Νέο πρόγραμμα για τις Τελετές Απονομής των Κριτικών Ενώσεων, Χρυσών Σφαιρών και BAFTA - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:51
3/7

Νέο πρόγραμμα για τις Τελετές Απονομής των Κριτικών Ενώσεων, Χρυσών Σφαιρών και BAFTA

Το κύμα αναπρογραμματισμών μεγαλώνει, συμπαρασύροντας ολόκληρη την προοσκαρική βραβευτική περίοδο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το ντόμινο των εξελίξεων λόγω της τρίμηνης παύσης λειτουργίας έχει το ενδιαφέρον του και στον χώρο του κινηματογράφου. Αν σταματάς να δείχνεις ταινίες, σταματά η υποβολή τους στο πλήθος των ακαδημαϊκών, κριτικών, τεχνικών ενώσεων. Χωρίς ταινίες δεν υπάρχουν βέβαια οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί αναγνώρισής τους. Δεν υπάρχουν κατά συνέπεια ούτε και οι εκδηλώσεις απονομής τιμής. Κι όλ' αυτά χωρίς να συμπεριλάβουμε, τον απείρως οδυνηρότερο οικονομικό αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα του βιομηχανικού οικοδμήματος που είναι ο κινηματογράφος. Η παραγωγή, οι αίθουσες, η διανομή, οι εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα επλήγησαν σκληρά, κάποιοι ανεπανόρθωτα. 

Αναπόφευκτα, από τις ακυρώσεις/ψηφιακές μετεξελίξεις πολλών φεστιβάλ πήγαμε στις αλλαγές προγραματισμού. Μία από αυτές αφορά τα βραβεία. Πρώτα τα Όσκαρ έδειξαν τον δρόμο, μετακινούμενα κατά δύο μήνες μπροστά, στις 25 Απριλίου, από την αρχική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου.

Την οποία ημερομηνία της 28ης γράπωσαν οι Χρυσές Σφαίρες. Άλλες αλλαγές που σημειώθηκαν είναι οι εξής: Η Ένωση των Ηθοποιών, με χθεσινή της ανακοίνωση, θα λάβει χώρα στις 14 Μαρτίου, μετακινώντας επίσης την περίοδο νομιμότητας υποβολής ταινιών κατά δύο μήνες. Τα Critics Choice, η Ένωση των Κριτικών δηλαδή, θα απονείμει τα δικά της βραβεία στις 7 Μαρτίου. Τα Independent Spirit, τα βραβεία ανεξάρτητων παραγωγών, παραδοσιακά συμβαίνοντα την προηγούμενη των Όσκαρ, ακολουθούν την νόρμα τους και θα τελεστούν στις 24 Απριλίου. Τα BAFTA, τα βρετανικά βραβεία, μετακινούνται και αυτά για τις 11 Απριλίου.

Να προσέχουμε, η επανάπαυση ποτέ δεν ωφέλησε, όλα θα πάρουν τη σειρά τους και θα είμαστε καλά να βλέπουμε έργα, να μιλάμε γι' αυτά και να χαιρόμαστε τις εκδηλώσεις τιμής τους.