Σινεφίλ μαθητές για βραβείο! Τα αποτελέσματα του 2ου μαθητικού διαγωνισμού «Παιδί & Κινηµατογράφος» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:54
25/4

Σινεφίλ μαθητές για βραβείο! Τα αποτελέσματα του 2ου μαθητικού διαγωνισμού «Παιδί & Κινηµατογράφος»

Ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός ∆ιαγωνισµός «Παιδί & Κινηµατογράφος: Από τον καµβά στον φακό» ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων το Σάββατο 21 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας Μικρού Μήκους, με την απονομή βραβείων και δώρων στα συμμετέχοντα σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η εκδήλωση της απονομής φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, με κεντρικό παρουσιαστή τον πολυαγαπημένο συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βαγγέλη Ηλιόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν και χαιρέτισαν ο Κρίστοφερ Χάντσον, εκδότης των βιβλίων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νεας Υόρκης - MoMA, o Χοσέ Μποργκίνο, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών, η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Ανατ. Αττικής, ο Πάνος Γκένας, αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr και υπεύθυνος τμήματος ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους στις Νύχτες Πρεμιέρας και ο Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Βασισμένα στους βασικότερους εκφραστές της Μοντέρνας Τέχνης των 19ου και 20ού αι., Ανρί Ματίς, Ρενέ Μαγκρίτ, Εντγκάρ Ντεγκά και Βίνσεντ βαν Γκογκ, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα εμπνεύστηκαν μικρού μήκους με βοηθούς το βιβλίο, τον υπολογιστή, τη ζωγραφική, το κολάζ και τη φωτογραφία! Μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τους καλλιτέχνες γνωρίζοντας τα βιωματικά ερεθίσματα, τις τεχνοτροπίες, τα έργα τους και τα κοινά σημεία αναφοράς τους και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν μία ταινία μικρού μήκους με εργαλείο το animation.

Παιδιά από 5-12 ετών (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) δούλεψαν ομαδικά για το γύρισμα της ταινίας και μέσα από τις εκατοντάδες συμμετοχές, οι ειδικές στην τεχνική της κινούμενης εικόνας κ.κ. Χριστίνα Ντεπιάν και Ιωάννα Γιακουμάτου επέλεξαν τις ταινίες που πληρούσαν τα βασικά κριτήρια και ξεχώρισαν σε σχέση με άλλες.

Αναλυτικά τα βραβεία

Σκηνοθεσίας
1. Η γοργόνα που ήθελε να χορέψει (Α΄) | 138ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
2. Ένα χρυσόψαρο έξω από τη γυάλα, (Β΄) | 116ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
3. Στη μυστική πινακοθήκη, (Γ΄) | Εκπαιδευτήρια Καλάνδρου (Α΄ Δημ.)

Σεναρίου
1. Υοu ‘’ll never walk alone, (Α΄) | 2ο Δημοτικό Ασκάκειο-Τοσίτσειο Σχολείο (Ε΄ Δημ.)
2. Το χρώμα απαντά στο ασπρόμαυρο, (Β΄) | Σύλλογος Γονέων με μαθητές του 9ου Δημ. Σχολείο Χαλανδρίου
3. Οι διαφημιστές, (Γ΄) | Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείο (Γ΄ Δημ.)

Εικόνας
1. Η Τέχνη δίνει φτερά, (Α΄) | Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου
2. Η μεγάλη συνεργασία, (Β΄) | Σχολή Μάνου (Γ΄ Δημ.)
3. Η περιπέτεια ενός ψαλιδιού, ενός μολυβιού, μιας γόμας και 4 καλλιτεχνών, (Γ΄) | Μικρό Δημοτικό (Β' Δημ.)
4. Ο Βαν Γκογκ, ο Ντεγκά, ο Ματίς και ο Μαγκριτ συναντιούνται σε έναν ελαιώνα (Γ΄) | 2ο Δημοτικό Σχολείο Κ. Αχαίας (Δ' & Ε' Δημ.)
(ισοψηφία στη Γ' θέση)

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι:
Christopher Hudson, εκδότης των βιβλίων ΜοΜΑ
Jose Borghino, γεν. γραμματέας Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών
Χρύσα Κουράκη, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Π.Ε. Αν. Αττ.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκπαιδευτικός-συγγραφέας
Βασιλική Νίκα, πρόεδρος του κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Γιώργης Γερόλυμπος, φωτογράφος-αρχιτέκτονας
Μαρία Μπόμπολα, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών

Την εκδήλωση έκλεισε η Άννη Ραγιά, εκδότρια του οίκου «Μέλισσα», ενώ υπεύθυνες για την επιμόρφωση και τον οδηγό animation ήταν οι Χριστίνα Ντεπιάν, εικαστικός-εκπαιδευτικός και Ιωάννα Γιακουμάτου, εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών. Υπεύθυνη επικοινωνίας του διαγωνισμού: Άννα-Μαρία Βλάσση.

Δείτε όλες τις συμμετοχές στο παρακάτω playlist.