26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:48
24/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου

Το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα «Nomadland», ελληνικές μικρού μήκους, η Νίνα Χος στην «Μικρή μου Αδελφή», μία υψηλού γούστου εικονογράφηση του κλασικού μυθιστορήματος «Μάρτιν Ίντεν», τα άχαστα «Το Χρώμα του Ροδιού», «Πέρσι στο Μαριενμπαντ» και «Μπάρτον Φινκ» στη μεγάλη οθόνη, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23/9 - 4/10). 

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου. Πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί αποκλειστικά θερινές αίθουσες στο πρόγραμμά του, καθώς και ένα μέρος των ταινιών του σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο www.viva.gr/tickets/cinemas/nyxtes-premieras-2020.

ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ / TWILIGHT'S KISS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ray Yeung

Ο Πακ, οδηγός ταξί λίγο πριν την συνταξιοδότηση και παντρεμένος με δύο παιδιά, συναντά σ’ ένα πάρκο τον Χόι, διαζευγμένο και πατέρα ενός παιδιού. Ο πρώτος θέλει να «ψωνιστεί», ο άλλος αναζητά συντροφικότητα. Εκείνο όμως που μοιράζονται είναι ότι κανείς από το περιβάλλον τους δεν ξέρει την αλήθεια γι’ αυτούς. Μια χαμηλών τόνων, μελαγχολική αλλά γλυκιά ελεγεία από το Χονγκ Κονγκ, η οποία εξερευνά τις γκρίζες ζώνες στην καθημερινότητα δύο γκέι ανδρών που αποφασίζουν να διεκδικήσουν το μερίδιο τους στην ευτυχία, ακόμη και τόσο αργά στη ζωή τους.

24/9/2020, 19:30, ΑΝΕΣΙΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ / SONGS OF REPRESSION
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Marianne Hougen-Moraga, Estephan Wagner

Πίσω από το τουριστικό φολκλόρ μιας ειδυλλιακής γερμανικής κοινότητας στους χιλιανούς πρόποδες των Άνδεων κρύβεται μια σέχτα θρησκευτικού φανατισμού και ναζιστικού εξτρεμισμού, που αγκαλιάστηκε από το καθεστώς Πινοσέτ, η οποία επιδόθηκε σε βασανιστήρια, εκτελέσεις και φρικτά ιατρικά πειράματα. Βραβείο στο CPH:DOX για ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που θα σας αναγκάσει να αναρωτηθείτε τι είναι πιο ανατριχιαστικό: τα μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί ή η πεισματική σιωπή με την οποία εξακολουθούν να τα καλύπτουν οι εναπομείναντες κάτοικοι;

24/9/2020, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Α’
Διάρκεια: 74'

Χουχού / HouHou
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 6’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Zoie Sgourou

Το «Χουχού» είναι η οπτικοποίηση του παιδικού ποιήματος «Ο Φακής» του Βασίλη Ρώτα. Η ταινία μελετά την λεπτή γραμμή που χωρίζει το καθήκον από το έγκλημα, τον ηρωισμό από τον φόβο και το παρελθόν από το παρόν, βουτώντας βαθιά στον μυαλό ενός στρατιώτη.

Milkyway
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 12’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Lefteris Giannakoudakis

Νύχτα. Ένα αγόρι κλέβει ένα αυτοκίνητο το οποίο σταματάει έξω από ένα φαρμακείο. Στο πίσω κάθισμα, σκεπασμένο μ’ ένα λευκό σεντόνι, βρίσκεται ένα κορίτσι. Το αγόρι και το κορίτσι πραγματοποιούν μία ονειρική διαδρομή με στόχο το MILKYWAY.

All You Can Eat
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 4’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Dimitris Armenakis

Μια φυλή καρτούν αποσπάται με τη βία από το φυσικό της περιβάλλον, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες των ανθρώπων. Το «πράσινο» και το «κόκκινο» είναι ερωτευμένα, αλλά είναι τα συναισθήματά τους ισχυρότερα από τη πραγματικότητα;

Utopia
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Kosta Nikas

Ένας άντρας επιστρέφει στην χώρα του για να βρει μια κοινωνία όπου οι πολίτες αστυνομεύονται μεταξύ τους με τα κινητά τους τηλέφωνα. Απελπισμένος, μα ανίκανος να ξεφύγει, θα δει πως η γενναία πράξη μιας γυναίκας θα του δώσει την ελευθερία του.

Οι Πλαστικοθεριστές / The Harvester Generation
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Minos Papas

Τοξικά νανοπλαστικά σωματίδια έχουν μολύνει τo νερό και τα τρόφιμα. Το προσδόκιμο ζωής δεν υπερβαίνει τα 35. Το φιλτράρισμα νερού είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Η νέα γενιά είναι καταδικασμένη σε ισόβια καθαριότητα του περιβάλλοντος. Ονομάζεται η γενιά των «πλαστικοθεριστών».

Αδελφές Ψυχές / Soulmates
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 20’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Vassilis Loules & Team of pupils of the Greek School Stuttgart-Vaihingen

Στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, τρεις παλιοί μετανάστες από διαφορετικές χώρες, μια Γερμανίδα και μια έφηβη Σύρια πρόσφυγας, αφηγούνται τη ζωή με το αγαπημένο τους ζώο: μια αγκαλιά μέσα στην οποία όλα τα πλάσματα του κόσμου αποκτούν, τελικά, μια κοινή πατρίδα.

24/09/2020, 19:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

BADLAND (Εκτός Διαγωνιστικού)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Christos Pitharas

Τον Ιούλιο του 2018 φωτιά ξέσπασε στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά Αττικής. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μνήμες εικόνων και ήχων από μια μαύρη γη. (Προηγείται της προβολής του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Δεμένοι» του Τάσου Μόρφη).

24/9/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΔΕΜΕΝΟΙ / TIED

Ελλάδα, 2015. Ο αγώνας των 320 απλήρωτων ναυτικών της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, αποτυπώνεται μέσα από την αφήγηση του οικονομικού αξιωματικού Νίκου Παντελή ο οποίος πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις και αποκάλυψε το σκάνδαλο. Με πολλούς εγκλωβισμένους στα δεμένα καράβια της εταιρείας, στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας, και αποκλεισμένους από τα φώτα της δημοσιότητας, η κάμερα καταγράφει επί 7 μήνες την απέλπιδα προσπάθεια των εργαζομένων να εισπράξουν απλά τα δεδουλευμένα τους. Παρουσία συντελεστών.

24/9/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ / THE COLOR OF POMEGRANATES

Ο Σκορσέζε ανέλαβε ευλαβικά την αποκατάστασή του ενώ ο Αντονιόνι είδε σ' αυτό την απόλυτη ομορφιά. Το αριστούργημα του Παρατζάνοφ παραμένει ένα εξωτικό κινηματογραφικό πλάσμα που μιλάει τη δική του γλώσσα. Μια διάλεκτος που μεταφράζει την ποίηση και την παράδοση σε ταμπλό βιβάν, για να αφηγηθεί την πλέον πρωτότυπη βιογραφία που είδαμε ποτέ στο σινεμά. Έργο μνημειώδες όσο και ρηξικέλευθο για την πορεία της σύγχρονης τέχνης, από τα εικαστικά και τον κινηματογράφο μέχρι το βίντεο κλιπ, ανώτερο, βασανισμένο και μοναδικό, ακριβώς όπως και ο δημιουργός του.

24/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

ΠΕΡΣΙ ΣΤΟ ΜΑΡΙΕΝΜΠΑΝΤ / LAST YEAR AT MARIENBAD

Σε ένα επιβλητικό ξενοδοχείο μια παντρεμένη γυναίκα δέχεται ανελέητη πολιορκία από έναν άντρα που προσπαθεί να την πείσει να φύγει μαζί του, καθώς ισχυρίζεται ότι τον προηγούμενο χρόνο έζησαν εκεί έναν παθιασμένο έρωτα. Σταθμός του παγκόσμιου σινεμά, το υπέροχο αίνιγμα του Ρενέ μπορεί να αποτελεί ένα γοτθικό όνειρο, ένα παιχνίδι του μυαλού ή μια ιστορία φαντασμάτων. Στη στοιχειωμένη γεωμετρία του και στις γρανιτώδους ομορφιάς εικόνες του χωράει την πιο αξέχαστη περιήγηση στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους της μνήμης, του υποσυνείδητου και του ανθρώπινου νου. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ για Πρωτότυπο Σενάριο, τεράστια επίδραση στο σινεμά του Μπέργκμαν, του Φελίνι και του Ριβέτ.

24/9/2020, 21:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΑΡΤΙΝ ΙΝΤΕΝ / MARTIN EDEN

Σε μια αδιευκρίνιστη περίοδο της πρόσφατης ιταλικής ιστορίας ένας πάμφτωχος ναύτης επανεφευρίσκει τον εαυτό του ως πολιτικοποιημένο συγγραφέα, αποκτά φήμη και εισχωρεί παντρεμένος στα σαλόνια της αριστοκρατίας, για να βρεθεί σύντομα σε ιδεολογική σύγκρουση με έναν κόσμο στον οποίο δεν ανήκει. Το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον τυχαίνει εκμοντερνισμένης διασκευής, επικού χαρακτήρα και υψηλού γούστου εικονογράφησης, ευτυχώντας επιπλέον τον τυχοδιώκτη ήρωα που σκαρφίστηκε ο κλασικός Αμερικανός συγγραφέας να τον υποδύεται μοναδικά ο ανερχόμενος Λούκα Μαρινέλι, κερδίζοντας το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

24/9/2020, 21:00, ΣΤΕΛΛΑ

ΜΠΑΡΤΟΝ ΦΙΝΚ / BARTON FINK

Σαρδόνια αλληγορία για τον αδηφάγο κόσμο του Χόλιγουντ. Τριπαριστή σάτιρα για έναν φέρελπι σεναριογράφο σε δημιουργικό αδιέξοδο, με τον Τζον Τορτούρο στο ρόλο της ζωής του και τους Τζον Γκούντμαν και Τζούντι Ντέιβις να τον συνεπικουρούν επάξια. Αστείρευτο νεονουάρ mindfuck με ακέφαλα πτώματα, μυστηριώδη κουτιά και πλείστα όσα άλλα αινίγματα. Και, βέβαια, οι αδελφοί Κοέν στο δημιουργικό τους απόγειο με το οποίο σάρωσαν, για πρώτη φορά στην ιστορία των Καννών, όλα τα μεγάλα βραβεία (Χρυσό Φοίνικα, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ερμηνείας) για να κερδίσουν στη συνέχεια τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες (Β' Ανδρικού Ρόλου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών).

24/9/2020, 22:15, ΑΝΕΣΙΣ

NOMADLAND (Ταινία Έναρξης)

Από τις αγαπημένες σκηνοθετικές ανακαλύψεις του Φεστιβάλ, η ταχύτατα ανερχόμενη Κλόι Ζάο (Χρυσή Αθηνά για το «The Rider») επιστρέφει με ένα road movie που ήδη προοιωνίζεται για τις μεγάλες βραβεύσεις της σεζόν. Οδηγός του η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, στον πρώτο της ρόλο μετά τον οσκαρικό θρίαμβο των «Τριών Πινακίδων Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι». Ένα οδοιπορικό προσωπικής αυταπάρνησης και γυναικείας ενδυνάμωσης με σκηνικό το λυρικό τοπίο της σύγχρονης αμερικανικής Δύσης, κατά τη δραματική περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης 2007-09.

24/9/2020, 22:15, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΗ / MY LITTLE SISTER

Η έξοχη Νίνα Χος («Phoenix») και ο Λαρς Έιντινγκερ («Sense8») πρωταγωνιστούν στους ρόλους δύο δίδυμων αδελφών που ξανασμίγουν μπροστά στο φάσμα μιας σοβαρής ασθένειας, καθώς καλούνται να επανεξετάσουν επιλογές που τους καθόρισαν και όσα κινδυνεύουν να χάσουν. Συναισθηματικά πλούσιο δράμα για τη ορμητική ροή της καθημερινότητας και ό,τι απειλεί να την ανακόψει, που έτυχε καθολικής αποδοχής στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, αποδίδοντας όπως ελάχιστα φιλμ έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα τη μοναδική πολυπλοκότητα του αδελφικού δεσμού.

24/9/2020, 22:15, ΑΘΗΝΑΙΑ

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

Όταν ο ετεροθαλής αδερφός του διαβόητου δικτάτορα της Βόρειας Κορέας δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, τον Φλεβάρη του 2017, δυο νεαρές γυναίκες συλλαμβάνονται ευθύς για τον φόνο και αναμένεται να καταδικαστούν σε θάνατο. Όπως αποδεικνύεται όμως, με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο, οι δυο κατηγορούμενες πρωταγωνίστησαν άθελά τους στην εκτέλεση ενός διαβολικού σχεδίου εξόντωσης. Με πλοκή που μοιάζει να ξεπήδησε από την πιο διεστραμμένη σεναριακή φαντασία, στηρίζεται παρόλα αυτά σε πραγματικά συμβάντα, το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα, προσφέροντας αφήγηση αντάξια του πιο αγωνιώδους θρίλερ συνωμοσίας και ταυτόχρονα μια ανατριχιαστική απόδειξη των ασύλληπτων σκοτεινών μηχανισμών που απειλούν ανά πάσα στιγμή να καταστρέψουν ζωές.

24/9/2020, 22:15, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ! / SAVE YOURSELVES!

Ένα ζευγάρι χίπστερ απ’ το Μπρούκλιν αποσυνδέουν κινητά και λάπτοπ και ταξιδεύουν σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος όπου ευελπιστούν να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους. Αποκομμένοι από τις συσκευές, δεν μαθαίνουν ποτέ ότι ο πλανήτης δέχεται ξαφνικά επίθεση. Μια ξεκαρδιστική σεναριακή ιδέα, ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο με φανταστική χημεία και οι πιο cute εξωγήινοι που θα μπορούσες ποτέ να συναντήσεις μετατρέπουν ένα low budget sci fi για το τέλος του κόσμου σε μια σλάπστικ κωμωδία επιβίωσης αφιερωμένη εξαιρετικά σε μια γενιά απολύτως εξαρτημένη από το ίντερνετ.

24/9/2020, 22:15, ΡΙΒΙΕΡΑ