13:52
3/7

Ένας «Ενάρετος Κύκλος» ολοκληρώθηκε! Δείτε τις 11 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες του Nespresso Talents 2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διεθνούς κινηματογραφικού διαγωνισμού μικρού μήκους Nespresso Talents 2020. Δείτε τις 11 ελληνικές ταινίες που επιλέχθηκαν από την ελληνική κριτική επιτροπή.

Ο διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους Nespresso Talents 2020, μια γιορτή δημιουργικής σκηνοθεσίας, ολοκληρώθηκε. Για πέμπτη χρονιά φέτος και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, αυτός ο μοναδικός διαγωνισμός έδωσε τη δυνατότητα στους σκηνοθέτες να πουν μια ιστορία «Ενάρετου Κύκλου» μέσα από ένα κάθετο βίντεο (vertical video format).

Η Nespresso θέλησε να στηριχτεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην κυκλικότητα και τη δημιουργία ενάρετων κύκλων σε όλες τις πτυχές των ενεργειών της κατά την αναζήτηση του τέλειου καφέ. Η βιωσιμότητα βρίσκεται στην καρδιά όλων των ενεργειών της Nespresso: από την καλλιέργεια του καφέ μέχρι την ανακύκλωση των καψουλών και των υπολειμμάτων καφέ. Φέτος, για κάθε βίντεο που συμμετείχε στον διαγωνισμό Nespresso Talents 2020, η Nespresso φύτευσε 10 δέντρα. Τα δέντρα αυτά θα συμβάλουν σε μια μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία σε συνεργασία με την PUR Projet, για τη μετάβαση μικροκαλλιεργητών καφέ στην οργανική καλλιέργεια με μεθόδους αγροδασοπονίας.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 743 κινηματογραφιστές από 47 χώρες. Δείτε τα 11 βίντεο που έχουν επιλεγεί από την ελληνική και τις διεθνείς επιτροπές. Οι 3 νικητές αυτών των διαγωνισμών είναι μεταξύ τους!

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου.
Περισσότερα: https://www.nespresso.com/talents/gr/el/contest

Οι 11 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες που επιλέχθηκαν (δείτε τις όλες στο playlist παρακάτω): 

From the Street - Nantia Mantesi
Unknown Tear - Charalampos Faliakakis
Tree of Time - Bill Kalemos
Coffee and Flowers - Antonis K.
Bloom - Alexis Chatzigiannis
Unlocked - Alexandros Tsilifonis
Transparent - Zoe Sigalou & Marina Siotou
The Other Side - Apostolos Karoulas
The Flower of Life - Gigi Volkskiy
Sportex - Thanos Liberopoulos
The Circle - Heliodore Giannis Davvetas

Έπαθλα Εθνικού διαγωνισμού: Ο εθνικός διαγωνισμός θα αναδείξει 3 νικητές/ριες με συνολικό ποσό επιβράβευσης τα 3.000€, και ο/η πρώτος/η νικητής/ρια θα λάβει και μια πρόσκληση για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2021. Η βράβευση και η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βασίλης Κεκάτος
Ο Βασίλης Κεκάτος (1991) είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αριστούχος απόφοιτος της σχολή καλών τεχνών του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου. To 2016, με την ταινία του «Zero Star Hotel» κέρδισε στο διαγωνισμό για νέους κινηματογραφιστές «What’s Next?» του Φεστιβάλ του Σάντανς και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute. Με τις ταινίες του “Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν” (2018) και “Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς” (2019) έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το Λοκάρνο, το Σάντανς, το Σαράγιεβο, το Tallinn Black nights, το Palm Springs, το Κλερμόν-Φεράντ και το Tέλιουραϊντ, ενώ κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα καθώς και τον Queer Palm για καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο 72ο Φεστιβάλ των Καννών. Εκτός από τη σκηνοθεσία κινηματογράφου, ο Βασίλης έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ πρόσφατα του ανατέθηκε από τη Vogue Greece και τη Gucci η φωτογράφιση του διεθνούς μοντέλου Winnie Harlow. Αυτή την περίοδο προετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Πάνος Γκένας
Ο Πάνος Γκένας είναι υπεύθυνος του τμήματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας από το 2014, αρχισυντάκτης και υπεύθυνος social media του Σινεμά cinemagazine.gr. Συνεργάστηκε με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, με το Ινστιτούτο Γκαίτε στην εθνική επιτροπή του προγράμματος First Films First (2019, 2020) και συμμετείχε στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Πρώτη Ώρα Σινεμά. Το 2015 επιμελήθηκε τα συνοδευτικά βίντεο των τριών διαλέξεων «Κοινοί Τόποι» σε συνεργασία των Νυχτών Πρεμιέρας με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Σινεμά, Sonik, Esquire, στην εφημερίδα Καθημερινή και στο avopolis.gr. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογραφικής Μουσικής (IFMCA).

Βάσια Κωσταρά
Μετα την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της απο το London School of Economics, η Βάσια αφιέρωσε τις δυνάμεις της για μια δεκαετία, στον επιχειρηματικό χώρο. Σε ηλικία 28 ετών το ανήσυχο πνεύμα της την οδήγησε στο να δημιουργήσει το προσωπικό της οίκο μόδας, που αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό της καλλιτεχνικής της φύσης και επιχειρηματικής επιδεξιότητας. Υφάσματα εμπνευσμένα από όλο το κόσμο συνθέτουν τον τέλειο καμβά για την παθιασμένη και ακόρεστη ταξιδιώτρια, της οποίας τα σχέδια δημιουργούνται κατα αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, πάντα εστιασμένα στην ποιότητα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

  

Σχετικά με τη Nespresso

Η Nespresso αποτελεί την ηγέτιδα εταιρεία καφέ σε μερίδες παγκοσμίως. Με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, η Nespresso δραστηριοποιείται σε 80 χώρες και απασχολεί 13.600 υπαλλήλους.

Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερους από 100.000 αγρότες σε 13 χώρες μέσω του προγράμματος AAA Sustainable Quality Program για την ενσωμάτωση πρακτικών αειφορίας στις καλλιέργειες καφέ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2003 σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Rainforest Alliance και συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας των καλλιεργειών, διασφαλίζοντας μια βιώσιμη προσφορά καφέ υψηλής ποιότητας και βελτιώνοντας τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και των κοινοτήτων τους.

Η παρουσία της Nespresso στην Ελλάδα μετρά 22 χρόνια, λειτουργώντας ένα δίκτυο 10 boutiques σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Nespresso: https://www.nespresso.com/gr/ και τις επίσημες σελίδες της σε Facebook και Instagram.

Σχετικά με το Nespresso Τalents

Ο διαγωνισμός μπορεί να αποτελέσει την αρχή για εκπληκτικές ιστορίες επιτυχίας. Το 2017, νικήτρια του Nespresso Talents ήταν η Daria Kashcheeva από την Τσεχία. Η δημιουργός ήταν προσκεκλημένη της Nespresso στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, στο πλαίσιο του οποίου έγινε και η απονομή του βραβείου της. Επίσης, συμμετείχε σε συναντήσεις mentoring με ειδικούς του κινηματογράφου. Το 2019 έλαβε το βραβείο Όσκαρ «Student Academy Award» στην κατηγορία των φοιτητών υποψηφίων και ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ 2020 στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους.

Σχετικά με το AIFF

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και έκτοτε επιστρέφει κάθε Σεπτέμβριο στην πόλη με τεράστια επιτυχία. Ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της χρονιάς, και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Είναι το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά Φεστιβάλ της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, ενώ αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χάρτη των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, έχοντας διακριθεί ως ένα από τα «αξιοσημείωτα φεστιβάλ στην Ευρώπη», από την πλατφόρμα EFFE (Europe for Festivals –Festivals for Europe).

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ προσκαλεί και υποδέχεται μεγάλα ονόματα του διεθνούς και ελληνικού κινηματογράφου. Το πρόγραμμα των κινηματογραφικών προβολών πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, ενώ το κοινό προβολών και δράσεών του ξεπερνά τους 75.000 θεατές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: http://www.aiff.gr και τις επίσημες σελίδες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: σε Facebook και Instagram.