55 συλλεκτικές φωτογραφίες από «Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι» βγαίνουν σε πλειστηριασμό - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:30
1/4

55 συλλεκτικές φωτογραφίες από «Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι» βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Η ταινία, που συμπλήρωσε τα 100 της χρόνια τον περασμένο Φεβρουάριο, θεωρείται το πρώτο μνημείο του Φανταστικού και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανυπέρβλητης γερμανικής κινηματογραφικής τέχνης της δεκαετίας του '20. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Αυτή η εξαιρετική συλλογή των 55 φωτογραφιών πιστοποιεί πολλές από τις ψυχολογικά και οπτικά διεστραμμένες σκηνές της βωβής ταινίας του 1920, «Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι», γενικώς θεωρούμενου ως πρώτου φίλμ Τρόμου», αναφέρει ο κατάλογος της δημοπρασίας του εξέχοντος οίκου των Sotheby's. 

Η πρωτοπόρα ταινία του Ρόμπερτ Βίνε έχει θέμα της έναν υπνωτιστή που υποβάλλει έναν υπνοβάτη σε μια σειρά φόνων και συγκαταλέγεται στην απλησίαστη λέσχη των ταινιών απεριόριστης επίδρασης στην άμεση και διαρκή ιστορία της 7ης Τέχνης. Μεταξύ άλλων το έργο εγκαινιάζει την κινηματογραφική εκδοχή του Εξπρεσιονισμού, στρώνει το δρόμο που περπάτησε πρωτίστως ο Φριτς Λανγκ στην αποθεωτική γερμανική του περίοδο, ενώ βέβαια επηρέασε και τον Μούρναου στον «Νοσφεράτου» του δύο χρόνια αργότερα.

Ταυτόχρονα «Το Εργαστήρι», με τον σχεδιασμό των σκηνικών και των κοστουμιων του, το φωτογραφικό ντελίριο του Βίλι Χάμαϊστερ και την λογική της σκηνοθεσίας του Βίνε, δεν λογίζεσαι καν υπερβολικός να θεωρήσεις ότι επί της ουσίας χαράζει τον δρόμο και την σκηνοθετική αντίληψη του ονειρικού horror, του Φανταστικού, κάθε ταινίας που παραμορφώνει την πραγματικότητα για να συμβολίσει τα ψυχολογικά ενδότερα χαρακτήρων και ιστορίας.

Σπάνια φωτογραφίες της παραγωγής έφτασαν σε πλειστηριασμό, κάποιες εκτιθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και στο Λος Άντζελες, ενώ η εν προκειμένω σειρά, με όλο το έξοχο βάρος της 100ετίας στην όψη τους, αναμένεται να κινηθούν ανάμεσα στις 20 με 30 χιλιάδες δολάρια, με τιμή εκκίνησης τις 13.000.