Τρέιλερ «Atlantique»: Τα φαντάσματα του ωκεανού που «βλέπουν» Όσκαρ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:58
9/10

Τρέιλερ «Atlantique»: Τα φαντάσματα του ωκεανού που «βλέπουν» Όσκαρ

Η φιλόδοξη ταινία της Μάτι Ντιοπ ετοιμάζεται για διαδικτυακή πρεμιέρα στο Netflix αλλά και για οσκαρική καμπάνια, αποτελώντας την επιλογή της Σενεγάλης για το βραβείο Διεθνούς Ταινίας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το «Atlantique» συζητήθηκε όσο λίγες ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα των φετινών Καννών για δύο βασικούς λόγους. Αποτέλεσε την πρώτη ταινία γυναίκας σκηνοθέτη αφρικανικής καταγωγής που συμμετείχε ποτέ στο τμήμα (η Μάτι Ντιοπ είναι γαλλίδα με καταγωγή από τη Σενεγάλη) και επίσης η ιστοριά και η ματιά της Ντιοπ σε αυτήν της έδωσαν το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ. 

Δύο πράγματα συνέβησαν από τον Μάιο που τελείωσε το φεστιβάλ. Η ταινία αγοράστηκε από το Netflix, σε μια προσπάθεια της πλατφόρμας για διεύρυνση του περιεχομένου της, ενώ αποτελεί την επιλογή της Σενεγάλης για καλύτερη διεθνή ταινία στα φετινά Όσκαρ, και λαμβάνοντας υπόψην την υποστήριξη στην καμπάνια από τo Netflix, η ταινία είναι μια βασική υποψήφια, τουλάχιστον για την τελική πεντάδα. 

Το cinemagazine είδε την ταινία στις Κάννες (διαβάστε εδώ το κείμενο του Κωστή Θεοδοσόπουλου) και δίνει μια εικόνα για την πλοκή της. Σε αυτήν, η 17χρονη Άντα είναι ερωτευμένη με τον Σουλεϊμάν αλλά τον συναντά μονάχα στα κρυφά καθώς σύντομα πρόκειται να παντρευτεί -παρά την θέληση της- ένα εύπορο άντρα, ικανό να της εξασφαλίσει μια άνετη ζωή. Ένα βράδυ, ο Σουλεϊμάν και η παρέα του επιχειρούν να περάσουν δια θαλάσσης στην μακρινή Ισπανία για να αναζητήσουν εκεί ένα καλύτερο μέλλον. Αρκετές μέρες αργότερα, μια μυστηριώδης φωτιά διακόπτει το γάμο της Άντα και ένας αστυνομικός καλείται να διερευνήσει το αναπάντεχο γεγονός. Κανείς δεν ξέρει, όμως, ότι ο Σουλεϊμάν - κατά κάποιο παράδοξο τρόπο - έχει μόλις επιστρέψει. 

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ: