little Lies», στο οποίο ήταν παραγωγός και πρωταγωνίστρια, συνάντησαν το σωστό timing λίγο πριν ξεσπάσει το κίνημα #MeToo. Στο The Cut η Κίντμαν συμπληρώνει πως: «Φυσικά και είχα #MeToo στιγμές - από τότε που ήμουν μικρή! Αλλά θέλω να τις εκθέσω σε ένα άρθρο; Όχι. Βγαίνουν στη δουλειά μου; Απολύτως. Είμαι ανοιχτή, ωμή. Θέλω να διοχετεύσω την εμπειρία και το συναίσθημά μου, να τα χρησιμοποιήσω - και δεν μιλώ μόνο για τη σεξουαλική παρενόχληση. Μιλώ για την απώλεια, το θάνατο, την πλήρη εμπειρία της ζωής. Αλλά πρέπει να γίνεται από τους σωστούς ανθρώπους, για να μην γίνει καταχρηστικό».

Το αφιέρωμα του The Cut «Women and Power» είναι μία σειρά κειμένων για τις γυναίκες και τη σχέση τους με την εξουσία: πώς την κατακτούν, πώς τη χάνουν, πώς τη χειρίζονται, τι θυσιάζουν γι' αυτή και τι ελπίζουν ότι θα τις βοηθήσει να πετύχουν. Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Νικόλ Κίντμαν, που μέσα στη χρονιά πρωταγωνιστεί στα «Destroyer», «Boy Erased» και «Aquaman».

Nicole Kidman. Photo: Amanda Demme