2o Athens Fashion Film Festival: Έναρξη σήμερα με το «The Staggering Girl» του Λούκα Γκουαντανίνο - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:00
14/2

2o Athens Fashion Film Festival: Έναρξη σήμερα με το «The Staggering Girl» του Λούκα Γκουαντανίνο

To Athens Fashion Film Festival επιστρέφει με τον τίτλο  «Όταν η ηθική συναντάει την αισθητική». Παρασκευή 14 – Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη Αθηνών.

Μετά την περσινή πρεμιέρα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το φεστιβάλ μετακομίζει στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, για άλλο ένα λαμπερό και ενδιαφέρον τριήμερο. Μια συνάντηση δημιουργικών επαγγελματιών από το χώρο της μόδας και του σινεμά, της τέχνης και των media. To Athensfff βρίσκεται σε συνεργασία με το δίκτυο των Fashion Film Festivals διεθνώς, που είναι 40 στον κόσμο. 

Το φετινό πρόγραμμα, με τίτλο «Όταν η ηθική συναντάει την αισθητική», περιλαμβάνει 80 fashion film μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα, ειδικά αφιερώματα, θεματικά panel και masterclasses, με στόχο να προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια σφαιρική εικόνα των τελευταίων τάσεων και ιδεών που κυριαρχούν στον κινηματογράφο, τη μόδα, την τέχνη και το περιβάλλον. Παράλληλα, το AthensFFF φιλοδοξεί να αποτελέσει σταδιακά το ιδανικό, δυναμικό περιβάλλον για να δίνουν ραντεβού νέοι ή ήδη καθιερωμένοι σχεδιαστές, καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές, με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με τη γοητευτική νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, «The Staggering Girl». Στη νέα του ταινία, ο εξαιρετικά δημοφιλής Ιταλός σκηνοθέτης σκηνοθετεί για λογαριασμό του Οίκου Valentino, και επιστρατεύει stars όπως η Julianne Moore, ο Kyle MacLachlan, η Mia Goth και η KiKi Layne, αλλά και τους βασικούς συντελεστές του «Call My By Your Name» και της «Suspiria». Για την πραγματοποίησή της, ο Luca Guadagnino συνεργάστηκε με τον Creative Director του Valentino, Pierpaolo Piccioli, ενώ τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο σπουδαίος Ryuichi Sakamoto. Μετά την προβολή του στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών και λίγο πριν την παγκόσμια διανομή του, τo "Staggering Girl" αποκαλύπτεται στο ελληνικό κοινό, το βράδυ της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, στο  Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης (ώρα έναρξης τελετής: 20.30). Η προβολή της ταινίας γίνεται σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία, το Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη «μια συγγραφέας σε δημιουργικό αδιέξοδο, βυθίζεται σε ένα ενδοσκοπικό ταξίδι που θα τη φέρει από τη Νέα Υόρκη πίσω στη Ρώμη και το πατρικό της, για μια επείγουσα συνάντηση με την ηλικιωμένη πια μητέρα της». Συνδυάζοντας το μοντέρνο με το διαχρονικό, ο Luca Guadagnino σκηνοθετεί μια βαθιά προσωπική ιστορία, πλασμένη από σύμβολα και αναμνήσεις. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στο παρελθόν, δεν πρόκειται για διαφήμιση. Το "Staggering Girl" είναι ένα αυτόνομο μεσαίου μήκους κομψοτέχνημα, όπου η υψηλή αισθητική και η συνειρμική αφήγηση μετατρέπονται στο πρίσμα που αναλύει στην οθόνη ακέραιο το φάσμα του σύγχρονου fashion film. Μια καλειδοσκοπική ματιά που πηγάζει από τη μόδα και το σινεμά και φτάνει μέχρι τα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξης.

Highlights του AFFF 2020

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης ‘Εβερτ» της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, πολλές εξαιρετικές ταινίες μικρού & μεγάλου μηκους αλλά και ντοκιμαντέρ. Ταινίες για τη μόδα, την τέχνη, την ομορφιά, την αισθητική την ηθική. Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, εν τω μεταξύ όμως σας αποκαλύπτουμε δύο ακόμη από τα κινηματογραφικά highlights της φετινής διοργάνωσης, 2 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους:

«Divino Inferno: Rodin and the Gates of Hell» | Σκηνοθεσία: Bruno Aveillan | Προβολή: Σάββατο 15/2 στις 17.45

O Bruno Avellian αφηγείται την άγνωστη ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εμβληματικού έργου «Οι Πύλες της Κολάσεως» από τον πατέρα της σύγχρονης γλυπτικής, August Rodin.Με φανερά ποιητική διάθεση και αιχμηρή αισθητική, o ανατρεπτικός Γάλλος σκηνοθέτης και φωτογράφος, διάσημος για τη συνεργασία του με όλα τα κορυφαία luxury brands του πλανήτη, Bruno Aveillan, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πορτραίτο για τον πιονιέρο μοντερνιστή. Αποκωδικοποιώντας το αινιγματικό αριστούργημά του, διερευνά παράλληλα θεμελιώδη θέματα της τέχνης και της δημιουργίας. Η ερμηνεία του θα γίνει εν τέλει το κλειδί για να δούμε πίσω από τις "Πύλες της Κολάσεως", όπου ξεδιπλώνεται ολόκληρο το έργο του Rodin - μια παρακαταθήκη κεφαλαιώδους σημασίας για τη σύγχρονη τέχνη.



 «We Margiela» | Σκηνοθεσία: Menna Laura Meijer | Προβολή: Κυριακή 16/2, στις 17.00
*Την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση-panel με θέμα: Uniforms (Η μόδα σαν κοινωνικός καθρεπτης)

Μέσα από μια γλυκόπικρη αφήγηση, η συνιδρυτής Jenny Meirens, αλλά και πολλά μέλη της δημιουργικής ομάδας του Maison Martin Margiela, περιγράφουν τη μετεωρική άνοδο - και την παρολίγον πτώση- του πλέον επιδραστικού fashion label της τελευταίας 20ετίας. To "We Margiela" καταγράφει λεπτομερώς μια διαδρομή προς την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Μια πορεία που χαράχτηκε πάνω στην τυχαιότητα, με αποκλειστικό οδηγό το ένστικτο και ανυπολόγιστα δημιουργικά ρίσκα, σε πείσμα των καιρών. Μπορεί οι καιροί εν τέλει να νίκησαν, αλλά αυτό που μένει είναι μια τολμηρή avant garde κολεκτίβα, που κατάφερε να στρέψει το βλέμμα μας πέρα από τις πασαρέλες, για να ξαναβρούμε την ομορφιά και τη μόδα, σε μέρη που είχαμε ξεχάσει πως υπάρχουν. 

Όπως και στην περσινή 1η διοργάνωση του Athens Fashion Film Festival, έτσι και φέτος τα βραβεία του φεστιβάλ απονέμονται από 9μελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή. ‘Ελληνες και ξένοι επαγγελματίες και φίλοι της μόδας, του κινηματογράφου και της τέχνης, αποφασίζουν ποιες από τις ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό μας τμήμα, ταινίες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, θα πάρουν τα 13, συνολικά, AthensFFF 2020 Awards. Τα μέλη της επιτροπής είναι οι Rick Porras (Παραγωγός, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής), Adriano De Santis (σκηνοθέτης, συνθέτης), Elis Kiss (Fashion Features Director @ Vogue Greece, aρθρογράφος στο περιοδικό “K”), Diane Pernet (κριτικός, video journalist), Γιώργος Ελευθεριάδης (σχεδιαστής), Βασίλης Ζηδιανάκης (fashion curator),  Γιώργος Πυρπασόπουλος (ηθοποιός – σκηνοθέτης), Τόνια Σωτηροπούλου (ηθοποιός), Σύλλας Τζουμέρκας (σκηνοθέτης). 

Το 2ο AthensFFF πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του προγράμματος Tempo Forte, καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου,  ανάμεσα σε άλλους φορείς.

INFO

AthensFFF 2020
14/2 – 16/2 @ Αεριοφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης ‘Εβερτ»
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Website: www.athensfff.com