«Τα σίκουελ γίνονται για τα λεφτά»: Ο Μπράιαν ντε Πάλμα δεν ήθελε καμία ανάμιξη στα επόμενα «Mission: Impossible» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:59
27/3

«Τα σίκουελ γίνονται για τα λεφτά»: Ο Μπράιαν ντε Πάλμα δεν ήθελε καμία ανάμιξη στα επόμενα «Mission: Impossible»

Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα μίλησε στο Associated Press με αφορμή το μυθιστόρημα που εξέδωσε και μοιραία η κουβέντα πήγε αμέσως στο σινεμά και την καριέρα του.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Μπράιαν ντε Πάλμα προωθεί αυτό τον καιρό το βιβλίο του «Are Snakes Necessary?» στις ΗΠΑ δίνοντας μια σειρά από συνεντεύξεις - αφού οι συναντήσεις με το κοινό απαγορεύονται - και φυσικά σε αυτές είναι αδύνατο να μείνει μόνο στο χώρο της λογοτεχνίας. Συνήθως η κουβέντα γυρνά στο σινεμά και στις εμπειρίες του από μια καριέρα 50 περίπου χρόνων, κάτι που συνέβη όταν μίλησε στο Associated Press πρόσφατα. 

Ο Ντε Πάλμα ανέφερε πως του προτάθηκε να σκηνοθετήσει το σίκουελ του «Mission: Impossible» και ο ίδιος απέρριψε την ιδέα χωρίς δεύτερη κουβέντα. «Κάνουν τις ιστορίες μεγαλύτερες και μεγαλύτερες καθαρά για οικονομικούς λόγους. Όταν έκανα το "Mission: Impossible», ο Τομ Κρουζ μου ζήτησε να ξεκινήσω να επεξεργάζομαι το επόμενο. Του απάντησα "αστειεύεσαι; Ένα είναι αρκετό. Γιατί να θέλω να κάνω κι άλλο;" και φυσικά η απάντηση ήταν για περισσότερα λεφτά, το μεγάλο πρόβλημα δηλαδή του Χόλιγουντ.»

Φυσικά οι συνέχειες αποδείχτηκαν ευεργετικές για το franchise που έχει φτάσει σε ένα σύνολο 6 ταινιών, ενώ έχουν προγραμματιστεί να γυριστούν άλλες δύο. Οι περισσότερες είναι παραπάνω από ικανοποιητικές, όμως κρίνοντας αποκλειστικά το κομμάτι της ιστορίας του ήρωα και των επιλογών του, ο κύκλος γύρω απο τις ίδιες ιδέες είναι εμφανής. Ο Ντε Πάλμα δεν ήθελε να μπει σε αυτή τη διαδικασία της επανάληψης, κάτι που μάλλον του έδωσε και λιγότερες επιλογές στα όσα μπορούσε να κάνει αργότερα.

«Φτάνοντας στα πρώτα -ηντα μου και κάνοντας το "Carlito's Way" και το "Mission: Impossible" δε θα μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο για τότε. Είναι η στιγμή που έχεις όλη τη δύναμη και τους συνεργάτες που θέλεις. Όταν το σύστημα του Χόλιγουντ δουλεύει για σένα, μπορείς να κάνει φανταστικά πράγματα. Αν όμως οι ταινίες σου έχουν μικρότερη επιτυχία, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις αυτή την εξουσία και αρχίζεις να κάνεις συμβιβασμούς. Δεν ξέρω αν πραγματικά το καταλαβαίνεις όταν τους κάνεις. Είμαι πολύ σίγουρος πια γι΄αυτό που λέω, αν έχεις 2 καλές δεκαετίες σε αυτό το σύστημα, είναι μια χαρά.»

Ο Ντε Πάλμα επίσης αναφέρθηκε στην εικόνα των σύγχρονων μεγάλων παραγωγών, θέμα για το οποίο έχει αναφερθεί στο παρελθόν αρκετές φορές (πέρα από μεμονωμένες συνεντεύξεις και στο ντοκιμαντέρ «De Palma»): «Αυτό που με απογοητεύει περισσότερο από όλα είναι η εικόνα των ταινιών. Φιλμάρουν ψηφιακά και το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό. Δεν αντέχω το πόσο σκοτεινές είναι και το ότι μοιάζουν πια ίδιες. Πιστεύω στην ομορφιά, πρόσφατα έβλεπα πάλι το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" και δε μπορούσα να πιστέψω πόσο όμορφη ταινία είναι. Αν δεις πρόσφατες ταινίες που είναι διαθέσιμες για streaming είναι όλες χάλια. Η οπτικοποιημένη αφήγηση είναι σε πολύ κακό σημείο αυτή τη στιγμή.»

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη του Ντε Πάλμα εδώ