«Escape from Hell» όνομα και πράγμα! Αυτή είναι η ταινία που θα περιστρέψει τη μεγάλη οθόνη - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:34
17/2

«Escape from Hell» όνομα και πράγμα! Αυτή είναι η ταινία που θα περιστρέψει τη μεγάλη οθόνη

Η πρώτη μεγάλη παραγωγή που θα γυριστεί αποκλειστικά σε vertical format ξεκινά γυρίσματα στη Ρωσία και οραματίζεται θεατές να κοιτούν ένα τεράστιο κινητό τηλέφωνο. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η μεγάλη οθόνη γίνεται ένα γιγαντιαίο κινητό τηλέφωνο και ο φακός του σκηνοθέτη ψάχνει τις λεπτομέρειες που θα εμπλουτίσουν το κάδρο του σε κάθετο άξονα. Δεν είναι ακριβώς σενάριο επιστημονικής φαντασίας, έχει πραγματοποιηθεί πειραματικά για ταινίες μικρού μήκους και το άρθρο αυτό γράφεται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που θα γυριστεί σε vertical format με σκοπό να κυκλοφορήσει πρώτα σε κινηματογράφους και μετά σε πλατφόρμες ώστε να βλέπεται καλύτερα χωρίς να γυρνάτε στο πλάι το κινητό σας τηλέφωνο. 

Με τον απόλυτα ταιριαστό τίτλο «V2. Escape From Hell» o Ρώσος Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ, («Night Watch», «Wanted») που πάντοτε αρέσκονταν να δοκιμάζει νέες τεχνικές στις ταινίες του, θα επιχειρήσει την παραγωγή ενός φιλμ που θα διαδραματίζεται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθώντας έναν σοβιετικό πιλότο που προσπαθεί να ξεφύγει από ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και θα το κάνει βάζοντας τον ήρωά του να κοιτά μπροστά και ψηλά αντί για το πλάι, καθώς θα το προβάλλει σε σινεμά που θα προσαρμόσουν την οθόνη τους στις διαστάσεις των κινητών αφήνοντας ένα αμήχανο κενό δράσης στον οριζόντιο άξονα. 

Το έχετε δει άλλωστε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τα φιλμ που βγαίνουν από τα μεγάλα στούντιο προσαρμόζουν συχνά trailers και teasers σε mobile-friendly εκδοχές που σε οθόνες υπολογιστή προκαλούν συνήθως αποστροφή, κάτι που προκαλεί απορία για το πείραμα του Μπεκμαμπέτοφ. Μια ταινία γυρισμένη αποκλειστικά για φορητές συσκευές έχει νόημα να επενδύσει σε αυτό το format, όμως η μετάλλαξη της κινηματογραφικής οθόνης μόνο ως κακό αστείο ακούγεται. Άλλωστε η μεγάλη οθόνη, όταν αντιμετώπισε για πρώτη φορά την ισχυρή απειλή της μικρής, βρήκε ως αντίδοτο το να μεγαλώσει περισσότερο, καθιστώντας σαφές στο κοινό πως πάντα θα διαφέρει ως εμπειρία σε σχέση με την ιδιωτική προβολή σε μια τηλεόραση ή πλέον σε μικρές φορητές συσκευές. 

Ο Μπεκμαμπέτοφ πάντως έβαλε το χεράκι του σε ένα άλλο πείραμα πριν λίγα χρόνια, ως παραγωγός στο «Searching», δημιουργώντας το screelife format, τη δημιουργία αφηγηματικής δράσης αποκλειστικά μέσω μιας οθόνης υπολογιστή, εκεί όμως δεν πείραξε τις διαστάσεις κινηματογραφικής οθόνης. Ο ίδιος τώρα περιγράφει το νέο του project ως «ένα φιλμ που είναι φτιαγμένο γύρω από ένα άτομο - μια ιστορία για έναν άνδρα που ορθώνει το ανάστημά του παρά τις κακές συνθήκες και ένα αεροπλάνο που μπορεί να τον βοηθήσει» και φαίνεται πως χρησιμοποιεί στρατηγικά τις κατάλληλες λέξεις για να προετοιμάσει το κοινό του. 

Για όσους δεν ενδιαφέρονται πάντως, η ενδεχόμενη αποτυχία της ταινίας θα μοιάζει με «Escape from Hell». Ακολουθεί η μικρού μήκους ταινία «In Dreams», γυρισμένη το 2016, για να πάρετε μια γεύση.