Πρώτη εικόνα «The Zone of Interest»: Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ επιστρέφει με μία ταινία για το Ολοκαύτωμα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:05
8/5

Πρώτη εικόνα «The Zone of Interest»: Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ επιστρέφει με μία ταινία για το Ολοκαύτωμα

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και εκλεκτικούς δημιουργούς εκεί έξω («Sexy Beast», «Birth», «Under the Skin») συνεργάζεται με την ανήσυχη Α24 («Moonlight», «Τα Πάντα Όλα») για τη νέα του ταινία.

Από τον Πάνο Γκένα

Εικονοκλάστης δημιουργός με προϋπηρεσία σε βίντεο κλιπ και συνεργασίες με τους Radiohead (Karma Police), Nick Cave (Into My Arms), Jamiroquai (Virtual Insanity), Blur (The Universal), Massive Attack (Karmacoma) μεταξύ άλλων, σκηνοθέτης διαφημιστικών όπως το «Paint» της Sony Bravia με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις χρωμάτων και αταξινόμητος κινηματογραφιστής με τρεις (μόλις) ταινίες που έχουν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα (το γκανγκστερικό «Sexy Beast», το κιουμπρικό αίνιγμα του «Birth» και το αριστουργηματικό sci-fi «Κάτω από το Δέρμα»), ο Τζόναθαν Γκλέιζερ επανέρχεται φέτος στο σινεμά. 

Αυτή τη φορά σύμμαχοί του είναι η ενεργητική και οσκαρούχα Α24 («Moonlight», «Ο Αστακός», «Τα Πάντα Όλα»), οι παραγωγοί του «Ψυχρού Πολέμου» του Πάβελ Παβλικόφσκι, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Σάντρα Χιούλερ («Τόνι Έρντμαν») & Κρίστιαν Κρίστιαν Φρίντελ («Η Λευκή Κορδέλα») καθώς και μία θέση στο Διαγωνιστικό τμήμα των επερχόμενων Καννών. Φήμες θέλουν μάλιστα η ταινία του Γκλέιζερ να έγινε ομόφωνα δεκτή από την ομάδα προγραμματισμού του Φεστιβάλ.

Με θέμα το Ολοκαύτωμα και εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βρετανού Μάρτιν Άμις, το «The Zone Of Interest» παρακολουθεί, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, τον διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Χος, και τη σύζυγό του, Χέντβιγκ, στην προσπάθειά τους «να οικοδομήσουν μία ποιοτική ζωή με τη μικρή τους οικογένεια σε ένα σπίτι με κήπο όχι μακριά από το στρατόπεδο. Όταν μια μετάλλαξη έρχεται να απειλήσει όλα όσα έχουν φτιάξει, η Χέντβιγκ αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι των ονείρων τους».

Λίαν ενδιαφέρουσα η σύνοψη, αποκαλύπτει πως ο Γκλέιζερ έχει διαβάσει δημιουργικά το βιβλίο του Άμις. Στο μυθιστόρημα, το βασικό θέμα είναι ο απαγορευμένο έρωτας ενός αξιωματικού των ναζί με τη σύζυγο του Διοικητή του στρατοπέδου, ενώ η πλοκή αναπτύσσεται μέσα από τρεις αφηγητές, τον αξιωματικό, τον διοικητή και έναν Εβραίο Ζοντερκομάντο. Οι παραγωγοί, φαίνεται πως θέλουν να κρατήσουν κρυφές τις λεπτομέρειες της ταινίας και η πρώτη, σαφώς αποπροσανατολιστική εικόνα, παραπέμπει σε ειδυλλιακή οικογενειακή εκδρομή, παρά σε ένα δράμα με φόντο το Ολοκαύτωμα.

Ο εβραϊκής καταγωγής Γκλέιζερ, που αφιέρωσε την τελευταία δεκαετία σχεδόν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, δήλωσε πως έμπνευσή του στάθηκε η πρώτη φορά που αντίκρισε τρομοκρατημένος, σε παιδική ηλικία, εικόνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Μου προκάλεσαν εντύπωση τα πρόσωπα των παρευρισκομένων, των θεατών, των συνεργών, καταλάβατε... Απλοί Γερμανοί... Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς ήταν δυνατό να στέκεσαι όρθιος και να παρακολουθείς κάτι τέτοιο. Μερικοί φαίνονταν να το απολαμβάνουν. Σαν θέαμα. Σαν περίεργο τσίρκο».

Εν αναμονή της πρεμιέρας στο Φεστιβάλ Καννών!