Μια νύχτα στο Helena's: Η ελληνίδα πίσω από το club που έκρυβε μέσα του όλο το Χόλιγουντ στα 80s - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
17:20
11/12

Μια νύχτα στο Helena's: Η ελληνίδα πίσω από το club που έκρυβε μέσα του όλο το Χόλιγουντ στα 80s

Το Hollywood Reporter συνάντησε την Έλενα Καλλιανιώτη, ηθοποιό, χορεύτρια, επί χρόνια φίλη του Τζακ Νίκολσον και  ιδιοκτήτρια του πιο φημισμένου members-only club στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 80.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

80 χρονών σήμερα, η Έλενα Καλλιανιώτη έφυγε σε μικρή ηλικία από τη Μεγαλόπολη, μαζί με την οικογένειά της λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Βρέθηκαν σε μια από τις πιο σκληρές περιοχές της Βοστώνης, το Ντόρτσεστερ, και το μέλλον της φαίνονταν προδιαγεγραμμένο, καθώς ο πατέρας της ήθελε να την παντρέψει με έναν 60χρονο - όλα αυτά στα 15 της! Τότε ήταν που πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από το σπίτι και να φτάσει ως την άλλη πλευρά της χώρας, το Λος Άντζελες, αναζητώντας στα τυφλά μια καλύτερη τύχη.

Δουλεύοντας ως χορεύτρια στο ελληνικό εστιατόριο Greek Village, γνωρίστηκε με τον Τζακ Νίκολσον, στο σπίτι του οποίου έμεινε για αρκετά χρόνια χωρίς οι δυο τους, όπως λέει η ίδια, να έχουν κάτι παραπάνω από πλατωνική σχέση, ενώ έφυγε από εκεί όταν μπήκε στη ζωή του ηθοποιού η Αντζέλικα Χιούστον. Βρέθηκε στον χώρο του κινηματογράφου, παίζοντας στο «Five Easy Pieces» του Μπομπ Ράφελσον και στο «Kansas City Bomber» (1972) για το οποίο ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου. Με τα χρόνια αραίωσε τις εμφανίσεις της και δημιούργησε (με τη βοήθεια του Νίκολσον) αυτό για το οποίο τη θυμούνται οι περισσότεροι στο Χόλιγουντ σήμερα. Το Helena's, ένα club-θεσμό για τους celebrities των 80ς, όπου έμπαινες μόνο αν ήσουν μέλος (και υπήρχε τεράστια λίστα αναμονής γι' αυτό) και μπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις, καθώς απαγορεύονταν αυστηρά οι φωτογραφίες. 

Το Hollywood Reporter συνάντησε τη γυναίκα-θρύλο πίσω από την αυστηρή πόρτα του club, που έδιωχνε αυτομάτως ατζέντηδες και δημοσιογράφους και φρόντιζε ώστε όσα συνέβαιναν εντός του μαγαζιού της να παραμένουν μυστικά. Ο Σον Πεν, η Μαντόνα, ο Νίκολσον, η Χιούστον, ο Πρινς, ο Χάρι Ντιν Στάντον, ο Μάρλον Μπράντο ήταν κάποιοι από τους θαμώνες για το μέρος που η Μέλανι Γκρίφιθ περιγράφει στο άρθρο ως αυτό που «όλοι πήγαιναν για να χορέψουν, να χαλαρώσουν με τους φίλους τους και να κάνουν ναρκωτικά». Αν και η ίδια η Καλλιανιώτη αναφέρει πως δεν υπήρχαν ναρκωτικά μέσα στο club και ότι η ίδια δεν έκανε ποτέ, οι ηθοποιοί που θυμήθηκαν τις εμπειρίες τους, τη διαψεύδουν. 

Η ίδια περιγράφει πολλά από τα περιστατικά που θυμάται, όπως τους 2 μοναδικούς παπαράτσι που προσπάθησαν να βγάλουν φωτογραφίες, με τον πρώτο να παθαίνει ηλεκτροπληξία και τον δεύτερο να κυνηγιέται στο δρόμο από τον Σον Πεν, ενώ αναφέρει πως ως αρκετές γνωριμίες και δουλειές που μετουσιώθηκαν αργότερα σε ταινίες ή σειρές ξεκίνησαν από εκεί μέσα.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το άρθρο του Hollywood Reporter.

Η Καλλιανιώτη, πίσω αριστερά, στο «Five Easy Pieces»

Με την Ράκελ Γουέλς, στο «Kansas City Bomber»