«Amazing Grace»: Μια ιστορική συναυλία της Αρίθα Φράνκλιν «ζωντανεύει» μετά από 46 χρόνια - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:06
8/11

«Amazing Grace»: Μια ιστορική συναυλία της Αρίθα Φράνκλιν «ζωντανεύει» μετά από 46 χρόνια

Ο Σίντνεϊ Πόλακ φίλμαρε κάποτε την Φράνκλιν να τραγουδά, αλλά για χρόνια αυτή η συναυλία έμενε στο ράφι. Τώρα όχι μόνο ο παραγωγός της ετοιμάζεται να την κυκλοφορήσει, αλλά στοχεύει και στα Όσκαρ!

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πριν κλείσουν 3 μήνες από τον θάνατο της Αρίθα Φράνκλιν, ο παραγωγός Άλαν Έλιοτ ετοιμάζεται περήφανος να κυκλοφορήσει τη μουσική ταινία που γύρισε για λογαριασμό της Warner με σκηνοθέτη τον Σίντνεϊ Πόλακ το 1972! Συγκεκριμένα, η Βασίλισσα της Soul τραγούδησε για 2 βράδια στον ναό της Εκκλησίας των Βαπτιστών στο Λος Άντζελες, λίγο μετά την κυκλοφορία του εκπληκτικού της δίσκου «Amazing Grace».

Ο Έλιοτ προσπάθησε με διάφορους τρόπους να κυκλοφορήσει αυτή τη συναυλία και είτε για τεχνικούς λόγους, είτε για λόγους δικαιωμάτων, είτε λόγω της απροθυμίας της Φράνκλιν για ένα διάστημα, δεν τα κατάφερνε ποτέ. Τους τελευταίους μήνες ήρθε σε συμφωνία με τους διαχειριστές των δικαιωμάτων της Φράνκλιν και όχι μόνο θα κυκλοφορήσει την ταινία, αλλά πρόλαβε να την υποβάλει στην Ακαδημία και να την προβάλλει σύντομα σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες ώστε να προλάβει τα φετινά Όσκαρ!

Ο Σίντνεϊ Πόλακ σύμφωνα με τις φήμες έκανε σπουδαία δουλειά τότε, φιλμάροντας με τέσσερις διαφορετικές κάμερες 16mm τη συναυλία όμως για τεχνικούς λόγους η ταινία έμεινε στο ράφι. Ο Έλιοτ απέκτησε τα δικαιώματα το 1988 δε μπορούσε όμως να κυκλοφορήσει την ταινία χωρίς τη συγκατάθεση της Φράνκλιν, κάτι που δεν φαίνεται να το κατάφερε ποτέ, καθώς η τραγουδίστρια δεν ήθελε να παραδώσει εντελώς τα δικά της δικαιώματα της συναυλίας. 

Όπως και να 'χει, το «Amazing Grace», όπως μάλλον θα είναι ο τελικός τίτλος, θα κυκλοφορήσει σύντομα παρά τις προφανείς σκιές που συνοδεύουν μια τέτοια απόφαση, λίγο καιρό μετά τον θάνατο της τραγουδίστριας. Ειδικότερα, η βιασύνη του Έλιοτ πιστοποιεί το γεγονός ότι επενδύει κάπως στο γεγονός του θανάτου, ελπίζοντας πως οι φωνητικές της ικανότητες αλλά και η συγκίνηση που επέφερε η είδηση λίγους μήνες πριν, μπορεί να λυγίσει ακόμη και τα μέλη της Ακαδημίας.