Ο Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Βενετίας χαμογέλασε στον «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:59
8/9

Ο Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Βενετίας χαμογέλασε στον «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς

Από τις σελίδες της DC... στον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας! Η Πρόεδρος Λουκρέσια Μαρτέλ και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έδωσαν «χρυσό» χαμόγελο στον «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα βραβεία του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έφεραν χαμόγελα στους συντελεστές του «Τζόκερ» που είδαν τις διθυραμβικές κριτικές και την αποδοχή της ταινίας να μεταφράζονται στο μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τον Χρυσό Λέοντα.

Το σημαντικότερο είναι πως κανείς δεν περίμενε, παρά την αποδοχή της ταινίας, ότι η Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Λουκρέσια Μαρτέλ (μόλις η έβδομη φορά που αναλαμβάνει Πρόεδρος μία γυναίκα καλλιτέχνις στα 76 χρόνια του θεσμού), μία ιδιοσυγκρασιακή δημιουργός πολύ μακριά από τις ταινίες των αμερικανικών στούντιο ή/και τα κόμικς θα έδινε το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ σε ένα σκοτεινό, ιδιόρρυθμο μπλοκμπάστερ. Η επιλογή σίγουρα αυξάνει ακόμα περισσότερο το hype της ταινίας, που υπόσχεται να γελάσει τελευταία, στο πανί και στα Όσκαρ.

Τον Αργυρό Λέοντα - Μέγα βραβείο της Επιτροπής, απέσπασε η ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Κατηγορώ», που εξετάζει την αρχή της Υπόθεσης Ντρέιφους με ακαδημαϊκό μεν αλλά πλήρη δημιουργικό έλεγχο από τον μεγάλο δημιουργό, ο οποίος βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα και λόγω του «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο. Πριν λίγες μέρες οι παραγωγοί της ταινίας εξέταζαν σοβαρά να αποσύρουν την ταινία από το Διαγωνιστικό μετά τα σχόλια της Μαρτέλ στη Συνέντευξη Τύπου πως «δεν θα τον συγχαρώ, αλλά θεωρώ σωστό πως η ταινία του είναι εδώ, σ' αυτό το Φεστιβάλ». Στην Τελετή Απονομής το βραβείο παρέλαβε συγκινημένη η σύντροφος του Πολάνσκι, ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ.

Πέντε χρόνια μετά το «Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του», ο Σουηδός Ρόι Άντερσον απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα - Βραβείο Σκηνοθεσίας για το νέο του φιλμ «About Endlessness», ένα σουρεάλ, χιουμοριστικό κράμα ωδής και σπαραγμού για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το εξαιρετικό animation «No.7 Cherry Lane» κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου με τον Κινέζο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιονφάν να παραλαμβάνει περιχαρής και δικαιωμένος το βραβείο του, και το σατιρικό «The Mafia Is No Longer What It Used to Be» του Φράνκο Μαρέσκο απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Φεστιβάλ που τα τελευταία χρόνια φιλοξένησε την πρεμιέρα και ως ένα βαθμό καθόρισε την οσκαρική καριέρα αρκετών ταινιών («Gravity», «Birdman», «La La Land», «Η Μορφή του Νερού», «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», «Roma», «Ευνοούμενη»!), φέτος η Μόστρα έδωσε προβάδισμα στη DC αφήνοντας εκτός βραβείων τις ταινίες του Netflix (με αδικημένο το «Marriage Story» του Νόα Μπάουμπακ) .

Αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Golden Lion: “Joker,” Todd Phillips
Grand Jury Prize: “An Officer and a Spy,” Roman Polanski
Silver Lion for Best Director: Roy Andersson, “About Endlessness”
Volpi Cup for Best Actress: Ariane Ascaride, “Gloria Mundi”
Volpi Cup for Best Actor: Luca Marinelli, “Martin Eden”
Best Screenplay: “No. 7 Cherry Lane,” Yonfan
Special Jury Prize: “The Mafia Is No Longer What It Used to Be,” Franco Maresco
Marcello Mastroianni Award for Young Actor: Toby Wallace, “Babyteeth”

ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI
Best Film:  “Atlantis,” Valentyn Vasyanovych
Best Director: Théo Court, “White on White”
Special Jury Prize: “Verdict,” Raymund Ribas Gutierrez
Best Actress: Marta Nieto, “Madre”
Best Actor: Sami Bouajila, “A Son”
Best Screenplay: “Back Home,” Jessica Palud, Philippe Lioret and Diastème
Best Short Film: “Darling,” Saim Sadiq

LION OF THE FUTURE
Luigi de Laurentiis Award for Best Debut Feature: “You Will Die at Twenty,” Amjad Abu Alala

VENICE CLASSICS
Best Restored Film: “Ecstasy,” Gustav Machatý
Best Documentary on Cinema: “Babenco – Alguém Tem Que Ouvir O Coração E Dizer: Parou,” Bárbara Paz

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ VR
Best Virtual Reality: Céline Tricart, “The Key”
Best Virtual Reality Experience: “A Linha,” Ricardo Laganaro
Best Virtual Reality Story: “Daughters of Chibok,” Joel Kachi Benson