Η «Τελευταία Πράξη» των «Εκδικητών» είναι ένα ανατρεπτικό, συγκινητικό και ανθρωποκεντρικό έπος - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:10
24/4

Η «Τελευταία Πράξη» των «Εκδικητών» είναι ένα ανατρεπτικό, συγκινητικό και ανθρωποκεντρικό έπος

Οι «Εκδικητές» έρχονται για την «Τελευταία Πράξη» τους και επιφυλάσουν έναν θεαματικό, συγκινητικό επίλογο. «Excelsior» που θα έλεγε και ο Σταν Λι.

Από τον Πάνο Γκένα

Το μεθοδικά κατασκευασμένο, εμπορικά (όπως αποδεικνύεται) άτρωτο και θεαματικά ανταποδοτικό κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, έρχεται με την πολυαναμενόμενη 22η ταινία του να εξυπηρετήσει ένα διττό ρόλο που συνοψίζεται σε μία φράση: το τέλος είναι μία καινούργια αρχή. Και ναι αυτή η ταινία είναι όντως μία «Τελευταία Πράξη» για το υπερεπιτυχημένο franchise.

Παράλληλα οι σκηνοθέτες Άντονι και Τζο Ρούσο έχουν κάνει αρκετά δύσκολο το να μιλήσεις για την ταινία χωρίς να προδώσεις στοιχεία της πλοκής. Αυτό είναι και το μεγάλο, κερδισμένο στοίχημά της. Στην εποχή της υπερπληροφόρησης, η πελώρια αυτοπεποίθηση του MCU, οδήγησε στη σοφή επιλογή να κρατήσει όσο το δυνατόν κρυφά τα χαρτιά του, αφήνοντας εκπλήξεις, συγκινήσεις και ανατροπές για τους θεατές της αίθουσας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ό,τι έχετε δει στο προωθητικό υλικό (τρέιλερ, φωτογραφίες, κλιπ) είναι κομμάτι κυρίως των πρώτων 30 λεπτών της ταινίας, ενός έπους που αγγίζει τα 182 λεπτά. 

Ένα ευρηματικό ταξίδι που λειτουργεί ως επιστολή αγάπης στο σύμπαν της Marvel

Μετά την απόκτηση των έξι Λίθων της Αιωνιότητας και το συμπαντικό snap του Thanos που αφάνισε τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, οι ηττημένοι Εκδικητές αντιμετωπίζουν μία μεγάλη πρόκληση: να νικήσουν τον απειλητικό τιτάνα και (κυρίως) να επιστρέψουν πίσω όλους όσους χάθηκαν.

Πώς μπορείς να είσαι καινοτόμος σε κάτι συνταγογραφημένο; Αυτή είναι η ερώτηση που μαστίζει τις κινηματογραφικές εξορμήσεις του Marvel Studios εδώ και χρόνια. Είναι όμως και μία ερώτηση παγίδα, γιατί όσο απαραίτητο είναι να ανανεώνεις με κινηματογραφική ζωντάνια και δημιουργικότητα τα «χάρτινα καρέ», άλλο τόσο είναι και να μένεις πιστός σε όλα όσα πρεσβεύουν το είδος και αποδεδειγμένα λειτουργούν. Η «Τελευταία Πράξη» για παράδειγμα κάνει κάτι πολύ θαρραλέο. Ακολουθώντας το σοκαριστικό φινάλε του «Πολέμου της Αιωνιότητας», που έκανε κυριολεκτικά σκόνη το μεγαλύτερο κομμάτι των πρωταγωνιστών της, συμμαζεύει τους ήρωές της και θέτει σε εφαρμογή μία θαυμάσια και αρκετά τολμηρή ιδέα: οι εναπομείναντες «Εκδικητές» προσφέρουν το αναπάντεχο φινάλε στο πρώτο τέταρτο της ταινίας!

Τα αδέρφια Ρούσο είχαν δηλώσει πως η «Τελευταία Πράξη» θα είναι μία διαφορετική ταινία από τον «Πόλεμο» και έλεγαν αλήθεια. Μετά την εισαγωγή-κλείσιμο του «Πολέμου» - οι «Εκδικητές» βιώνουν μία πένθιμη πραγματικότητα που πλησιάζει στο μυθιστόρημα «The Leftovers» του Τομ Περότα (βιβλίο που ενέπνευσε και την εξαιρετική σειρά του HBO με τους Τζάστιν Θερού, Κάρι Κουν). Η «Πράξη» στο πρώτο μέρος της είναι αρκετά γειωμένη και δηλωτική μιας επιστροφής στα βασικά της σειράς: Iron Man, Captain America, Thor, Black Widow είναι άλλωστε η εμπροσθοφυλακή της Marvel και αυτοί που θα προσπαθήσουν, και οφείλουν, να επαναφέρουν τη χωροχρονική τάξη του σύμπαντος. Η εμφάνιση της Captain Marvel (περισσότερο ως «φιλική» συμμετοχή, αφού η παρουσία της στην ταινία δεν είναι όσο έντονη φαντάζεστε) και κυρίως του Ant-Man, είναι ικανά στοιχεία για να λύσουν τον γρίφο της avenger-αποκατάστασης, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει είναι το συναισθηματικό κλειδί όλης της «Πράξης». Δεν θα αποκαλύψουμε φυσικά τι συμβαίνει, αλλά αυτό που έχουν σκεφτεί οι Ρούσο είναι ένα ευρηματικό ταξίδι που λειτουργεί ως επιστολή αγάπης στο σύμπαν της Marvel και διατρέχει με γούστο - κι όχι διεκπεραιωτικά - 11 χρόνια κινηματογραφικής περιπέτειας. Fan servicing κάλλιστου είδους.

Το γαργαντουικών προδιαγραφών franchise του Marvel Studios κλείνει με τον πιο ανέλπιστο, τρυφερό επίλογο

Διόλου τυχαία οι σκηνοθέτες, που είχαν διαπιστευτήρια τον «Στρατιώτη του Χειμώνα» και τον ουσιώδη «Εμφύλιο Πόλεμο» (την καλυτερη μέχρι τότε «κρυφή» ταινία Avengers), αναγνωρίζουν το συναισθηματικό δέσιμο του κοινού με τους ήρωες της Marvel και παραδίδουν ένα μελαγχολικό μπλοκμπάστερ τεράστιας κλίμακας. Ο αυτάρεσκος Iron Man του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. είναι εδώ κάτι περισσότερο, ένας άντρας με νέες ευθύνες που δεν σώζεται από τις ατάκες αυτοπροβολής του, αλλά από τις επιλογές του. Μαζί, η εμμονική αισιοδοξία του Κρις Έβανς ως Κάπτεν Αμέρικα (χαρακτήρα που φαίνεται πως είναι ο αγαπημένος των Ρούσο), δημιουργεί ένα ενδιαφέρον στοργικό δίδυμο. Ο Κρις Χέμσγουορθ, έτσι όπως δεν τον έχετε ξαναδεί(!), προσφέρει εδώ ως Thor το κωμικό, προστατευτικό σκάμμα της ταινίας, στιγμές πηγαίου χιούμορ και όχι «κατα παραγγελία» που αποσυμπιέζει από τις δραματικές κορυφώσεις του σεναρίου. Και στα 182 λεπτά της ταινίας, στα οποία οι Ρούσο παίζουν με τα κινηματογραφικά είδη και με το ίδιο το franchise, τη λειτουργική κωμωδία κι όχι τον επαναλαμβανόμενο αυτοσαρκασμό, απροσδόκητες επιστροφές χαρακτήρων και κλιμακούμενη δράση, αφιερώνουν έναν 10λεπτο αποχαιρετισμό που συγκινεί γνήσια. 

Φυσικά και υπάρχουν απώλειες, αλλά το μήνυμα της «Τελευταίας Πράξης» είναι ανθρωποκεντρικό. Κόντρα στην καταστροφική μανία, το μαξιμαλιστικό CGI και τις ανθρώπινες θυσίες, που είχαμε αντικρίσει πολλάκις τα τελευταία 11 χρόνια, η «Πράξη» έχει ως βασικό θέμα τις «δεύτερες ευκαιρίες». Μην παρεξηγήσετε όμως, τα παραπάνω δεν κάνουν καμία έκπτωση στο θέαμα και την ψυχαγωγία. Απλά αυτό που είναι αξιόλογο είναι πως το γαργαντουικών προδιαγραφών franchise του Marvel Studios κλείνει με τον πιο ανέλπιστο, τρυφερό επίλογο: κομμάτι του ταξιδιού είναι το τέλος και σημασία έχει να συνεχίζεις με ό,τι έχεις, όχι όσα έχασες. Δεν είναι όλες οι συνταγές τόσο χορταστικά γενναιόδωρες.

Αξιολόγηση: ★★★1/2

Διαβάστε ακόμη:
Από τον «Iron Man» μέχρι την «Τελευταία Πράξη»: Όλο το MCU στις σελίδες του ΣΙΝΕΜΑ
Το ΣΙΝΕΜΑ σας κάνει δώρο ένα συλλεκτικό πακέτο των ταινιών του Marvel Cinematic Universe!