«If Beale Street Could Talk»: Ο Μπάρι Τζένκινς μιλά για τη σημασία της ιστορίας του Τζέιμς Μπόλντουιν - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:24
26/11

«If Beale Street Could Talk»: Ο Μπάρι Τζένκινς μιλά για τη σημασία της ιστορίας του Τζέιμς Μπόλντουιν

Με έμφαση σε μια σειρά από εικόνες αγνής αγάπης, ο σκηνοθέτης του «Moonlight» μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομώνυμο βιβλίο του σπουδαίου αφροαμερικανού συγγραφέα. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Μετά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που πήρε το 2017 ο Μπάρι Τζένκινς, ήταν φυσιολογικό να του προταθούν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους. Ο ίδιος φαίνεται να κινείται προσεκτικά και να μην κυνηγά ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά ενδιαφέρουσες ιστορίες που πλέον έχει την ευκαιρία να τις πάρει στα χέρια του. 

Μια τέτοια είναι και το βιβλίο που έγραψε το 1974 ο Τζέιμς Μπόλντουιν, με τίτλο «If Beale Street Could Talk» και θέμα μια νεαρή αρραβωνιασμένη κοπέλα από το Χάρλεμ που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του συντρόφου της, ενώ η ίδια είναι έγκυος. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο.

«Την έδειξα στον Τάρελ ΜακΚράνεϊ (με τον οποίο έγραψαν μαζί το «Moonlight») και έκανε ένα πολύ ωραίο σχόλιο, πως έφτιαξα ένα πορτρέτο της Νέας Υόρκης που δεν περιγράφεται από τα μέρη της αλλά από τα πρόσωπά της. Νομίζω πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στην εποχή που ζούσε ο Μπόλντουιν υπάρχουν ακόμη στη Νέα Υόρκη, όπως τουλάχιστον τη βλέπω εγώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζένκινς.

«Ήμουν πάντα κατά κάποιο τρόπο ερωτευμένος με τον τρόπο που σκέφτονταν ο Μπόλντουιν. Νομίζω πως ζούμε πια σε μια εποχή όπου όλα αυτά που έγραψε είναι πολύ σχετικά με την αμερικανική ψυχή. Αυτή αντανακλάται εδώ από τον αγνό έρωτα 2 μαύρων ανθρώπων. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ έναν έρωτα τόσο αγνό και καθαρό να μετατρέπεται σε εικόνες. Αυτή ήταν η μεγάλη πρόκληση για μένα.» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης. 

Δείτε παρακάτω ένα featurette της ταινίας, που εξηγεί πως κατάφερε ο Τζένκινς να αναλάβει αυτό το project, με δεδομένο ότι η διαχειρίστρια των δικαιωμάτων των έργων του Μπόλντουιν (η αδερφή του, Γκλόρια Καρέφα Σμαρτ) αρνούνταν πεισματικά ως σήμερα να δώσει αντίστοιχες άδειες. Η ταινία κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ και θεωρείται ένας από τους ισχυρούς παίκτες των φετινών Όσκαρ. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • «If Beale Street Could Talk»: Ο Μπάρι Τζένκινς μιλά για τη σημασία της ιστορίας του Τζέιμς Μπόλντουιν
  • «If Beale Street Could Talk»: Ο Μπάρι Τζένκινς μιλά για τη σημασία της ιστορίας του Τζέιμς Μπόλντουιν