8:56
27/2

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποχωρεί από τη σκηνοθεσία του πέμπτου «Ιντιάνα Τζόουνς»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise, ο Σπίλμπεργκ θα κρατήσει μόνο το ρόλο του παραγωγού, με τον Τζέιμς Μάνγκολντ να είναι ο επικρατέστερος για τη σκηνοθετική καρέκλα. 

Από τον Πάνο Γκένα

Στο πλαίσιο της προώθησης της πιο πρόσφατης ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί, το «Κάλεσμα της Άγριας Φύσης», ο Χάρισον Φορντ από  ένα σημείο και έπειτα έμοιαζε να μιλά περισσότερο για τον πέμπτο «Ιντιάνα Τζόουνς». Ο πρωταγωνιστής του διάσημου franchise άφηνε να εννοηθεί πως δε σκοπεύει να περιμένει πολύ και ότι είναι έτοιμος να πιάσει μαστίγιο το καλοκαίρι, με τον Σπίλμπεργκ να παραμένει σιωπηλός και μάλλον διστακτικός πιθανότατα λόγω σεναρίου αλλά και των υποχρεώσεών του στο post-production του «West Side Story».

«Αισθάνομαι ευτυχία όταν επιστρέφω στους συγκεκριμένους χαρακτήρες. Ξέρεις, το γεγονός πως έχουμε την ευκαιρία να το ξανακάνουμε οφείλεται στο κοινό. Αισθάνομαι την υποχρέωση να κάνουμε μία φιλόδοξη προσπάθεια, όπως όταν ξεκινήσαμε. Έχουμε αίσθηση ευθύνης απέναντί τους» είχε πει πρόσφατα ο Φορντ και η πιθανή απόκλιση απόψεων που υπάρχει με τον Σπίλμπεργκ για τα γυρίσματα και την έναρξή τους φαίνεται πως οδήγησε στο χθεσινοβραδυνό θέμα που έβγαλε πρώτα το Variety και αφορά την οριστική αποχώρηση του Σπίλμπεργκ (ενός εκ των «πατεράδων» του κινηματογραφικού ήρωα) από τη σκηνοθεσία της ταινίας.

Ο ίδιος θα παραμείνει ως παραγωγός ενώ η Disney, στην οποία έχει περάσει το franchise, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Τζέιμς Μάνγκολντ («Κόντρα σε Όλα») για να το αναλάβει, με τον τελευταίο να τρέχει ένα καλό σερί τα τελευταία χρόνια καθώς πέρα από το τελευταίο του φιλμ, τα είχε πάει περίφημα με το franchise των «X-Men» και το «Logan». Να θυμίσουμε πως αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο στη συνέχεια του Ιντιάνα Τζόουνς, η οποία φημολογείται από το 2016.

Ο φημισμένος αρχαιολόγος και εξερευνητής Ιντιάνα Τζόουνς έκανε το ντεμπούτο του το 1981 με τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» και αργότερα συνεπήρε το κοινό με τα «Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού» (1984) και «Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» (1989), ενώ η επιστροφή του το 2008 με το «Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου», αν και ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες, δεν ενθουσίασε κοινό και κριτικούς. Οι τέσσερις ταινίες έχουν αποφέρει κέρδος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office.