#Pride Νύχτες Πρεμιέρας! Οι queer ταινίες του φετινού προγράμματος - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
18:24
22/9

#Pride Νύχτες Πρεμιέρας! Οι queer ταινίες του φετινού προγράμματος

Το απαγορευμένο ρομάντσο των Κέιτ Γουίνσλετ - Σίρσα Ρόναν, το βραβείο Teddy της φετινής Μπερλινάλε, ντοκιμαντέρ για τον Τρούμαν Καπότε και τον Μερς Κάνινγχαμ, ελληνικές μικρού μήκους queer θεματικής, σας παρουσιάζουμε τις #pride επιλογές του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ / MINYAN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Eric Steel

Νέα Υόρκη των 80s. Ο 17χρονος Ντέιβιντ ανακαλύπτει την σεξουαλικότητά του στην queer σκηνή του East Village ενώ παράλληλα αρχίζει να αμφισβητεί τους αυστηρούς κανόνες της ρωσο-εβραϊκής κοινότητας στην οποία ανήκει. Στο πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο του, ο Έρικ Στιλ σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα, διχασμένου ανάμεσα σε δύο μειονότητες, χαρτογραφώντας με τρυφερότητα μια βαθιά προσωπική αναζήτηση ταυτότητας σε έναν κόσμο ποικιλόμορφης διαφορετικότητας, με φόντο τον υπόκωφο τρόμο του AIDS, τα γραπτά του Τζέιμς Μπόλντουϊν και την μαγνητική έλξη του «απαγορευμένου».

28/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ
1/10/2020, 19:45, ΣΤΕΛΛΑ

ΣΕ ΚΟΥΒΑΛΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ / I CARRY YOU WITH ME
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Heidi Ewing 

Υποψήφια για Όσκαρ με το «Jesus Camp» (2006), μια από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου αμερικανικού ντοκιμαντέρ περνάει στη μυθοπλασία με μια επική ιστορία αγάπης. Η Χάιντι Γιούινγκ ακολουθεί έναν επίδοξο σεφ κι έναν νεαρό καθηγητή πανεπιστημίου από τη στιγμή της γνωριμίας τους, στο Μεξικό των 80s, μέχρι τη Νέα Υόρκη του σήμερα, κινηματογραφώντας τη σχέση τους σαν νυχτερινό ψίθυρο, σαν ένα γοητευτικό παραμύθι. Μέχρι τη στιγμή που η πραγματικότητα εισβάλει στην πλοκή και διαλύει τα πάντα, σε ένα απρόσμενα λυτρωτικό φινάλε. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς για την queer ταινία της χρονιάς. Προλογίζει εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας.

25/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ
28/9/2020, 22:30, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

MAKE UP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Claire Oakley 

Σε ένα ανεμοδαρμένο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορνουάλης, που μοιάζει στοιχειωμένο, φτάνει μια χειμωνιάτικη νύχτα η νεαρή ηρωίδα προκειμένου να επισκεφτεί τον φίλο της, ο οποίος δουλεύει εκεί. Σημάδια απιστίας του γίνονται αφετηρία για ένα γεμάτο μυστήρια ταξίδι με ενδιάμεσους σταθμούς ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού και της σεξουαλικότητας. Ψυχολογικό θρίλερ, απρόσμενο love story, παραισθησιογόνα εξερεύνηση του ανθρώπινου πόθου, υποβλητική ατμόσφαιρα και φωτογραφία, πλανεύτρα σκηνοθεσία σε ένα ορμητικό ντεμπούτο που τοποθετεί την πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό του αυτομάτως στη ζηλευτή παρέα των Άντρεα Άρνολντ, Λιν Ράμσεϊ και Κλίο Μπάρναρντ. 

25/9/2020, 22:15, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ
26/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΗ / MY LITTLE SISTER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stéphanie Chuat, Véronique Reymond 

Η έξοχη Νίνα Χος («Phoenix») και ο Λαρς Έιντινγκερ («Sense8») πρωταγωνιστούν στους ρόλους δύο δίδυμων αδελφών που ξανασμίγουν μπροστά στο φάσμα μιας σοβαρής ασθένειας, καθώς καλούνται να επανεξετάσουν επιλογές που τους καθόρισαν και όσα κινδυνεύουν να χάσουν. Συναισθηματικά πλούσιο δράμα για τη ορμητική ροή της καθημερινότητας και ό,τι απειλεί να την ανακόψει, που έτυχε καθολικής αποδοχής στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, αποδίδοντας όπως ελάχιστα φιλμ έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα τη μοναδική πολυπλοκότητα του αδελφικού δεσμού.

24/9/2020, 22:15, ΑΘΗΝΑΙΑ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΑΣ / IF IT WERE LOVE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Patric Chiha

Ο Πατρίκ Σίχα κινηματογραφεί τη φημισμένη χορευτική performance «Crowd» της Ζιζέλ Βιάν σαν αναγεννησιακή νωπογραφία, που πάλλεται σε μια neon οθόνη στους ρυθμούς της τέκνο μουσικής. Μέσα στο άχρονο σκηνικό, δεκαπέντε φιγούρες παραδομένες στην έκσταση, αλλάζουν συνεχώς υπόσταση, μέχρι τη στιγμή που η φαντασία και η πραγματικότητα έρχονται σε σύγκρουση. Η ένταση κι ο ερωτισμός τρυπάνε το κορμί και περνάνε στην ατμόσφαιρα. Κι όταν τα φώτα ξανανάψουν, όλοι μετρούν όσα άφησε ο χορός μέσα τους. Βραβείο Teddy στην τελευταία Berlinale για ένα διονυσιακό ντοκιμαντέρ για τη rave, τη μέθεξη και τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης.

30/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ
3/10/2020, 22:30, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο θερινό σινεμά Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα προβληθούν οι ταινίες:

This is Right; Zak Life and After
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Gevi Dimitrakopoulou

Οι φωνές του στενού και αλληλέγγυου κύκλου του Ζακ Κωστόπουλου για τον ίδιο, τη ζωή και το μετά.

Madonna F64.0
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Stavros Markoulakis

Μετά από μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, η Μαρία επιστρέφει στο οικογενειακό της σπίτι, ζώντας με τη μητέρα της, την αδερφή της και ένα νεογέννητο μωρό. Ενώ το σώμα της αρχίζει να θεραπεύεται, μια βαθιά κρυμμένη επιθυμία βγαίνει στην επιφάνεια. 

Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη / Escaping the Fragile Planet
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Thanasis Tsimpinis

Δυο άγνωστοι μεταξύ τους άντρες συναντιούνται τυχαία, λίγες ώρες πριν καταστραφεί ο κόσμος από ένα μυστηριώδες, ροζ νέφος που έχει απλωθεί μέσα στην πόλη. Δεν υπάρχει τίποτα πριν τη συνάντηση τους και δε θα υπάρχει τίποτα μετά. Οι ήρωες βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο και αποφασίζουν απλώς να ζήσουν, παρά τη βία που τους ασκεί ο χρόνος.

S W E A T
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 34’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Vera Chotzoglou

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι μεταμόρφωσης στην underground rave σκηνή της Αθήνας, που εξερευνά διαφορετικές οπτικές του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας, μέσα από την μουσική και τον χορό.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ / CANTO SI TÚ CANTAS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nikos Kornilios

Ο Γιάννης και ο Πάρις γιορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών, και μέρα της επετείου τους, στο λατινοαμερικάνικο café-teatral τους: ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται αγαπημένα πρόσωπα, μοναχικές υπάρξεις, παράξενοι ταξιδιώτες. Οι ιστορίες όλων μπλέκονται, το παρελθόν συναντά το παρόν, η μουσική και ο χορός μεταμορφώνουν την πραγματικότητα και, καθώς πέφτει η νύχτα και η γιορτή κορυφώνεται μέχρι την έκσταση, το café γίνεται μια μικρή Κιβωτός, γεμάτη μνήμες, επιθυμίες και αποκαλύψεις. Με τη συμμετοχή 50 ηθοποιών, μουσικών και χορευτών, ο Νίκος Κορνήλιος παραδίδει την ελληνική ταινία-εκπληξη της χρονιάς: έναν διονυσιακό εορτασμό της κοινότητας και της ζωής ως ατέρμονου χορού με τη χαρά και τη λύπη. Παρουσία συντελεστών.

2/10/2020, 19:15, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΜ

ΑΛΛΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΓΩ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ THROBBING GRISTLE / OTHER, LIKE ME
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Marcus Werner Hed, Dan Fox 

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 μια αναρχική κολεκτίβα Βρετανών καλλιτεχνών μετατράπηκε σε πιονέρος της industrial μουσικής και σε βομβιστής των συντηρητικών ηθών. Με τη μουσική της τρομοκρατία και τη μηδενιστική της στάση αψήφησε κάθε ταμπού περί σεξ, βίας, πορνογραφίας και υπέρβασης των ορίων, οδηγώντας έναν σοκαρισμένο πολιτικό της εποχής να τους χαρακτηρίσει «κατεδαφιστές του πολιτισμού». Αυτή είναι η ταραχώδης ιστορία των Throbbing Gristle, όπως την διηγούνται για πρώτη φορά σε κάμερα οι ίδιοι, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και το πρόσφατα εκλιπόν μέλος τους, Genesis P Orridge.

2/10/2020, 19:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

ICONS

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΥΜΑΝ ΚΑΠΟΤΕ / THE CAPOTE TAPES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ebs Burnough

Προσφάτως ανακαλυφθείσες κασέτες με συνεντεύξεις φίλων του Τρούμαν Καπότε, προορισμένες για μία βιογραφία του που δεν έγινε ποτέ, ρίχνουν φως στην πιο αινιγματική περίοδο ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα και μιας larger than life περσόνας που αφέθηκε απόλυτα στην μεγάλη νεοϋορκέζικη ζωή και τις ξέφρενες απολαύσεις της. Στο επίκεντρο φυσικά, το σκανδαλώδες. ανολοκλήρωτο βιβλίο του «Answered Prayers», εκείνο που υποτίθεται ότι θα εξέθετε την αριστοκρατία του Μανχάταν και το οποίο έγινε η αιτία να εξοστρακιστεί ο Καπότε από τα σαλόνια της.

25/9/2020, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
3/10/2020, 19:30, ΑΝΕΣΙΣ

ΚΑΝΙΝΓΧΑΜ / CUNNINGHAM
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alla Kovgan

Ένα πολυσχιδές και πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον τρόπο σκέψης του κορυφαίου Νεοϋρκέζου χορογράφου. Σκέψη που ξεδιαλύνεται μέσα από σημειώματα σε φίλους, συνεργάτες και εραστές όπως ο Τζον Κέιτζ κι ο Άντι Γουόρχολ, και ζωντανεύει εντυπωσιακά σε 14 τρισδιάστατες χορογραφίες, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη κουλτούρα, ένα κομψοτέχνημα που επιτίθεται στις αισθήσεις, αναπαράγοντας με ακρίβεια τη ζωώδη ενέργεια της μεθόδου του Μερς Κάνινγχαμ.

29/9/2020, 19:30 ΑΡΤΕΜΙΣ

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ / TWILIGHT'S KISS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ray Yeung

Ο Πακ, οδηγός ταξί λίγο πριν την συνταξιοδότηση και παντρεμένος με δύο παιδιά, συναντά σ’ ένα πάρκο τον Χόι, διαζευγμένο και πατέρα ενός παιδιού. Ο πρώτος θέλει να «ψωνιστεί», ο άλλος αναζητά συντροφικότητα. Εκείνο όμως που μοιράζονται είναι ότι κανείς από το περιβάλλον τους δεν ξέρει την αλήθεια γι’ αυτούς. Μια χαμηλών τόνων, μελαγχολική αλλά γλυκιά ελεγεία από το Χονγκ Κονγκ, η οποία εξερευνά τις γκρίζες ζώνες στην καθημερινότητα δύο γκέι ανδρών που αποφασίζουν να διεκδικήσουν το μερίδιο τους στην ευτυχία, ακόμη και τόσο αργά στη ζωή τους.

24/9/2020, 19:30, ΑΝΕΣΙΣ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr

ΑΜΜΩΝΙΤΗΣ / AMMONITE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Francis Lee

Στην επαρχιακή Αγγλία του 19ου αιώνα, η παλαιοντολόγος Μαίρη Άνινγκ δέχεται απρόθυμα για βοηθό της μια πλούσια νεαρή, όμως σύντομα η αναγκαστική συνύπαρξη των δύο γυναικών θα γεννήσει μια έλξη ικανή να αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. Στην πολυαναμενόμενη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας του, ο βραβευμένος σκηνοθέτης του «God's Own Country» τοποθετεί τις Κέιτ Γουίνσλετ και Σίρσα Ρόναν πρωταγωνίστριες στην καρδιά ενός πανίσχυρου ρομάντζου το οποίο υπήρξε επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Καννών 2020, προβάλλεται στη χώρα μας αμέσως μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο Φεστιβάλ του Τορόντο και θεωρείται ήδη ένα από τα βέβαια φαβορί των επερχόμενων Όσκαρ.

4/10/2020, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ / ONLY THE ANIMALS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Dominik Moll

Η εξαφάνιση μιας γυναίκας στο επιβλητικό χειμωνιάτικο τοπίο της Νότιας Γαλλίας γίνεται η αφορμή για την καταστροφική σύγκλιση στις τροχιές πέντε διαφορετικών και εντελώς ξένων μεταξύ τους χαρακτήρων. O Ντομινίκ Μολ («Χάρι, ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου») επιστρέφει στο στοιχείο του κι έχοντας ως οδηγό μια περίτεχνη αφήγηση και δυνατές ερμηνείες από ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών (ανάμεσά τους η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι), προσεγγίζει μεθοδικά το σκοτεινό πυρήνα της ανθρώπινης φύσης. Ένα συναρπαστικό θρίλερ που υφαίνεται σαν ιστός αράχνης με άξονες την ερωτική εμμονή και την ανάγκη για επαφή, έχοντας στο κέντρο του μια χούφτα απελπισμένα μοναχικές υπάρξεις.

28/9/2020, 19:30, ΡΙΒΙΕΡΑ

ΤΖΙΤΖΙΚΙ / CICADA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Matthew Fifer, Kieran Mulcare

Στη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού στη Νέα Υόρκη ένας bisexual νεαρός βάζει άνω τελεία στην οργιώδη σεξουαλική του ζωή όταν γνωρίζει και ερωτεύεται έναν γοητευτικό Αφροαμερικανό. Θα καταφέρει ένα εκκολαπτόμενο διαφυλετικό ειδύλλιο, μεταξύ δυο ανθρώπων που κουβαλούν τις δικές τους προσωπικές τραγωδίες, να επουλώσει τα τραύματα και να καρποφορήσει σε κάτι πιο ουσιαστικό; Εκτός από την εξαιρετική χημεία που επιτυγχάνουν μεταξύ τους, οι δυο πρωταγωνιστές του τρυφερού και σέξι αυτού ρομάντζου υπέγραψαν από κοινού και το σενάριο, μπολιάζοντας με αυτοβιογραφικά στοιχεία ένα πανέμορφο φιλμ, στα χνάρια του «Weekend», που επιχειρεί και κατορθώνει μια συγκινητική δήλωση πίστης στη λυτρωτική δύναμη της αγάπης.

26/9/2020, 22:3O, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
3/10/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ; / ARE WE LOST FOREVER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: David Färdmar

Τρία χρόνια μιας παθιασμένης σχέσης σβήνουν μέσα σε λίγη ώρα, όταν ο Άντριαν και ο Χάμπους αποφασίζουν να μη μοιράζονται πια ούτε το ίδιο σπίτι, ούτε το ίδιο κρεβάτι, ούτε την ίδια ζωή. Τι συμβαίνει όμως όταν δυο άνθρωποι διαλέγουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους, αλλά εξακολουθούν να διανύουν επίμονες τροχιές γύρω από την αγάπη και τον πόθο που τους ένωσε εξαρχής; Τις απαντήσεις δίνει ένα αφοπλιστικά ειλικρινές ντεμπούτο, που ξεκινά να διηγείται μια άμεσα αναγνωρίσιμη ερωτική ιστορία και αμέσως μετά βάζει επιδέξια τον θεατή να αναρωτιέται διαρκώς για την έκβασή της.

26/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.