Βραβεία Σωματείων: «Shape of Water» για τους Παραγωγούς, «Τρεις Πινακίδες» για τους Ηθοποιούς - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:42
22/1

Βραβεία Σωματείων: «Shape of Water» για τους Παραγωγούς, «Τρεις Πινακίδες» για τους Ηθοποιούς

Το ρομαντικό παραμύθι του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο «The Shape of Water» και η δραματική ταινία του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», μαζί με τα «Big Little Lies» και «The Handmaid's Tale», απέσπασαν τα Βραβεία των Παραγωγών και των Ηθοποιών που απονεμήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Από τον Πάνο Γκένα

Μέσα σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κινηματογραφική χρονιά, τα βραβεία των Ενώσεων Κριτικών δεν ξεκαθάρισαν αλλά όρισαν ένα ευρύ πεδίο «καλύτερων ταινιών», μέσα από το οποίο τα Σωματεία και οι Χρυσές Σφαίρες κλήθηκαν να υπογραμμίσουν τα φαβορί. Με το ενδιαφέρον της κοινότητας στην αυριανή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα βραβεία των Σωματείων που δόθηκαν το Σαββατοκύριακο ανέδειξαν (λίγο πολύ αναμενόμενα) δυο συγκεκριμένους τίτλους.

To «The Shape of Water», ένα ακόμη δημιούργημα της οργασμικής φαντασίας του σπουδαίου Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, που έκανε πρεμιέρα με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας και οι «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, που κέρδισαν πρόσφατα 4 Χρυσές Σφαίρες, ξεχώρισαν και στα βραβεία των Σωματείων Παραγωγών (PGA) και Ηθοποιών (SAG) της Αμερικής, που απονεμήθηκαν στις 20 και 21 Ιανουαρίου.

Το Σωματείο Παραγωγών τίμησε το «The Shape of Water» με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας, το συγκινητικό «Coco» των Ντίσνεϊ/Pixar απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία Κινουμένων Σχεδίων και το «Jane» το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ. Η εξαιρετική μεταφορά του μυθιστορήματος της Μάργκαρετ Άτγουντ «The Handmaid’s Tale»« από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Hulu κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής σειράς και το «The Marvelous Mrs. Maisel» της Amazon Καλύτερης Κωμικής, βραβεία που ταυτίστηκαν με εκείνα των Χρυσών Σφαιρών.

Το Σωματείο των Ηθοποιών (SAG) - ισχυρό αντίβαρο των Όσκαρ μιας και οι ηθοποιοί αποτελούν μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της Ακαδημίας - τίμησε το «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν Μακ Ντόνα με τρία βραβεία (καλύτερο Κάστ, Α' Γυναικείου για τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ και Β' Ανδρικού για τον Σαμ Ρόκγουελ), ο Γκάρι Όλντμαν ως Γουίνστον Τσόρτσιλ στο «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» κέρδισε το Α' Αντρικό και φαίνεται πως προχωρά για το Όσκαρ, όπως και η Άλισον Τζάνεϊ του «Εγώ, η Τόνια» για το Β' Γυναικείο. 

«Έγραψε, δημιούργησε σχολαστικά ένα τσουνάμι, και στη συνέχεια επέτρεψε στο θίασό του να κολυμπήσει προς την ακτή», δήλωσε η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ - φαβορί πλέον για το Όσκαρ Α' Γυναικείου - για τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο των «Τριών Πινακίδων», Μάρτιν Μακ Ντόνα. 

Η σειρά του NBC «This Is Us» επικράτησε στην κατηγορία Καλύτερης Δραματικής σειράς, το «Veep» στην κατηγορία της Καλύτερης Κωμικής, ενώ το «Big Little Lies» επιφύλλαξε άλλα δυο βραβεία ερμηνείας στους ηθοποιούς του, Νικόλ Κίντμαν και Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ. Πρόκειται για το πρώτο βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών που κερδίζει η Νικόλ Κίντμαν, μετά από 10 υποψηφιότητες! Στο λόγο της έδωσε συγχαρητήρια στις συνυποψήφιές της και τόνισε το μεγάλο, άδικο ηλικιακό ζήτημα που ακυρώνει καριέρες γυναικών ηθοποιών λέγοντας: «Πόσο θαυμάσιο είναι που η καριέρα μας σήμερα μπορεί να υπερβεί τα 40 χρόνια», και κάλεσε τη βιομηχανία να συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει ιστορίες που αφορούν γυναίκες 50+.

Να θυμίσουμε πως το Σωματείο Ηθοποιών είχε δώσει ένα βροντερό «ναι» στις streaming υπηρεσίες με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του, αγκαλιάζοντας επίσημα διαδικτυακές πλατφόρμες που αποροφούν το ταλέντο τους, όπως η Amazon και το Netflix. Δυο παραγωγές, το «Έρωτας μετ' Εμποδίων» της Amazon (πρωτότυπος τίτλος «The Big Sick», στην Ελλάδα αγνοήθηκε παντελώς όταν κυκλοφόρησε 23 Ιουνίου) και το «Mudbound» του Netflix, βρέθηκαν αμφότερα στην πεντάδα του Καλύτερου Καστ, κατηγορία εφάμιλλης της οσκαρικής Καλύτερης Ταινίας για το SAG.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ρίτα Μορένο του «West Side Story» παρουσίασε το τιμητικό βραβείο του SAG για το σύνολο της προσφοράς του στον Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος δήλωσε με χαρακτηριστική λιτότητα: «Αυτό είναι κάτι πέρα από την Τιμή. Είναι κομμάτι της Ιστορίας».

Αναλυτικά τα βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών (SAG Awards)

Καλύτερο Καστ (ταινία): Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Καλύτερο Καστ (τηλεοπτική σειρά - δράμα): This Is Us
Καλύτερο Καστ (τηλεοπτική σειρά - κωμωδία): Veep
Καλύτερος Α' γυναικείος ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Καλύτερος Α' ανδρικός ρόλος: Γκάρι Όλντμαν (Darkest Hour)
Καλύτερος Β' γυναικείος ρόλος: Άλισον Τζάνεϊ (I, Tonya)
Καλύτερος Β' ανδρικός ρόλος: Σαμ Ρόκγουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική σειρά: Κλερ Φόι (The Crown)
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δραματική σειρά: Στέρλινγκ Κ. Μπράουν (This Is Us)
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμική σειρά: Τζούλια Λούις-Ντρέιφους (Veep)
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε κωμική σειρά: Γουίλιαμ Χ. Μέισι (Shameless)
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Νικόλ Κίντμαν (Big Little Lies)
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ (Big Little Lies)
Καλύτερη ερμηνεία ομάδας κασκαντέρ σε ταινία: Wonder Woman
Καλύτερη ερμηνεία από ομάδα κασκαντέρ σε τηλεοπτική σειρά: Game of Thrones