Λάνθιμος, Αλμοδόβαρ και Πολάνσκι! Απόψε η Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:43
7/12

Λάνθιμος, Αλμοδόβαρ και Πολάνσκι! Απόψε η Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου

Η οσκαρική «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, το τρυφερό «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και το βραβευμένο στη Βενετία «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι στην κούρσα των υποψηφιοτήτων για τα φετινά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Από τον Πάνο Γκένα

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου θα απονείμει απόψε 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο τα κινηματογραφικά της βραβεία και ανάμεσά στις υποψηφιότητες ξεχωρίζουν κινηματογραφικοί τίτλοι που έχουν ήδη διαγράψει μία λαμπρή φεστιβαλική πορεία.

Οι ταινίες των Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη», Πέδρο Αλμοδόβαρ «Πόνος και Δόξα», Μάρκο Μπελόκιο «Ο Προδότης» και Ρόμαν Πολάνσκι «Κατηγορώ» (J' Accuse), συγκέντρωσαν από τέσσερις υποψηφιόητες στις βασικές κατηγορίες, με τον Αμοδόβαρ να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα ως παλιός γνώριμος της Ακαδημίας. Με τις φετινές υποψηφιότητες, ο Αλμοδόβαρ έχει συγκεντρώσει ένα σύνολο 22 υποψηφιοτήτων με 6 βραβεία και ένα τιμητικό, ενώ οι ταινίες του «Όλα για τη Μητέρα μου», «Μίλα της» έχουν αποσπάσει το μεγάλο βραβείο (το «Volver» είχε κερδίσει το Βραβείο Κοινού).

Πριν μερικές εβδομάδες η Ακαδημία ανακοίνωσε τους νικητές για τις πρώτες οκτώ κατηγορίες, που δεν θα παρουσιαστούν στην αποψινή τελετή, και ο Γιώργο Λάνθιμο με την «Ευνοούμενη» θριάμβευσε σε τέσσερις απ' αυτές, παίρνοντας ένα γερό προβάδισμα για το τελικό σύνολο των βραβείων.

Συγκεκριμένα, η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για τη δουλειά του Ρόμπι Ράιαν, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου μοντάζ, η Σάντι Πάουελ για τα κοστούμια και η Νάντια Στέισι για μακιγιάζ και κομμώσεις. Τα υπόλοιπα τέσσερα βραβεία μοιράστηκαν αντίστοιχα τέσσερις ταινίες, με το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ να παίρνει το βραβείο καλλιτεχνικής διεύθυνσης, το «System Crasher» για καλύτερη μουσική, το «A Twelve-Year Night» για καλύτερο ήχο και το «About Endlessness» του Ρόι Άντερσον για τα καλύτερα ειδικά εφέ. 

Στα σκεπτικά των βραβείων που ανακοινώθηκαν (αναλυτικά εδώ) η «Ευνοούμενη» ξεχώρισε για «τη χρήση του φυσικού φωτός και των ευρυγώνιων φακών που έδιναν μια διαφορετική διάσταση στην εικόνα» στη φωτογραφία, για την «άνετη και φυσική ροή που παρουσίαζε την ταινία ως ένα παιχνίδι με πιόνια» στο μοντάζ, και για την «εικόνα μιας punk rock όπερας» που έδιναν τα κοστούμια.

Στις συνολικές υποψηφιότητες ξεχωρίζουν ταινίες που είδατε πρώτοι στις πρόσφατες, επετειακές 25ες Νύχτες Πρεμιέρας, όπως τα «Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, «Οι Άθλιοι» του Λατζ Λι (Βραβείο Κοινού και ΠΕΚΚ), «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» του Σαλαβαδόρ Σιμό, η επίσημη υποβολή της Γερμανίας στα Όσκαρ «System Crasher», το «Μία Λευκή, Λευκή Μέρα» και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Honeyland» των Λούμπομιρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέφσκα που κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά στο αντίστοιχο τμήμα.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω τις υποψηφιότητες.

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2019
«J' Accuse»
«Les Misérables»
«Pain and Glory»
«System Crasher»
«The Favourite»
«The Traitor»

Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης 2019
Pedro Almodóvar («Pain and Glory»)
Marco Bellocchio («The Traitor»)
Yorgos Lanthimos («The Favourite»)
Roman Polanski («J' Accuse»)
Céline Sciamma («Portrait of a Lady on Fire»)

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός 2019
Olivia Colman («The Favourite»)
Trine Dyrholm («Queen of Hearts»)
Noémie Merlant and Adèle Haenel («Portrait of a Lady on Fire»)
Viktoria Miroshnickenko («Beanpole»)
Helene Zengel («System Crasher»)

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός 2019
Antonio Banderas («Pain and Glory»)
Jean Dujardin («J' Accuse»)
Pierfrancesco Favino («The Traitor»)
Levan Gelbakhiani («And Then We Danced»)
Alexander Scheer («Gundermann»)
Ingvar E. Sigurðsson («A White, White Day»)

Καλύτερο Σενάριο Ευρωπαϊκής Ταινίας 2019
«Pain and Glory»
«The Traitor»
«J' Accuse»
«Les Misérables»
«Portrait of a Lady on Fire»

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ 2019
«For Sama»
«Honeyland»
«Putin’s Witnesses» 
«Selfie»
«The Disappearance of My Mother»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία 2019
«Ditte & Louise»
«The Favourite»
«Tel Aviv on Fire»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων 2019
«Bunuel in the Labyrinth of the Turtles»

«I Lost My Body»
«Marona’s Fantastic Tale»
«The Swallows of Kabul»

Ευρωπαϊκή ανακάλυψη - Βραβείο Fipresci
«Aniara»
«Atlantics»
«Blind Spot»
«Irina»
«Les Misérables»
«Ray & Liz»

Ευρωπαϊκή Μικρού Μήκους
«Dogs Barking at Birds» (Πορτογαλία)
«Reconstruction» (Τσεχία)
«The Christmas Gift» (Ρουμανία, Ισπανία)
«The Marvelous Misadventures of the Stone Lady» (Γαλλία, Πορτογαλία)
«Watermelon Juice» (Ισπανία)