Σήμερα η τελετή αναγόρευσης του Κώστα Γαβρά σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:34
12/10

Σήμερα η τελετή αναγόρευσης του Κώστα Γαβρά σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα και το Όσκαρ Σεναρίου με τον «Αγνοούμενο» (1982), το 1976 ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Καννών και αντάμειψε τον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε, απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ με το «Ειδικό Δικαστήριο» (1975) και το 1969 το Βραβείο της Επιτροπής με το θρυλικό «Ζ», για το οποίο ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Το 1990 κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου με το «Μουσικό Κουτί» και το 2003 το César Καλύτερου Σεναρίου για το «Αμήν». Έχοντας καθορίσει, λοιπόν, το πολιτικό σινεμά με τις ταινίες του («Ζ», «Αγνοούμενος», «Το Τσεκούρι» μεταξύ άλλων), ο Κώστας Γαβράς παραμένει πάντα αιχμηρός, άγρυπνος κι επίκαιρος.

Με διάθεση να τιμήσει τη μεγάλη του προσφορά, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να απονήμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής στο διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Την πρωτοβουλία για την τιμητική αυτή διάκριση είχε ο αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Δημήτρης Roboly.

Η τελετή αναγόρευσης του κ. Γαβρά θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 19:00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.