Berlinale 2019: Το «Ghost Town Anthology» του Ντενί Κοτέ είναι μία πένθιμη, ατμοσφαιρική αλληγορία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:04
11/2

Berlinale 2019: Το «Ghost Town Anthology» του Ντενί Κοτέ είναι μία πένθιμη, ατμοσφαιρική αλληγορία

Πολυβραβευμένος στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ο Καναδός σκηνοθέτης Ντενί Κοτέ έρχεται για τρίτη φορά στη Μπερλινάλε με τη νέα του ταινία «Ghost Town Anthology», μία μελαγχολική και απόκοσμη ιστορία φαντασμάτων. Νεκρών και ζωντανών.

Αποστολή στο Βερολίνο: Πάνος Γκένας

Mε κινηματογραφικό ιστορικό πειραματικών, ανατρεπτικών προτάσεων, προϋπηρεσία σε μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ο Καναδός Ντενί Κοτέ («Boris Without Béatrice», «Η Vic + η Flo Είδαν μία Αρκούδα») συμμετέχει φέτος στο Διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε (αν και έχει θριαμβεύσει στο παρελθόν στο Λοκαρνο) για τρίτη φορά με το «Ghost Town Anthology», μία ατμοσφαιρική αλληγορία για το πένθος που εμπνέεται χαλαρά από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Λορένς Ολιβιέ «Répertoire Des Villes Disparues».

Σε μία μικρή πόλη, ένα τροχαίο δυστύχημα (ή μήπως αυτοκτονία;) αναστατώνει την ήρεμη ρουτίνα των μόλις 215 κατοίκων. Ο θάνατος του νεαρού Σιμόν βυθίζει στο πένθος την οικογένειά του, αλλά φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά και την κοινότητα. Καθώς το χιόνι σκεπάζει σαν βαρύ πέπλο την περιοχή, μυστηριώδεις άγνωστες φιγούρες αρχίζουν να εμφανίζονται ξαφνικά.

Το πλήγμα του θανάτου ενός νέου ανθρώπου που προσωποποιεί δυνητικά το μέλλον, υπογραμμίζει στο «Ghost Town Anthology» το τέλμα. Οι κάτοικοι της κωμόπολης του Irénée-les-Neiges έχουν εδώ και καιρό συνηθίσει την απομόνωση, τον αποκλεισμό και φαίνονται ικανοποιημένοι με τη συντήρηση του τίποτα. Η δήμαρχος της πόλης άλλωστε είναι σαφής, η αυτάρκεια της πόλης της δεν επιδέχεται κανένα αέρα ανανέωσης. Μέσα σε αυτή την άρνηση, ο Κοτέ δοκιμάζει τους χαρακτήρες του με μία μεταφυσική πρόκληση. Οι νεκροί της πόλης επιστρέφουν, όχι όμως για να στοιχειώσουν ή να τρομοκρατήσουν τους ζωντανούς, αλλά ως αντανακλάσεις τους.

Η ταινία υπεισέρχεται στο μεταφυσικό τρόμο, διακριτικά και χωρίς καμία διάθεση ξαφνιάσματος. Το χιόνι και η πάχνη προσκαλούν τα φαντάσματα της πόλης, αλλά το «Ghost Town Anthology» δεν θέλει να είναι η «Ομίχλη» του Κάρπεντερ. Πιο κοντά στη μελαγχολική διάσταση του «Les Revenants» που προβοκάρει τον ορθολογισμό και το «καθημερινό», οι μυστηριώδεις φιγούρες της ταινίας είναι μία υπενθύμιση θανάτου και ταυτόχρονα μία παραίνεση για ζωή. Τέσσερα μικρά παιδιά που φορούν περίεργες μάσκες και παίζουν ανενόχλητα στο χιόνι, η εμφάνιση ενός άντρα στις σκάλες, ένα άγνωστο πλήθος έξω από το παράθυρο, η «ανάσταση» του Σιμόν μπροστά στα μάτια της μητέρας και του αδερφού του, η ανάληψη της πιο ευαίσθητης κατοίκου του χωριού, είναι μερικές από τις σκηνές της ταινίας που ο Κοτέ παρουσιάζει οργανικά, με χαρακτηριστική ηρεμία αλλά και χιούμορ που εμπνέει περισσότερη συμπόνια παρά τρόμο.

Το σύνολο του καστ προσφέρει ποικιλομορφία ερμηνεύοντας τους ιδιαίτερους κατοίκους του χωριού, με τον Ρόμπερτ Νέιλορ (ίσως τον θυμάστε στο «Όλα θα Πάνε Καλά» του Βέντερς) στο ρόλο του μπερδεμένου Τζίμι, αδερφού του νεκρού Σιμόν, την ευαίσθητη Αντέλ της Λαρίσα Καριβό («Πολυτεχνείο») και την κομεντιέν Ντιάν Λαβαλέ στο ρόλο της σκληρής δημάρχου, να ξεχωρίζουν.

Το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 7-17 Φεβρουαρίου 2019 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!

Διαβάστε ακόμη:
Berlinale 2019: Το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν είναι η μεγάλη απογοήτευση του φεστιβάλ

Berlinale 2019: Το «The Ground Beneath My Feet» είναι ένα διεισδυτικό δράμα για τη μοναξιά και το στίγμα της ασθένειας
Συνέντευξη Τύπου «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Ψάχνοντας τον Χαμένο Παράδεισο
Berlinale 2019: «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι η πιο ενδιαφέρουσα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα​
Berlinale 2019: Ζητήματα πίστης και ηθικής στη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Με τη Χάρη του Θεού»
Berlinale 2019: Το Φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!
Η Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρος της επιτροπής της Μπερλινάλε 2019
«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα έχει τρέιλερ (και πρεμιέρα στο Βερολίνο)