40 μέρες για να «μάθεις» σινεμά - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:51
24/3

40 μέρες για να «μάθεις» σινεμά

Ο ιστορικός, θεωρητικός, κριτικός και σκηνοθέτης Μαρκ Κάζινς, ο άνθρωπος πίσω από την «Οδύσσεια του Κινηματογράφου» και τις έξοχες αφηγήσεις πολλών βίντεο-δοκιμιών που έχουμε παρουσιάσει και από τις σελίδες μας, έχει τη λύση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ας το παραδεχτούμε. Η νέα πραγματικότητα φαντάζει απαίσια, είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, είναι κρίσιμη για την ευθύνη και την ενσυναίσθηση του καθενός. Αν όμως αποφασίσεις ότι η καραντίνα θα είναι ο τρόπος ζωής σου για το επόμενο διάστημα (που οφείλεις να το κάνεις, ως γνωστόν), τότε έφτασε μια σιτγμή που ίσως πίστευες ποτέ ότι θα έφτανε. Η ώρα που τα ενδιαφέροντά σου μπορούν αχόρταγα να ικανοποιηθούν. Enter σινεφιλία.

Ο Μαρκ Κάζινς, αυτός ο θαυμάσιος μελετητής της Έβδομης Τέχνης, που έχει στο ενεργητικό του την απαραίτητη «Οδύσσεια του Κινηματογράφου» (2011), περίφημες συνεντεύξεις με σκηνοθέτες, εισαγωγές σε κινηματογραφικά αφιερώματα της τηλεόρασης και τόσα άλλα σχετικά με το σινεμά (έχει κάνει και έργα, πιο αμφιλεγόμενα αυτά), έκανε ένα υπέροχο δώορο στους φίλους του κινηματογράφου: Έφτιαξε το «40 Μέρες για να Μάθεις Κινηματογράφο». Που δεν είναι άλλο από ένα διαδικτυακό μάθημα σινεμά που μέσα σε 135 λεπτά αναλαμβάνει το ογκωδέστατο έργο της περισυλλογής, της κατανομής και της διδασκαλίας του τι είναι σινεμά.

Με την χαρακτηριστικό του τονισμό και την γλυκιά εκφορά, ο Κάζινς έφτιαξε ένα βίντεο-δοκίμιο, σαν μια ποιητική διδασκαλία, διανθισμένη με την σκληρά αποκτημένη τεράστια γνώση του πάνω στο αντικείμενο. Ήπιος, βαθύς μελετητής και γνώστης, ορκισμένος θεατής και γεμάτος από την γλυκύτητα του ανθρώπου που δεν μπαίνει σε άσκοπη επίδειξη και τετριμμένη επιχειρηματολογία, ο Κάζινς έκανε ένα δώρο στους απανταχού φιλομαθείς. Το βίντεο, που είναι χωρισμένο σε κεφάλαια αν θέλεις να μπεις στο role playing του μαθητή, αναρτήθηκε ελεύθερα στο Vimeo και σας το παρουσιάζουμε.

Απόλαυση επίκειται.