Τολμηρό, πειραματικό, πρωτότυπο! «Τα Πρόσωπα της Μάντλιν» της Τζόζεφιν Ντέκερ στις Νύχτες Πρεμιέρας! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:39
24/9

Τολμηρό, πειραματικό, πρωτότυπο! «Τα Πρόσωπα της Μάντλιν» της Τζόζεφιν Ντέκερ στις Νύχτες Πρεμιέρας!

Η ταινία «Τα Πρόσωπα της Μάντλιν» προβάλλεται σήμερα στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 (20:00, 24/09) στο πλαίσιο του τμήματος Festival Darlings των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας. Διαβάστε περισσότερα για το τμήμα εδώ και κλείστε τα εισιτήριά σας online στο viva.gr.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το σινεμά της Τζόζεφιν Ντέκερ μπορείς να το αγαπήσεις ή να το μισήσεις. Το είχαμε υποψιαστεί από τις προηγούμενες δουλειές της, τα «Butter on the Latch» και το «Thou Wast Mild and Lovely» το οποίο και προβλήθηκε στην Ελλάδα στις Νύχτες Πρεμιέρας. Φέτος κυκλοφορεί την τρίτη της ταινία, το υπέροχο «Madeline’s Madeline» που παίχτηκε στο Sundance και έκανε αμέσως μετά την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στην φετινή Μπερλινάλε.

Στο «Madeline’s Madeline», η Ντέκερ επιλέγει να διηγηθεί την ιστορία της 16χρονης Μαντλίν (αποκάλυψη στον ρόλο της η 19χρονη Ελένα Χάουαρντ), ενός κοριτσιού με κάποιες υποτιθέμενες ψυχολογικές αστάθειες, το οποίο μεγαλώνει δίπλα στην λευκή και νευρωτική της μητέρα (η Μιράντα Τζουλάι του «Me and You and Everyone We Know»). Καθημερινά βρίσκει καταφύγιο και πεδίο έκφρασης στις πρόβες και τους αυτοσχεδιασμούς μιας θεατρικής ομάδας, την οποία διευθύνει η Εβάντζελιν (εξαιρετική όπως πάντα η Μόλι Πάρκερ). 

Ενώ όλα δείχνουν οτι η Εβάντζελιν, με την κατανόηση και το ενδιαφέρον που δείχνει,  ουσιαστικά λειτουργεί ως υποκατάστατο της μητρικής φιγούρας που φαίνεται να λείπει από την Μαντλίν, ο χρόνος αποκαλύπτει σταδιακά της εμμονές και τις κακές ποιότητες του χαρακτήρα της, ικανές να την αποκαθηλώσουν στα μάτια του κοριτσιού και των μαθητών της. 

Το τρέιλερ της ταινίας ξεφεύγει κατά πολύ από την λογική των τρέιλερ που βλέπουμε συνήθως. Εμπνευσμένο από τους σχεδιασμούς της θεατρικής ομάδας που ανήκει η πρωταγωνίστρια, προτάσσει μια σειρά από τις μορφές των ηθοποιών να φεύγουν από το κάδρο και να δημιουργούν ένα αξιοπερίεργο, πρωτότυπο αποτέλεσμα.