Στα σκαριά τηλεοπτική...συνέχεια της «Μέρας της Μαρμότας» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:03
3/7

Στα σκαριά τηλεοπτική...συνέχεια της «Μέρας της Μαρμότας»

Μιας και βγήκαμε, ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον, από την λούπα της 2ας Φεβρουαρίου του αριστουργήματος του Χάρολντ Ράμις, ένα σχέδιο βασισμένο στην πρωτότυπη ταινία φαίνεται να αναπτύσσεται στους τηλεοπτικούς διαδρόμους. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Στο σημερινό γίγνεσθαι του θεάματος και με την φυσική εξέλιξη να καλεί σε επανεπίσκεψη ή/και αναθεώρηση επιτυχών ιστορικών πεπραγμένων, δεν θα γλίτωνε βέβαια και η «Μέρα της Μαρμότας», ένας ιδιοφυής στύλος της ποπ κουλτούρας, με όλο και βαθύτερες ρίζες όσο περνά ο καιρός.

Βέβαια το «ποπ» μάλλον μειώνει το έργο του (πρόωρα μακαρίτη) Ράμις, το οποίο και συνέγραψε μαζί με τον Ντάνι Ρούμπιν. Είναι όμως τέτοια η κωμική ευστοχία, μαζί με το εύστοχο ξαναδιάβασμα της ρομαντικής κομεντί, που άρκεσαν να τοποθετήσουν το έργο στις περίβλεπτες χολιγουντιανές προθήκες. «Η Μέρα της Μαρμότας» όμως εγείρει πλήθος φιλοσοφικών συζητήσεων, τοποθετείται επί καίριου υπαρξισμού, μιλά για κινηματογραφικούς μηχανισμούς - δεν λογίζεσαι αριστούργημα απλά επειδή είσαι αστεία και ρομαντική ταινία.

Τι ευλογότερο λοιπόν, 27 χρόνια μετά, από το να παρέμβει η τηλεοπτική φιλοδοξία ώστε να «περάσει» η λογική του έργου στην επόμενη γενιά. Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, η υπόθεση είναι στην ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε πράσινο φως για παραγωγή, δεν υπάρχει κανάλι να την υποδεχτεί, κουβέντα για τη διανομή, όλα είναι εξαιρετικά πρόωρα. Ξέρουμε βασικά αυτό που είπε ο Στίβεν Τομπολόφσκι (ο Νέντ της ταινίας - κλασικός καρατερίστας της τελευταίας 35ετίας), ότι ένας παραγωγός τον πέτυχε στους διαδρόμους, του είπε ότι δουλεύουν το σχέδιο και τον ρώτησαν αν θα ήθελε να παίξει τον χαρακτήρα του στο έργο. Ναι είπε κι αυτός, τι να πει, κοντεύει τα 300 credits ο άνθρωπος δεν είναι ότι κάθεται.

Παρά την διαφήμιση του Μάρεϊ στο Super Bowl (δες τέλος του κειμένου), φαντάζει απίθανο ο ηθοποιός να εμπλακεί, η Άντι Μακ Ντάουελ το ίδιο, να αλλάξει η έμφαση πηγαίνοντας στον Νεντ αποκλείεται, ίσως ένα παράθυρο ανοίγει από το γεγονός ότι πέρυσι βγήκε ένα virtual reality παιχνίδι με ήρωα τον...γιο του Φιλ (του χαρακτήρα του Μάρεϊ).

Οι καιροί έχουν αλλάξει κατακλυσμικά από τις αρχές του '90, αναπόφευκτο μεν, ωστόσο η τηλεοπτική κουλτούρα έχει εξελιχθεί, το πιθανότερο και προοδεύσει ιδιαίτερα σε σχέση με εκείνη την εποχή, μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσον τα καλλιτεχνικά στοιχήματα θα είναι φιλόδοξα ή θα περιοριστούν στην (σχετική) ασφάλεια του αναμασήματος.