Η Ακαδημία πάει μπρος-πίσω! Τα Όσκαρ μετακομίζουν τέλη Φεβρουαρίου για 2021, 2022 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:13
12/6

Η Ακαδημία πάει μπρος-πίσω! Τα Όσκαρ μετακομίζουν τέλη Φεβρουαρίου για 2021, 2022

Η Ακαδημία επιστρέφει στις παλιές της ημερομηνίες και δίνει ανάσα στους φερέλπιδες υποψήφιους των μελλοντικών Όσκαρ.

Από τον Πάνο Γκένα

Μπορεί τα Όσκαρ 2020 να μας έρθουν νωρίς (9 Φεβρουαρίου), αλλά τα επόμενα δύο (2021, 2022) παραμένουν χρονικά στην ηρεμία της τελευταίας Κυριακής Φεβρουαρίου.

Η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μεταφέρθηκε το 2003 από την τελευταία Κυριακή του Μάρτη στην τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη, αλλά με τα επιμέρους βραβεία Ενώσεων Κριτικών, διαφόρων Σωματείων, Χρυσές Σφαίρες και BAFTA να έχουν κερδίσει έδαφος (και φώτα δημοσιότητας) κατά τη διάρκεια του διμήνου Δεκέμβριος - Ιανουάριος, τα Όσκαρ τα τελευταία χρόνια  φαίνονταν κουρασμένα και σίγουρα αργοπορημένα. Η παραπάνω απόφαση μετακόμισης στις 9 Φεβρουαρίου 2020 δημιούργησε προφανώς άγχος τόσο στα στούντιο για τον προγραμματισμό των ταινιών που επιθυμούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις Όσκαρ, όσο και στους ηθοποιούς και λοιπούς τεχνικούς που ελπίζουν σε υποψηφιότητες. 

Αν και το βήμα συντόμευσης της χρονικής περιόδου για οσκαρική καμπάνια είναι ενδιαφέρον (θα το δούμε πως λειτουργεί στην πράξη άμεσα), η Ακαδημία τις επόμενες δυο χρονιές θα επιστρέψει στις παλιές ημερομηνίες και συγκεκριμένα 21 Φεβρουαρίου 2021 και 27 Φεβρουαρίου 2022. Τα αίτια της αλλαγής είναι το Super Bowl, οι εθνικές διακοπές και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο το 2022, κάτι που υποδεικνύει πως πέρα από κινηματογραφικός θεσμός τα Όσκαρ είναι (καλώς/κακώς) και τηλεοπτικό σόου.

Το 2023 πότε θα έχουμε Όσκαρ;