Η μεγάλη Έλεν Μίρεν είναι η «Μεγάλη Αικατερίνη» και έχει αυτοκρατορικό τρέιλερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:43
9/9

Η μεγάλη Έλεν Μίρεν είναι η «Μεγάλη Αικατερίνη» και έχει αυτοκρατορικό τρέιλερ

Ήδη με ένα «αυτοκρατορικό» Όσκαρ και ρώσικη καταγωγή, σκέφτεστε κάποια καλύτερη;

Από τον Πάνο Γκένα

Πέρα από τη συμμετοχή της Μέριλ Στρίπ στο πρόσφατο «Big Little Lies», το ΗΒΟ έχει άλλον έναν κρυφό άσσο φέτος: την Έλεν Μίρεν, ή πιο σωστά Έλεν Λίντια Μιρόνοφ (όπως είναι το πραγματικό της όνομα μιας και ο πατέρας της ήταν Ρώσος), που θα υποδυθεί τη «Μεγάλη Αικατερίνη» για λογαριασμό μιας μίνι-σειράς 4 επεισοδίων του συνδρομητικού καναλιού. Στη σειρά η Μίρεν θα συμπρωταγωνιστεί με τον Τζέισον Κλαρκ («Zero Dark Thirty») μετά την κοινή τους εμφάνιση στο «Winchester: Το Σπίτι των Φαντασμάτων».

Η παραγωγή θα εξερευνά την πολιτικά πυκνή και σεξουαλικά φορτισμένη αυλή της πιο ισχυρής γυναίκας μονάρχη στην ιστορία. Η σειρά θα ακολουθεί την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, επονομαζόμενη και ως Μεγάλη, στα τελευταία χρόνια της βασιλείας της, καθώς και την παθιασμένη σχέση της με τον Γκριγκόρι Ποτέμκιν, με τον οποίο φημολογείται πως παντρεύτηκαν κρυφά το 1775.

Το σενάριο της σειράς υπογράφει ο Νάιτζελ Ουίλιαμς, γνωστός της Μίρεν από τη συνεργασία τους για το «Elizabeth I» του 2005 και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Φίλιπ Μαρτίν, σκηνοθέτης της Μίρεν στο «Prime Suspect». «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα ενσαρκώσω μια γυναίκα που έγραψε ιστορία, άδραξε την εξουσία και άσκησε μεγάλη επιρροή», δήλωσε η Μίρεν. «Ξανάγραψε τους κανόνες διακυβέρνησης μιας χώρας και το πέτυχε σε τέτοιο βαθμό που έφερε τη λέξη Μεγάλη συνημμένη στο όνομά της».

Να θυμίσουμε πως η ιστορία της Μεγάλης Αικατερίνης, αποτελεί εδώ και χρόνια φιλόδοξο κινηματογραφικό πρότζεκτ της Μπάρμπρα Στρέιζαντ, με πιθανή πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι. Το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας, γραμμένο από την Κριστίνα Λόρεν Αντερσον, βρέθηκε στην πρώτη θέση της «μαύρης λίστας» του 2014, μία λίστα με σενάρια που δεν έχουν μπει στο στάδιο της παραγωγής. Η κινηματογραφική βιογραφία τοποθετείται βέβαια στα νεότερα χρόνια της Αικατερίνης Β', τον καιρό που την απασχολούσαν οι ακαμψίες της βασιλικής οικογένειας μετά το 1762, όταν ανέλαβε την εξουσία μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Αν και παγιδευμένη σε έναν καταχρηστικό γάμο, κατάφερε να εκσυγχρονίσει την Ρωσική Αυτοκρατορία.

Η «Μεγάλη Αικατερίνη» θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Οκτωβρίου.