Ο πρώτος κινηματογράφικος «Φράνκενσταϊν» αναγεννιέται μετά από ψηφιακή αποκατάσταση - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:41
19/11

Ο πρώτος κινηματογράφικος «Φράνκενσταϊν» αναγεννιέται μετά από ψηφιακή αποκατάσταση

Δείτε ελεύθερα την πρώτη διασκευή του βιβλίου της Μαίρη Σέλλεϋ, ένα φιλμ του 1910 που διαρκεί μόλις 13 λεπτά!

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το διάσημο φιλμ του Τζέιμς Γουέιλ, «Φράνκενσταϊν», με τον Μπόρις Καρλόφ στον ρόλο του τέρατος, είναι συνήθως η ταινία που αναφέρεται ως η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Μαίρη Σέλλεϋ, πριν από τις πολλές που ακολούθησαν στο μέλλον. Σωστό, αλλά μόνο αν μιλάμε αποκλειστικά για τα χρόνια από την έλευση του ήχου και έπειτα, καθώς ένα βωβό φιλμ του 1910, διάρκειας μόλις 13', κατέχει αυτό τον τίτλο και πλέον με το σπαθί του γιατί όχι απλά δεν χάθηκε αλλά μπορείτε να δείτε ελεύθερα μετά την πρόσφατη ψηφιακή του αποκατάσταση.

Συγκεκριμένα, η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου που εδώ και χρόνια έχει ψηφιοποιήσει και παρουσιάζει φιλμ από το μακρινό παρελθόν που πιθανότατα θα είχαν χαθεί αν δεν το έκανε, ανέβασε στη βάση της ένα φιλμ του 1910 που περιγράφεται ως «ελεύθερη μεταφορά» του μυθιστορήματος. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η ταινία δεν ήταν ακριβώς σπάνια καθώς η κόπια της είχε αγοραστεί την δεκαετία του 50 από τον συλλέκτη Αλόις Ντέτλαφ, που φρόντισε να την παρουσιάζει σε διάφορα φεστιβάλ του κόσμου ως τον θάνατό του, το 2005. 

Χρόνια πριν, είχε προσπαθήσει να πουλήσει την κόπια στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, λόγω γνωριμίας με τον τότε πρόεδρο Ρόμπερτ Γουάιζ, χωρίς να τα καταφέρει. Η κόπια κατέληξε τελικά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και με σκανάρισμα σε ανάλυση 2Κ φτάσαμε στην ψηφιακή εκδοχή της, όπου τα μόνα που έλειπαν από το αυθεντικό φιλμ ήταν τα αρχικά credtis και κάποιοι μεσότιτλοι που ξαναφτιάχτηκαν έχοντας ως παράδειγμα τη γραμματοσειρά των υπολοίπων.

Πλέον διατίθεται ελευθερα στο διαδίκτυο και μπορείτε να το δείτε παρακάτω.