Επιτέλους φως! Το πολύπαθο «Current War» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κυκλοφόρησε τρέιλερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:23
26/6

Επιτέλους φως! Το πολύπαθο «Current War» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κυκλοφόρησε τρέιλερ

Η ταινία που της «άλλαξαν τα φώτα», με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μάικλ Σάνον, έρχεται σύντομα στις αίθουσες.

Από τον Πάνο Γκένα

Δυο χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2017, το «The Current War» θα κυκλοφορήσει επίσημα στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2019 και θα δει (επιτέλους) το «φως» της σκοτεινής αίθουσας. Το ιστορικό δράμα εποχής επηρεάστηκε τότε από την κατάρρευση της Weinstein Company, εταιρεία που είχε αναλάβει τη διανομή της, μετά από τη σωρεία κατηγορίων σεξουαλικής παρενόχλησης εκ μέρους του τότε Προέδρου της Χάρβεϊ Γουάινστιν. Το «Current War» που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς αναβλήθηκε και έκτοτε έμεινε στο σκοτάδι.

Η ταινία  διαδραματίζεται στα μέσα του 1880, όταν ο Τόμας Έντισον και ο Τζορτζ Γουέστινγκχάουζ είχαν ήδη εφεύρει το ηλεκτρικό ρεύμα και ανταγωνίζονταν στο ποιος θα προλάβει να το μετατρέψει σε προϊόν προς εκμετάλλευση. Η αληθινή ιστορία έχει μπόλικο παρασκήνιο, καθώς ο Έντισον είχε κατηγορηθεί με τα χρόνια πως όσο σπουδαίος εφευρέτης  και αν ήταν, η εικόνα του ως αμείλικτου επιχειρηματία συχνά προσπερνούσε το επιστημονικό του έργο – το ίδιο συνέβη και λίγα χρόνια αργότερα στην εφεύρεση του κινηματογράφου.

Από το 2015 περίπου κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για τη μεταφορά της μεγάλης «μάχης» του ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στον Έντισον και τον Γουέστινγκχαουζ στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Στην πρώτη εκδοχή της, η ταινία θα είχε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέικ Τζίλενχαλ και τον Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ («Wanted», «Μπεν Χουρ») στη σκηνοθεσία, αλλά ασυμφωνίες στο πρόγραμμα άλλαξαν τους συντελεστές στην πορεία.

Ο Κάμπερμπατς παρέμεινε ως Τόμας Έντισον, με «εχθρό» του τον Μάικλ Σάνον, ενώ πλάι τους θα δούμε τους Κάθριν Γουότερστον («Alien Covenant», «Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»), Τομ Χόλαντ («Spider Man: Επιστροφή στον Τόπο του»), και Νίκολας Χουλτ («Η Ευνοούμενη») που θα υποδυθεί τον συνονόματό του, Νίκολα Τέσλα.

Ο Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ παρέμεινε στο project ως παραγωγός, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρέχον, του εξαίρετου, αλλά εντελώς διαφορετικού, «Me, Earl and the Dying Girl». Μετά τις επεμβάσεις του Γουάινστιν στην ταινία (τα ψαλίδια του στο μοντάζ πολλών ταινιών παραγωγής του είναι διαβόητα) ο Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρέχον ετοίμασε μία εκδοχή της ταινίας που τον εκφράζει απόλυτα. «Όλα όσα έλειπαν έχουν προστεθεί [...] Η καρδιά της ταινίας έχει αποκατασταθεί», δήλωσε.

Το «The Current War» (ελληνικός τίτλος «Η Μάχη της Επικράτησης») θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ 4 Οκτωβρίου.