15:48
19/3

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με Πρόεδρο τον Βασίλη Βαφέα

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με Πρόεδρο τον Βασίλη Βαφέα και μέλη τους Νίνο Μικελίδη, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, Νίκο Πουρσανίδης, Τάσο Ρέτζιο, Παναγιώτη Σασλίδη και Γρηγόρη Τρικούκη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και την αδυναμία συνοχής του, ανακοινώνει το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά ευχαρίστησε το απερχόμενο ΔΣ για τη συμβολή του στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των σχεδίων υπό χρηματοδότηση μετά από χρόνιες καθυστερήσεις, για τη συνεργασία του με το υπουργείο στο θέμα των πόρων δημοσίων επενδύσεων, καθώς και για την εκκαθάριση πολυετών στάσιμων υποθέσεων της κινηματογραφικής παραγωγής.

Το νέο ΔΣ συγκεντρώνει εμπειρία και γνώση του χώρου του κινηματογράφου, προκειμένου να εργαστεί συστηματικά και με την αναγκαία συνοχή.

Πρόεδρος του Δ.Σ είναι ο Βασίλης Βαφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, και μέλη: Νίνος Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, σκηνοθέτης Σταυρούλα Παπαδημητρίου, Επιθεωρήτρια-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Πουρσανίδης, ηθοποιός, σεναριογράφος Τάσος Ρέτζιος, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Σασλίδης, παραγωγός Γρηγόρης Τρικούκης, δικηγόρος.

Αναλυτικά τα Βιογραφικά του Προέδρου και μελών του νέου ΔΣ

Βασίλης Βαφέας

Ο Βασίλης Βαφέας έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Κινηματογράφου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων «Ερμείας» ΣΥΝ.Π.Ε.

Είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές Χημείας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕ με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και πήρε το δίπλωμά του στην Οπτικοακουστική Παραγωγή από το EAVE (ENTREPRENEURS de l’AUDIOVISUEL EUROPEEN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIA.

Η καλλιτεχνική πορεία του Βασίλη Βαφέα στον κινηματογράφο και το θέατρο άρχισε το 1973 με την πρώτη μικρού μήκους ταινία. Ταινίες του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και έχουν συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βερολίνου, Σαγκάης, Κάρλοβυ Βάρυ, Μονάχου, Σαν Σεμπαστιάν, Σάο Πάολο κ.ά). Αφιερώματα στο κινηματογραφικό του έργο έχουν γίνει στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Ταινίες μικρού μήκους
1973 «Η απορρόφηση στα 257»
1975 «Παρασκευή με Δευτέρα»
2012 «Διαμάχες»

Ταινίες μεγάλου μήκους
1979 «Ανατολική περιφέρεια»
1982 «Ρεπό»
1984 «Ο έρωτας του Οδυσσέα»
1987 «120 Ντεσιμπέλ»
1990 «Κόκκινη Μαργαρίτα»
1993 «Κοσμικό Ανατομείο»
1999 «Κάθε Σάββατο»
2008 «Γυναικείες Συνωμοσίες»
2014 «2012-2014»
2016 «ΡΙΣΑΛΤΟ»

Νίνος Μικελίδης

Ο Νίνος Μικελίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1936. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Σκηνοθεσία και Θεωρία του Κινηματογράφου στο London School of Film Technique. Σκηνοθέτησε τη βραβευμένη στα φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Λειψίας και Θεσσαλονίκης μικρού μήκους ταινία «Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν…» (“Helen», 1962-63), βασισμένη σε δύο ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. 'Εχει γράψει βιβλία για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, συνεργάστηκε με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (1967- 74) καθώς και με διάφορα ξένα κινηματογραφικά έντυπα. Ιδρυτής και Διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» από το 1988.

Σταυρούλα Παπαδημητρίου

Η Σταυρούλα Παπαδημητρίου είναι Επιθεωρήτρια-Ελέγκτρια Δημόσιας Διοίκησης. Είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο θέμα «Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιο-ψυχολογικές προσεγγίσεις και τεχνικές εφαρμογές».

Επί 13 χρόνια διετέλεσε επιθεωρήτρια εργασίας του Υπουργείου Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συμμετείχε σε πολλές Ομάδες εργασίας και Ελεγκτικές Επιτροπές και είναι μέλος ΔΣ της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας.

Νίκος Πουρσανίδης

Ο Νίκος Πουρσανίδης είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σεναριογράφος. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Νέου Ελληνικού Θεάτρου απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Άρχισε την πορεία του στην υποκριτική στα δεκαπέντε του χρόνια και έχει παίξει στις ταινίες «Κάθε Σάββατο» του Βασίλη Βαφέα, «Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στις «Γυναικείες Συνομωσίες» και στο «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα.

Τάσος Ρέτζιος

Ο Τάσος Ρέτζιος είναι Δημοσιογράφος και Κριτικός Κινηματογράφου από το 1987. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, και Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού της Ιδρύματος τα τελευταία επτά χρόνια. Έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά, εφημερίδες και sites. Μέχρι το 2012 ήταν αρχισυντάκτης πολιτιστικού στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Μέχρι το 2014 διευθυντής σύνταξης στην EgnatiaPost. Έκτοτε συνεργάζεται με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100. Έχει εκδώσει περιοδικά για τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό κι έχει ιδρύσει εργαστήρια κινηματογράφου, τηλεόρασης και δημοσιογραφίας.

Παναγιώτης Σασλίδης

Ο Παναγιώτης Σασλίδης είναι πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων “ΕΡΜΕΙΑΣ”. Είναι παραγωγός πέντε κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους. Υπήρξε στέλεχος των τεχνικών υπηρεσιών της Αγροτικής Τράπεζας και υπεύθυνος εκθέσεων της τραπέζης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γρηγόρης Τρικούκης

Ο Γρηγόρης Τρικούκης είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής της σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (Ν.Ο.Ε)  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1995 εργάζεται ως δικηγόρος με υποθέσεις αστικού δικαίου, πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και ποινικού δικαίου.